Fricamping i Norge: Bort­gjemte steder | Din Fritid
Fricamping i Norge

Bort­gjemte steder

Norges lange kystlinje er unik, og det finnes utallige «hemmelige» steder for den som vil fricampe. Vi har jaktet på og funnet flere plasser langs fantastiske Helgelandskysten.

Våren 2018 seilte jeg hele Norskekysten fra Nordkapp til Lindesnes alene i en jolle. Jeg drister meg til å kalle det «Verdens vakreste kyst». Turen tok 5 uker, og etter en ukes pause dro jeg opp igjen til Nordkapp, hentet min trofaste VW Camper som jeg hadde etterlatt, og dro for å ta bildene til Bobilguiden Nord-Norge og Midt-Norge.

Det tok enda litt mer tid enn 5 uker, men var en fantastisk tur. Når disse linjene skrives til Din Fritid, tar jeg en kort, liten pause i bokskrivingen. Boka skal nemlig komme ut i løpet av mai måned.

Min favoritt

Når noen spør hvilken del av kysten som er flottest nekter jeg å svare. Men det er en akseptert sannhet blant båtfolk at Helgelandskysten er vidunderlig flott. Det er ikke bare på grunn av utsikten og de majestetiske fjellene, for det finnes jo flere steder langs kysten. Nei, det er nok på grunn av mylderet av øyer, holmer og skjær. Mange av disse når vi ikke med bobil, men vi når noen. Og vi ser enda flere.

For å kjøre langs kysten er Fv17, Kystriksveien den beste ruten. Langs den kommer du til en rekke fine steder. Her skal jeg dele noen av de litt mer avsidesliggende, de stedene du må kjøre noen omveier for å finne. Selv synes jeg det er ekstra spennende å finne steder langt ute i havgapet.

Vi begynner sørfra. En liten fergetur over grensen fra Trøndelag kommer man til Kvennvika. Tekstene under er hentet fra boka.

Kvennvika

Kvennvika er et fantastisk, lite friluftsområde på Kvaløya sør for Brønnøysund. Det er bare en drøy kilometers avstikker fra Fv17, Kystriksveien. Kvaløya er landfast, og du tar av til Fv31 ved fergeleiet i Vennesund. Etter bare 300 m tar du til venstre på en grusvei. Her er det ikke skiltet, men det er skilt til Kvaløy Brygge motsatt vei. Kjør gjennom det fine landbruksområdet, gjennom skaret, til du ser plassen foran deg. Det er veien på det store bildet du kjører på. Det er dusj og toalett i bygget på bildet.


Kvennvika.

Bare noen kilometer lenger nord tar vi nok en avstikker. Litt lenger denne gangen, men bare et kvarters omvei:

Bjørnvika Natursenter

Bjørnvika Natursenter ligger en liten avstikker ut mot havet fra Vik, 40 km sør for Brønnøysund. Fv17, Kystriksveien går igjennom Vik. Her tar du av til Fv34 like sør for sentrum. Det er skilt til Viksjøen og Bjørnvika Camping. Veien videre er også skiltet til campingplassen.


Bjørnvika Natursenter

Dette er en trivelig, liten campingplass med ivrig betjening som kan mye om de lokale fiskeplassene. Det er også en butikk her med brukthandel og bygdemuseum. Beliggenheten ute ved havgapet er idyllisk, og utsikten storslagen. Særlig fra bobilplassene helt ute ved vannkanten.

Plassen har mange båter med motor til leie. Båtene er spesialutstyrt for sportsfiske. Huset nede ved havna til høyre på bildet er et fiskehus med plass til å rense fisk og fryse den ned.

Ellers er det lekeplass og fine turmuligheter både langs sjøen og i fjellet.

For kjent

Videre hopper jeg over flere favoritter, rett og slett fordi de ikke er hemmelige nok, som  bobilplassen i Brønnøysund og Torghatten Camping. Begge er fantastiske steder å komme til med bobil, men bortgjemte er de altså ikke. I stedet tar vi fergen ut til Vega. Vi tar med to steder når vi først har tatt fergen. Man trenger jo ikke flytte seg så langt hver dag, men det er fint å komme til nye steder.

Igerøy Gjestehavn og Camping

Igerøy Gjestehavn og Camping ligger like ved fergeleiet på Vega. Beliggenheten helt i havgapet er fantastisk. Her kan du velge å stå på gress eller grus. Fasilitetene er felles med gjestehavna.


Igerøy.

Det er fint å sette ut kano eller kajakk fra havna. Det er også fint å fiske fra land. Vega er en ypperlig øy for sykkelturer, med moderat biltrafikk og mange små, hyggelige veier på relativt flate områder. Fjellene er høye, og det er mulig å gå eller sykle dit også hvis man vil ha større utfordringer.

Vega består av 6500 små og store øyer holmer og skjær. Disse står på UNESCOs liste over verdensarven. Kystkulturen her er unik, og det er gode muligheter for å oppleve den både på Igerøya og på en rundtur på Vega. Fra Igerøy havn ser man også over til Ylvingen, som er kjent fra TV-serien Himmelblå.

Sundsvoll, Vega

Sundsvoll ligger helt vest på Vega. Du kommer hit ved å følge Fv81 vestover. Det står skiltet til Sundsvoll. Du skal fortsette forbi alle gårdene, til veien går fra asfalt til grus og enda et stykke videre.

I enden av veien kommer du til et av de flotteste stedene for fricamping i Norge. Her er det god plass til et par titalls biler, og kanskje enda noen til. Utsikten og følelsen av å være midt i storslagen natur er knapt mulig å overgå. Men du skal selvsagt være oppmerksom på at vinden og været kan gjøre det utrivelig. Den ikoniske øya i bakgrunnen på bildet er Søla (432 moh).

Langs stranden ligger det store rullesteiner. I fjellet kan du se mørke striper av Vegagranitt. Denne er en bit av Amerika – dannet 20 km under jordskorpen for 475 millioner år siden.

Fra enden av veien går det merkede turstier videre langs sjøen, og til flere av toppene på Vega. Her burde det være utfordringer nok til alle.

Det går to ferger ut til Vega: Fra Horn og fra Tjøtta. Det er en god idé å ta den ene til og den andre fra, avhengig av hvilken vei du kjører. På denne anbefalte turen er vi på vei nordover, og da tar vi fergen inn igjen til Tjøtta. Derfra kjører vi bare noen få kilometer før vi igjen tar en avstikker ut i skjærgården. Denne gangen til Herøy og Dønna.

Herøy Caravan

Herøy Caravan er en campingplass ute på øya Herøy utenfor Sandnessjøen. Øya er litt utenfor allfarvei, men det går flere ferger daglig fra fastlandet. Det er to alternative ferger til øygruppen Dønna og Herøyene: Søvik–Herøy er den nærmeste til Herøy Caravan, men det kan være like praktisk å ta den fra Sandnessjøen til Dønna.

Beliggenheten ute i skjærgården er helt fantastisk. Campingplassen har egen stor sandstrand og utsikt til De Syv Søstre innenfor, og flott natur forøvrig i alle retninger. Det er lite gjennomgangstrafikk forbi plassen.

Det er mulig å leie kano for den som vil ut på sjøen en tur. Det er lekeplass, volleyballbane og grillhytte. Ellers er det fine turområder på land. Veiene i nærområdet er fine for sykkelturer, ellers er det flere merkede turstier. På Helgelandskysten er de fleste øyene lave, og så stikker det opp noen majestetiske fjell her og der. Til den nærmeste toppen, Dønnamannen på 856 moh, går det merket sti, men det er stedvis svært bratt. Klatretau er satt ut på de mest utsatte stedene.

Herfra går ferden nordover til Dønna. Rundt det majestetiske fjellet Dønnamannen, og videre til nok et nydelig sted der man kan fricampe.

Breivika

Breivika er et fantastisk naturområde som er godt egnet for fricamping (se hovedbildet). Fjellet som skyter i været til venstre i bildet er Dønnamannen. For å komme hit sørfra må man kjøre rundt hele fjellet og ut mot sørvest. Kjør Fv809 og ta av der det står badeplass-skilt til Breivika.


Breivika med fjellet Dønnamannnen til venstre i bildet.

Kjør grusveien helt til den stopper. Her er det god plass til bobiler og campingvogner. Bilen på bildet står på en liten lomme – plassen i bakgrunnen er vesentlig større.

Sandstranden her er 250 meter lang, og en kveldstur langs stranden er nesten obligatorisk. Det går også merket tursti langs vannet rundt odden i bakgrunnen på bildet. Videre inn i bukta på baksiden går den merkede stien videre opp til toppen av Dønnamannen. Dette er en tøff tur med innslag av fjellklatring.

Herfra gjør vi et langt sprang nordover mot Bodø. Ikke fordi det ikke finnes fine steder underveis, men igjen: Dette handler om de bortgjemte stedene. Denne gangen er det bare en avstikker på 11 km:

Åmnes Camping

Åmnes Camping ligger helt ute i havgapet. Veien hit er en 30 km avstikker fra Fv17, Kystriksveien. Du tar av bare et par kilometer fra Fergeleiet på Forøy, og følger skilt til Åmøy, først på Fv452, deretter til venstre på Fv464.

Vel fremme kommer du til grønne enger, en stor, hvit sandstrand og en havutsikt som kan ta pusten fra noen og enhver. Fjellet i horisonten på bildet er Bolga.

Det går fine turveier langs vannet her, og det er fint både til fots og med sykkel. Åmnesfjellet ligger like utenfor bilderammen. Turen opp til toppen på 600 moh er middels krevende.

Det er lekeplass med trampoline på plassen, og det er fotballbane. Gresslettene innbyr til en rekke aktiviteter. Det leies også ut båter på plassen, og mange gjester kommer hit for å fiske.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden