God kaffe på tur: Om lidt er kaffen klar | Din Fritid
God kaffe på tur

Om lidt er kaffen klar

De fleste liker å starte dagen med en god kopp kaffe, og jeg er intet unntak. Jeg liker kaffen svart og sterk, men ikke for bitter. Mannen min vil derimot ha den noe svakere, og med melk. Morgenritualet inkluderer uansett en kopp eller to, før vi er klare for å begynne dagen.

Folk har ulike krav til sin kaffe. Er du av de som ønsker kvalitet, trenger du ikke å fire på kravene selv om du er på tur med bobil eller vogn. Det er mange ulike måter å brygge kaffe på, og jeg har tatt for meg fire ulike metoder, der alle krever kun et gassbluss til å koke vannet. Vi har ikke testet ut automatiske kaffemaskiner eller pulverkaffe.

Visste du forresten at det var den danske visesangeren Povl Dissing som i sin tid gjorde uttrykket «Om lidt er kaffen klar» kjent med sangen som avslutter alle versene med denne setningen.

Håndbrygg

Håndbrygging er en metode hvor du selv kan påvirke resultatet i stor grad. Prinsippet er det samme som med en kaffetrakter: Varmt vann siger gjennom kaffe og trekker med seg smaksstoffer. Alt du trenger av utstyr er en filterholder, kaffe, kopp eller termos og kokt vann.

På tur kan du håndbrygge ved å plassere en filterholder rett på en termos eller kopp. Med filter og kaffe på plass, heller du så på kokt vann.


Løsningen over, med Hario filterholder på termos, er noe jeg er veldig fornøyd med.

Dette er kanskje den enkleste og mest vanlige metoden å brygge kaffe på, og personlig en stor favoritt. Men selv her er det store forskjeller og muligheter til å påvirke resultatet. Det viktigste er naturlig nok de uendelig mange variasjoner av kaffe. Men det finnes også mange ulike filterholdere. Min favoritt er av merket Hario, og modellen heter V60. Prisen er en drøy hundrelapp. Trakt har en jevn rund form og et stort hull i bunnen, dette fører til jevn ekstrahering (uttrekk) av kaffesmaken.

Hario har litt annen form enn den tradisjonelle filterholderen, som gjør at den krever egne filtre. Produsenten har også egne termoser tilpasset filterholderen, men selv bruker jeg en Stanley-mattermos (større åpning enn vanlig termos) som også passer perfekt.

Mokkakanne

Å brygge kaffe med mokkakanne, er en populær tradisjon som er nesten 100 år gammel. Resultatet er en fyldig og sterk kaffe som egner seg godt både med og uten melk. Prinsippet går ut på at vann kokes og vanndampen presses gjennom finkvernet kaffe. Metoden er mye brukt i sydlige strøk i Europa.

Mokkakannen vi testet ut er litt annerledes. Den kan i tillegg til å lage en perfekt espresso, også steame melk. Da kan du lage deg en fantastisk cappuccino når det måtte friste. Så med denne løsningen får både mannen min og jeg kaffen akkurat slik vi liker den. Jeg tilsetter bare varmt vann for å gjøre espressoen til en americano (sterk svart kaffe). Mens han får kaffe med steamet melk. En annen fordel er at kannen har tilpassede filter. Filteret tar bort noe av brodden fra mokkakaffen, og all grut. Jeg har selv en eldre modell som er kjøp brukt, men ny kan kjøpes for eksempel hos bellmancoffee.co.uk (foreløpig ingen norsk forhandler på denne).


Med denne mokkakanna fra Bellman coffee kan man være kaffebarista i bobilen. Etter å ha fyllt vann på kannen, males kaffen, så helles den i beholderen. Kaffen trykkes forsiktig ned, deretter legge du på på filter, før kanna skrus sammen. Etter å ha laget en espresso er det klart for å stemme melk. Denne saken er helt klart favoritten til mannen min.

Du fyller vann i bunnen av kannen og presser forsiktig malt kaffe i midten på beholderen. Så tar du på filteret, skrur på lokket og setter den på gassblusset og koker opp. Ved tilstrekkelig trykk velger du om du vil slippe vannet til kaffen og/eller til damprøret for å varme og skumme melken din. Kannen er utstyrt med en trykkavlastningsventil (aktivert ved ~3,5 bar) for å forhindre farlig trykkoppbygging.

Aeropress

Dette er en håndbrygg-løsning som jeg har vært litt skeptisk til. Det er jo bare plast! Men, om den er bra nok for tidligere verdensmester i kaffebrygging, Tim Wendelboe, så burde den være bra nok for meg. Så jeg har testet mye, og nå er jeg overbevist. Denne blir med oss i bobilen på årets langferie. Fordelen er at den er utrolig enkel å bruke. Har du kokt vann og malte bønner, så tar det knapt to minutter å lage en god og sterk kopp kaffe. Kjøper du reiseutgaven, som er litt mindre enn den vanlige, så kommer den også med en praktisk kopp.


Aeropress er genial både fordi det går så raskt å brygge en kopp kaffe, men også fordi bryggemetoden virkelig får frem aromaen på kaffen. Brygges rett på ønsket kopp.

Bryggemetode Aeropress

Her er Tim Wendelboes oppskrift for «vanlig» sort filterkaffe på en Aeropress:

  1. Skyll papirfilteret (plasser det så tilbake på aeropressen).
  2. Sett aeropressen med filteret vendt nedover, over en kopp eller mugge.
  3. Bruk 14 gram (1 måleskje som følger med) kaffe kvernet litt finere enn vanlig filtermalt. Kaffen helles i aeropressen (der filteret er).
  4. Hell kokende vann over kaffen opp til merke 3.
  5. Rør tre ganger.
  6. Plasser stempeldelen på toppen av Aeropressen for å hindre at vannet renner gjennom filteret, og la kaffen trekke i 60 sekunder.
  7. Ta av stempeldelen og rør tre ganger.
  8. Plasser stempelet tilbake på toppen og press det ned, så kaffen renner ned i beholderen
  9. Nyt kaffen

Kald kaffe

Dette er kanskje for de spesielt interesserte, men du verden så godt det smaker med kald kaffe på en varm sommerdag i solveggen ved bobilen. Vi har prøvd ut Ukeg Nitro kald kaffe, som er noe så uvant som en kaldkaffebrygger. Den langsomme bryggingen (12-24t) kan skje på selve kannen, som har et trykk-system som gjør det lett å tappe seg en kopp kald kaffe. Den dobbeltisolerte beholderen av rustfritt stål holder kaffen kald, frisk og kremet i minst to uker.


Iskald kaffe er forfriskende på varme dager. Selv om den smaker godt som den er, kan du også tilsette kald melk om du ønsker.

Kaffekvern

For å få best kaffe og virkelig smake aromaen, er det aller best å male kaffebønnene selv. Det er også en god liten treningsøkt på morgenen. Du får strekt litt på armene når du bruker en manuell kaffekvern. Det finnes mange på markedet, men en som vi har forelsket oss i er Aergrind fra “Made by knock” som kan kjøpes på den norske nettsiden kaffebox.no for rundt 1900 kr.

Det finnes mange kverner der ute som ser liknende ut, og vi har prøvd en del av dem.

Aergrind skiller seg ut mener jeg, og er en fryd å bruke på grunn av sitt godt gjennomtenkte design og kvalitet. Når du holder kvernen kan du føle at den er spesielt solid, og kvernskivene er av så god kvalitet at alle kaffekornene blir malt helt likt. Lokket og håndtaket klikker sammen med magneter.

Alle andre kverner justerer kverningsgraden på undersiden. Det gjør det knotete, og ikke så nøyaktig å finne rett innstilling. På Aergrind justerer du enkelt på toppen av kvernen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden