Fricamping i Steigen: – Lofoten er best herfra | Din Fritid
Fricamping i Steigen

– Lofoten er best herfra

Paret jeg møtte på Engeløya i Steigen hadde kjørt en halvtime hjemmefra for å komme til sitt favorittsted. Et sted de gjerne deler med Din Fritids lesere.

Lofoten er et fantastisk område med flott natur. Områdene rundt er minst like fine, men stort sett uten trengsel. Jeg kjørte i fjor sommer gjennom hele Nord-Norge for å ta bilder til Bobilguiden Nord-Norge og Midt-Norge. Da kjørte jeg nordfra og sørover.

Like over fjorden

I forrige nummer av Din Fritid fikk du et overblikk over fantastiske steder i Lofoten. Nå skal vi bare like over Vestfjorden til Steigen og Hamarøy. Det er fint å ha et mål for turen. For svært mange er målet enten Nordkapp eller Lofoten. Dermed blir disse stedene ganske folksomme. Steigen og Hamarøy er da veldig gode alternativer.

Frihet på tur

Bø på Engeløya pryder forsiden av Bobilguiden Nord-Norge og Midt-Norge. Salve Kaldahl og Trine Kildahl (nei, jeg har ikke skrevet noen av navnene feil) deler villig sitt favorittsted med Din Fritids lesere:

– Hit kommer vi flere helger i sesongen. Vi trenger ikke reise lenger for å føle friheten ved å være på tur. Når vi bor midt i denne fantastiske naturen, er det ingen grunn til å kjøre langt. Herfra ser vi midnattssola og Lofotveggen. Vi har fantastiske strender og vakre fjell like ved. Plassen her er enkel, men vi har strøm nok til en langhelg, så for oss er det perfekt, sier Salve Kaldahl.

– Lofoten oppleves best herfra, avsluttet Trine.

Flott fra sjøsiden

Jeg selv oppdaget dette stedet noen uker tidligere, da jeg var på seiltur fra Nordkapp til Lindesnes. Jeg hadde overnattet på Røyrholmen, like utenfor Engeløya, og seilte utenfor den lange, hvite Bøsanden. Da sto det en enslig bobil her, og jeg merket meg stedet fordi omgivelsene var helt eksepsjonelt vakre.

Det er mange flotte og spennende steder å velge mellom i dette området. Her er et lite utvalg med både fricamping, bobilplasser og campingplasser:

Sommarsetvika

Sommarsetvika og Forsbukta er to steder ved Sagfjorden i Steigen som er fine for fricamping. Begge ligger langs Fv835, et stykke inne i fjorden.


Steigen

Sommarsetvika ligger lengst ute, 25 km fra E6. Dette er et herlig, lite sted med fantastisk utsikt. Som bildet viser kommer du akkurat langt nok unna veien til å stå nokså uforstyrret. Det er en benk her, men ellers ingen fasiliteter. Men hvem trenger vel det, med slike omgivelser?

Forsbukta er en rasteplass 11 km fra E6. Den er laget i flere nivåer, og det nederste av dem blir gjerne brukt som overnattingsplass for bobiler. Der kommer man litt unna veien, og står i fine omgivelser. Det er noe industri innerst i bukta som kanskje demper idyllen for noen, men det er lite støy og aktivitet derfra, så det er bare en visuell forstyrrelse. Det er toaletter og søppelkasser her.

Steigen Sjøhus

Steigen Sjøhus driver både campingplass og utleie av sjøhusene du ser til høyre i bildet. Fra E6 kjører du på Fv835 fra Tømmerneset til Bogen og Ålstad på Engeløya, og derfra videre på Fv638 til Røssøya. Det er 61 km. Ikke langt, men nok til at overraskende få tar turen ut hit med bobil.


Steigen Sjøhus

– Våkn opp til frisk sjøluft og spektakulære fjell, reklamerer Steigen Sjøhus på sine nettsider. Det er vel omtrent hva det handler om her. Plassen er helt ute ved vannkanten, og omgivelsene er fantastisk flotte. Det er langgrunt og stort sett hvit sandbunn. Med så klart og grunt vann får havet den eiendommelige, turkise fargen du finner her i nord.

Det er fine turmuligheter. Enten du vil gå i lavlandet, langs strendene eller opp i høyfjellet. Det er også utleie av båter med motor her, om du vil gjøre strandhugg på en øde øy eller prøve deg på stortorsken eller kanskje en kveite?

Bø bobilplass, Engeløya

Bø Bobilplass på Engeløya har en beliggenhet som kan ta pusten fra deg. Hvit sand, turkist hav og spisse fjell. Du kommer hit fra E6 ved å kjøre av ved Tømmerneset og følge Fv835 Bogen og Ålstad på Engeløya. Fv638 går rundt hele øya, og det er en god plan å prøve begge veier, for hvem vil vel ikke se hele denne flotte øya?


Bø Engeløya

Plassen er en selvbetjent bobilplass uten annen tilrettelegging enn fantastisk beliggenhet, en søppelkasse og vannkran. Til gjengjeld er prisen svært lav. Dette er et perfekt sted for deg som har med kajakk eller kano. Det er også fint å bade her, men vanntemperaturen er nok i friskeste laget for de fleste. Det er fine turområder i nærheten. Hvis du følger veien videre utover kommer du til flotte utsiktspunkter, gressletter og sandstrender. Det er også gamle bunkerser utover odden. Nord-vestover har du utsikt mot Lofotveggen.

Innhavet Bobilplass

Innhavet Bobilplass ligger like ved E6, og likevel fantastisk plassert med panoramautsikt over Sagfjorden i Steigen. Ta av i rundkjøringen i sentrum ved skilt til Finnøy, og igjen inn til bensinstasjonen. Herfra ser du bobilplassen nede ved vannet.      


Innhavet

Det står oppslag om hvordan du skal forholde deg. Du registrerer deg og betaler på bensinstasjonen. Det er toalett på plassen. Dusj kan leies på hotellet like ved. Det er også butikk og servering like ved, så her får du dekket de fleste praktiske behov, selv om Innhavet er et ganske lite sted.

Plassen går i etasjer nedover mot havet, og alle har strålende utsikt. Du står på asfalt med et flak av kunstgress ved siden av bilen. Innimellom er det noen naturlige gressflekker også. Det er flotte turområder i direkte tilknytning til plassen. Her er både korte og lange fjellturer innen rekkevidde (se ut.no for detaljer), og selvsagt er det fint å rusle i fjæra.

Skutvika Båtforening

Skutvika Båtforening ligger i Skutvik, sør på Hamarøy. Ta av ved skilt til Skutvik Gjestegård 100 meter fra fergeleiet. Herfra går det ferge til Skrova og Svolvær – et fint alternativ til de andre rutene til og fra Lofoten.  


Skutvika Båtforening

       

Båtforeningen har lagt spesielt til rette for bobiler. Da bildet ble tatt var deler av plassen opptatt av konsertarrangement, men det skjer ikke så ofte. Det er altså på gresset ned mot vannet man normalt står. I det lille, røde huset i havna er det dusj og toalett. Her står det også oppslag om betaling. Det er butikk ved fergeleiet.

Tranøy fyr

Tranøy Fyr og Tranøy Bobilplass ligger helt nord på Hamarøy, ut mot Vestfjorden og Lofoten. På veien ut mot fyret er det noen fine muligheter for fricamping - ellers er bobilplassen et godt alternativ.


Tranøy Fyr

Tranøy Fyr er et ikonisk, flott stålfyr fra 1864. Selve fyrtårnet ble flyttet hit fra Moholmen i 1936. I skikkelig uvær kan sjøen slå over hele Stangholmen, som fyret står på. Det har derfor vært flere runder med oppgraderinger og reparasjoner. Dagens bygninger og gangbrua har stått av de siste tiårenes stormer. Det er mulig å overnatte på fyret, dersom man skulle ønske en natt i historiske omgivelser.

Tranøy Bobilplass ligger litt tilbaketrukket utenfor tettstedet og havna Tranøy. Kjør forbi avkjøringen med skilt til Tranøy fyr, og ta neste vei til høyre. Dette er en grusvei inn til et gammelt industriområde. Næringsbygget er for tiden tomt, og det drives bobilplass i stedet. Det er strøm og søppeltømming her, ellers ingen fasiliteter.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden