Fricamping i Norge: Fantastiske Lofoten! | Din Fritid
Fricamping i Norge

Fantastiske Lofoten!

Lofoten er for mange selve symbolet på Nord-Norge. Ja, kanskje symbolet på Norge. Den norske sivilisasjonen er jo ikke bygget på olje, den er bygget på tørrfisk.

Vi har eksportert tørrfisk i hundrevis av år, og veldig mye av den har kommet fra Lofoten og lofotfisket. Når fjellene, sandstrendene og rorbuene samtidig gjør dette til et av de vakreste landskapet i verden er det jo ikke rart at folk gjerne vil reise hit.

Næring

Det er egentlig en lang rekke sammenfallende forhold som har gjort tørrfisk til en enorm suksess. For det første: Skreien som kommer fra Barentshavet til Lofoten for å gyte. Fantastisk sunn, næringsrik og god mat. Den kommer tidlig om våren, og akkurat da er forholdene perfekte for å tørke fisken her ute. Knapt noe annet sted kan fisk tørkes uten salt. Temperatur og fuktighet må være riktig. Når fisken så er tørr utpå forsommeren kommer den eneste perioden i året med fremherskende nordavind - som bestilt for å seile fisken sørover. Seiljekter kunne ikke seile i motvind, så det passet jo fint.

Lofoten er sommerens mål for mange av oss med bobil. Det finnes mange fantastisk fine steder å overnatte. Steder der man samtidig opplever forskjellige sider av naturen og kulturen. Det eneste man ikke finner er hemmelige steder helt for seg selv. Med et bittelite unntak, kanskje…

Folksomt

De fleste fine steder i Lofoten er ganske folksomme. Det er jo fint, så møter man hyggelig mennesker samtidig! Det finnes steder med helt forskjellig profil. Men det finnes faktisk også noen riktig fine fricamper der du ikke plager den lokale bonden. Her er også campingplasser i mange størrelser og varianter, i tillegg til bobilplasser. Jeg jobber også som forfatter av guidebøker og er nettopp ferdig med den splitter nye Bobilguiden Nord-Norge, som kommer ut i disse dager. Her er det hele 49 steder fra Lofoten. I Vesterålen er det nesten like mange. Av disse får du her seks utvalgte reisemål.

Forlovelsesberget

Forlovelsesberget ligger helt nordvest på Austvågøy. Fv 888, som går langs sjøen her, heter også Midnattsolveien. Dette er en vei merkelig få kjører, og ett av få områder i Lofoten der du kan finne en fricamp for deg selv. Her er det fantastiske omgivelser for både det ene og det andre, enten man vil gå romantiske turer langs stranden eller holde seg ved bilen.


Forlovelsesberget

Det er lett å forestille seg hvordan stedet har fått navnet. Kanskje på kvelder som den på bildet. Det er flere små lommer her som egner seg fint for fricamping med både små og store bobiler eller campingvogner. Her er det bare å la seg inspirere.

Kallebukta

Kallebukta er et av de mest populære fricamping-stedene i Lofoten. Du tar av fra E10 fem kilometer vest for Kabelvåg. Det står skilt til Hopen og Kalle badeplass ved avkjøringen. Videre tar du første vei til høyre over en bru og kjører et par kilometer til før du igjen tar til høyre. Over toppen ser du bukta foran deg.


Kallebukta

Her er det særlig fint å bo i telt, og ofte er parkeringsplassen full av personbiler. Det er satt opp mobile toaletter ved plassen. Du kan stå både på plassen nærmest bildet og på den i bakgrunnen.

Kallebukta er særlig kjent som et sted for klatrere. Det er fjell og klatrevegger i mange vanskelighetsgrader i området rundt bukta.

Henningsvær

Henningsvær er et av de mest besøkte tettstedene i Lofoten. Dette er vel selve Lofottorskens hjemsted. Det kan være trangt om plassen her, og ikke fall for fristelsen til å kjøre inn i sentrum med store bobiler. Parker på plassen, vær klar over at det også er etablert en plass på Engøya. Her er det bedre plass, og fantastisk utsikt.


Henningsvær

Henningsvær har et fint lite sentrum ved havna. Her kan du se glassblåsere og keramikere i aksjon på Engelskmannsbrygga, du kan ta en kaffe på Klatrekaféen eller Trevarefabrikken eller du kan besøke butikker og serveringssteder.

Fra bobilplassen på Engøya har du et fint utgangspunkt for fjellturer. Like ved er det dessuten en vegg som er populær for klatrere uten fare for liv og lemmer. Her klatrer man nemlig langsmed en fjellskrent, like over bakken. Såkalt “buldring”.

Hov Camping

Hov Camping ligger rett ved en eventyrlig fin, hvit sandstrand helt nord på Gimsøya, med utsikt mot Vesterålen og Norskehavet. Fv861 og Fv862 går rundt Gimsøya, og hvilken vei du velger er hipp som happ: Det blir omtrent like langt. Det står skilt til Barstad, Vinje og Lofoten Golf ved første avkjøring, og til Vinje og Hovsund ved den andre.


Hov Camping

Det er lite gjennomfartstrafikk på veien her, så dette er en stille og fredelig plass. Her er det naturen som dominerer, og du parkerer på gress, så nær stranden som det er mulig å komme.

Hov Hestegård ligger rett ved plassen. Her kan du bli med på ridetur langs strender og over fjell. Golfbanen Lofoten Links ligger innenfor gangavstand.

Mer info på hovcamping.no

Undstad

Unstad på Nordvestsiden av Vestvågøy er et av de store stedene i Lofoten for bølgesurfing. Du tar av fra E10 ved skilt til Unstad, og følger Fv992 helt frem. Veien går i tunell gjennom Horgtinden, og ute på andre siden åpenbarer det seg en fantastisk grønn slette med en stor, hvit sandstrand og høye fjell på alle kanter.


Unstadvika

Du kan campe langs veien på vestsiden av bukta. Det står oppslag ved veien om betaling. I 2019 er det ingen fasiliteter og ingen restriksjoner annet enn vanlige regler for ferdsel og at du skal holde deg på vei. Kommunen har annonsert at det vil komme tilpasninger.

Unstad Arctic Surf holder til midt i dalen. Her er det mulighet for camping med tilgang til dusj og toalett. Her er det også restaurant, og kanskje viktigst: Det er guiding, opplæring og utstyrsleie til bølgesurfing.

Mer info på unstadarcticsurf.com

Fredvang

Fredvang Strand- og Skjærgårdscamping er en stor campingplass med fantastisk beliggenhet ut mot havet og midnattssola. Du kommer hit på en liten avstikker fra E10 midt mellom Leknes og Reine. Det er skilt mot Fredvang på E10. Etter tre kilometer er det skilt til campingplass med avkjøring ned til høyre.


Fredvang

Her er det plass til 150 enheter, men omtrent halvparten er som regel telt. Det er ingen helårsplasser, og enkle forhold. Nærheten til naturen er det som lokker folk hit. Du kan leie båt med eller uten motor, og det er tømmestasjon og servicebygg med dusj, toalett, og vaskemaskin.

Stranden nedenfor er av fineste hvite sand og vannet er turkis. Utenfor bildet strekker stranden seg enda lenger i begge retninger.

Mer info på fredvangcamp.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden