Fricamping og camping i vest: Ukjente perler ved Norskehavet | Din Fritid
Fricamping og camping i vest

Ukjente perler ved Norskehavet

Vi skal alle feriere i Norge i år. Om det blir overfylt ved de store attraksjonene er ikke godt å si. Din Fritids medarbeider Magne Klann presenterer her tips til steder lengst ut mot havet i Sogn og Fjordane, som kanskje er det området av norskekysten som besøkes minst med bobil.

«Storm ved Stad» er en klassiker fra værmeldingene. Dette hjørnet av Vestlandet stikker ut i havet, og er utsatt når storm- og orkankast herjer i Nordsjøen. Ved brua over til Måløy var det tidligere et varselskilt som ble aktivert i uvær. Det hadde 5 nivåer:

1. Liten storm,
2. Full storm,
3. Orkan,
4. Orkan,
5. Orkan.

Nå er skiltet byttet ut med ett som enkelt og greit viser vindstyrken. Det er kanskje bare jeg som så poesien i disse tre «orkanene». Det finnes ikke ord for vind over orkan styrke (32 m/s), men over denne brua kan vinden altså komme opp i vesentlig mer enn 32 m/s.

Outsidere

Som mange sikkert kjenner til reiser jeg landet rundt i forbindelse med at jeg har laget tre bøker i serien Bobilguiden. Det gir meg en unik mulighet til å presentere de stedene jeg tenker at fortjener det for Din Fritids lesere. Plassene her vil du også finne i Bobilguiden Vestlandet, som nylig kom ut og ble utsolgt på kun to uker.

Det er mange som har innsett at det blir ferie i eget land i år, og er ikke det egentlig ganske fint? Årets sommerferie blir uten en eneste tysk bobil. Om det betyr flere eller færre mennesker i Lysefjorden, Geiranger eller Lofoten er vanskelig å si, men det er ganske sikkert at det ikke blir overfylt på stedene du skal få tips om her: Kysten fra Sognefjorden til Stadlandet.

Kort er bra

Jeg har en kjepphest: Det er sjelden man på slutten av dagen tenker at «i dag kjørte vi ikke langt nok», og deretter: «Jeg tror vi må kjøre litt lenger i morgen, hvis dette skal bli en bra ferie». Det motsatte er vanligere. At man er sliten og lei etter en lang kjøretur. Man kan gjerne ta et magadrag av en langtur nå og da, men ellers er det best med korte forflytninger, synes jeg. Da får man oppleve nye steder uten at man blir sliten. Ja, også blir man jo litt kjent med små, lokale forskjeller. Kanskje gidder man da å kjøre en blindvei ut til en utsatt odde, slik som Kråkene, på en dag når vinden er rolig. Disse sju tipsene kan man gjerne ta i rekkefølge. Her er det stor variasjon, men avstandene er korte. Vi begynner sørfra:

Like nord for Sognefjorden ligger tettstedet Askvoll. Her bor noen hundre mennesker, det er butikk, fergeleie - og kanskje viktigst - flott natur! Hvis du kommer langs E39 er det under en times avstikker ut hit.


Askvoll bobilplass

Askvoll bobilplass

Askvoll Småbåtlag sin bobilplass ligger i trivelige, maritime omgivelser 700 m øst for Askvoll sentrum. Du kommer hit langs Fv608, og ser havna før du kommer til sentrum.

Plassen er åpen for både bobiler og campingvogner. Her står du sørvestvendt mot Askvika og Vilnesfjorden. Det er fine turområder i nærmiljøet her, og særlig fint å sykle innover mot Askvika, over brua til Nes ( bakgrunne på bildet) og rundt på småveiene langs kysten.

I Askvoll er det butikker og serveringssteder. Tømmestasjon finnes på grusplassen ved rådhuset. Fra Askvoll går det ferge ut til Værlandet og Bulandet. Der ute er det ingen campingfasiliteter, men noen muligheter for fricamping finnes.

Etter en overnatting i Askvoll, og kanskje en ekstra dag eller to på Bulandet og Værlandet, kjører vi videre et stykke. Vi er jo enige om korte etapper, og kanskje er været litt rufsete? Da passer det fint med litt komfort på en campingplass og nærhet til byliv. Det finner vi på Førde Gjestehus og Camping. Vi kunne også valgt Førde bobilplass, som ligger nærmere sentrum, men med enklere fasiliteter.

Kjøreturen går tilbake til Gaular på E39 og litt nordover derfra. En kjøretur på omtrent en time. På den timen kommer man til en helt annen verden. Førde er den største byen i det gamle Sogn og Fjordane fylke. Her er både kommune og fylke endret etter sammenslåinger i år: Nå er det Sunnfjord kommune og Vestland fylke.

GPS: 61.34706, 5.07406


Førde Gjestehus og Camping

Førde Gjestehus og Camping

Førde Gjestehus og Camping ligger i landlige omgivelser like utenfor Førde sentrum. Du kommer hit fra byen ved å følge E39 østover mot Ålesund og Sogndal. Etter en kilometer tar du av ved skilt mot sykehus og campingplass. Herfra er det skiltet videre.

Elva Jølstra flyter stille forbi plassen. Den synes såvidt på bildet, der den ligger gjemt bak raden av trær langs bredden. Her er det fint å bade eller gå turer. Det går stier opp til fjellet Førdsnipa til høyre i bildet, og til Viafjellet i motsatt retning.

Førde er en mellomstor vestlandsby innerst i Førdefjorden. Her er det kort vei til fjellet, og stedet er et knutepunkt for reisende som er på vei nord- eller sørover langs Vestlandet.

Fra Førde er det fristende å fortsette ut mot Florø. Her er det både campingplass og bobilplass. Sistnevnte ligger i ganske industripregede omgivelser, men med kort vei til sentrum. Vi skal i stedet fortsette langs E39 et stykke. Langs veien her er det en rekke fine campingplasser, men vi velger en fricamp av det aller vakreste slaget, nemlig ved Stardalselva i Våltedalen. Her må vi tåle litt støy fra trafikken, men gjør man som familien på bildet og lar bobilen skjerme mot veien blir det ikke så ille. Er man så heldig å kjøre i følge med en bil til, kan man jo parkere i vinkel og få en helt skjermet plass ut mot den turkise elva. Å se vannet flyte stille forbi mens praten går er like beroligende som å se på et bål. Balsam for sjela!

GPS: 61.44964, 5.89185


Stardalselva

Stardalselva

Stardalselva danner nerven gjennom dalen på veistrekningen E39 mellom Jølster og Byrkjelo. Vannet kommer fra Jostedalsbreen, og er intenst turkist.

Midt i Våtedalen finnes det flere muligheter for fricamping langs elva. Fjellene Eggjenibba på østsiden og Daurmål på østsiden skyter henholdsvis 1338 og 1446 meter til værs, og gjør dalen til et spesielt sted å være. Veien er trafikkert og går nokså tett forbi, så her må man regne med noe trafikkstøy. Eggjenibba ser ekstra spektakulær ut nordfra. Det går sti til toppen og langs eggen. Den ser visstnok mer krevende ut enn den er, selv om den betegnes som «krevende». Du finner detaljer om turen på www.ut.no.

Vi antar at været er strålende, med moderat vind, så nå skal vi endelig langt ut mot havgapet! Nærmere bestemt til Iglansvik Marina på Bremangerlandet. Vi kunne valgt de mer kjente og mer besøkte stedene i Stryn, slik som Olden og Lovatnet, men nå er det havet som gjelder. Dette blir en litt lengre kjøretur. Totalt omtrent 3 timer. Turen går via Rv15 til Stårheim, der det går en ferge over til Isane. På veien passerer vi det ikoniske fjellet Hornelen, som skyter 860 meter rett opp fra havet og er Europas høyeste sjøklippe. Turen opp hit anbefales, men den er fysisk krevende.

Kanskje er Iglansvik Marina den best bevarte hemmeligheten av disse 7 stedene. Hit er det forbausende få som finner veien. Kanskje er det fergeturen som skremmer? Det er mulig å unngå ferge også, hvis man kjører via Florø. Her er det hvite strender, grønt gress, vakre fjell og utsikt mot horisonten. Plassen er forholdsvis enkel – en slags mellomting mellom en campingplass og en bobilplass, men det finnes dusj, toalett, strøm, vaskemaskin og tømmestasjon. Butikk og matservering finnes like i nærheten.

GPS: 61.65356, 6.51722


Iglandsvik Marina

Iglandsvik Marina

Bremangerlandet er en hemmelig perle for mange bobileiere. Iglandsvik Marina er et nytt og fint sted å besøke både med båt og bobil. Det er også mulig å leie seg en rorbu her. Du kommer hit langs Fv616, enten med ferge fra Måløy eller Stråheim, eller via Fv614 fra Florø.

De ytre delene av Sogn og Fordane er spredt bebygget, og med lite besøk både fra norske og utenlandske turister. De som kommer er gjerne fornøyde med akkurat det, for dermed er det lite trengsel.

Bobilplassen ligger flott til ute ved sjøen, og med flott utsikt. Bare 2 km lenger ut langs veien kommer du til Grotlesanden, kjent som en av de flotteste sandstrendene i Norge, med kritthvit sand og turkist vann.

Det høres kanskje hektisk ut å farte videre hver dag? I så fall blir man jo bare over en dag til. Om denne turen tar én, to eller tre uker spiller jo liten rolle. At man kan kunne rukket lenger i samme tidsrom er jo ikke så viktig når det er fint der man er. Vi kunne kjørt enda lenger ut på Bremangerlandet, og videre til Kalvåg Camping på Frøya. Her lover de bedre fiske enn i Lofoten. Men dette er jo en tenkt reise der vi må begrense oss, så vi kjører altså videre til Måløy bobilplass. Hit tar vi en annen ferge, Oldeide-Måløy. Fergen går under brua med orkan-skiltet vi snakket om innledningsvis. Vi får anledning til å kjøre over brua på returen. Fra fergeleiet er det bare et steinkast til bobilplassen. Veien bort kan være litt kronglete med enveiskjøringer, men kjør etter Google Maps, så løser det seg lett.

GPS: 61.83634, 4.93591


Måløy Bobilplass

Måløy bobilplass

Måløy bobilplass ligger sammen med gjestehavna midt i sentrum av byen. Det er litt kronglete å finne fram, men du tar av til venstre rett etter Måløybrua, og kjører en hel runde ned på gatenivå i byen. Følg veien innover mot sentrum, og ta tredje trange avkjøring mot sjøen.

Måløy er en aktiv fiskehavn, og hele byen er vendt mot Ulvesundet. Bobilplassen har flott beliggenhet med utsikt over sundet og fjellene rundt. Herfra er det gangavstand til alle butikker og serveringssteder i sentrum. Det er tømmestasjon ved brufestet.

Følger du veien fra sentrum langs sjøen vestover i stedet for å kjøre over Måløybrua, og videre 10 km til veien stopper, kommer du til Kannesteinen. Denne eiendommelige fjellformasjonen er formet av vann, is og stein gjennom flere tusen år.

Etter en bytur lengter jeg alltid ut til friere natur. Hvis du er som meg kan du fortsette litt videre utover Vågsøy til Refviksanden. Dette er en stor, hvit sandstrand omgitt av grønne fjellsider. Her er det ikke fast campingplass, men en provisorisk plass rigges til av den lokale idrettsforeningen. Standarden er enkel, men omgivelsene er 5 stjerners.

Vi kan også ta en overnatting ved Kråkenes Fyr. Hvilket av overnattingsstedene som passer best å ta først kan man jo vurdere etter værutsikter og humør. Refviksanden er fin i alt slags vær, men selvsagt ekstra flott når sola skinner. Kråkenes er veldig vindutsatt. Det kan være en spektakulær opplevelse å være der i storm, men kanskje en litt for dristig tur i en bobil eller reisevogn med stort vindfang. Veien går over toppen av Vågsøy med vid utsikt fra Bremanger i sør, ut over havet i vest til Stadlandet i nord. Veien ned mot den lille bygda på Kråkenes er hårnålsvingete, men grei å kjøre selv med stor bobil.

GPS: 61.93239, 5.11235 


Refiksanden

Refviksanden

Refviksanden er en av de største og flotteste sandstrendene her til lands. Bobilplassen, eller «Refvik Camping», er bare åpen om sommeren. Plassen drives på dugnad av bygdefolket og i samarbeid med idrettsforeningen som ligger like innenfor. Her er det enkel standard, men fantastiske omgivelser. Det føles litt som fricamping. Prisene er også lave.

Stranden er nordvendt, og du ser over mot Stad. Kråkenes fyr ligger lenger ute på Vågsøy. Stad er kjent som stedet med flest stormdager i året i Norge – ofte over 100 dager per år. Så finnes det selvsagt sommerdager som den på bildet. Uansett vær er det fint å gå turer på stranden eller langs veiene i den lille bygda.

På returen fra Refviksanden og Kråkenes kjører vi gjennom Måløy igjen og videre nordover langs grisgrendte fjordstrøk mot Selje. Her ser du ut mot Sildegapet, som er navnet på fjorden mellom Stad og Vågsøy, og mot øyene Silda og Barmøya. Utenfor Selje ligger øya Selja, og Selje kloster. Ut hit går det ferge, og det organiseres turer både med og uten omvisning.

Selje Kloster er ruinene etter et benedikterkloster fra 1068. Klosteret ble bygget i sammenheng med legenden om St. Sunniva. Sunniva var ifølge legenden en rik og vakker irsk kongsdatter som havnet på Silja under dramatiske omstendigheter. Som alle legender er det uklart hva som er sannhet og hva som er eventyr, men mange mener det er en kjerne av sannhet i denne spennende historien. En tur ut til øya blir ekstra spennende hvis man leser litt om legenden først.

GPS: 62.00164, 5.08644


Selje Camp og hyttesenter

Selje Camp og hyttesenter

Selje Camp og hyttesenter ligger en halv kilometer utenfor Selje sentrum. Her er det stille og fredelig, grønt og trivelig. Fra Nordfjordeid eller Måløy tar du kystveien Fv618 for å komme hit. Nordfra tar du Fv61 med flere fergeforbindelser videre til Ulsteinvik og Ålesund.

Campingplassen er fint tilrettelagt med servicefasiliteter og lekeplass. Det ligger golfbane like ved, og det er fine fiskemuligheter langs kysten her. Campingplassen leier ut båt til den som vil friste fiskelykken.

Hvor veien går videre fra Selje er et åpent spørsmål. Kanskje Ålesund, Trollstigen og Atlanterhavsveien lokker? Det finnes selvsagt små, bortgjemte plasser i dette området også. Det eneste som virker helt sikkert i år er at ferien blir innenfor landets grenser. Det gir likevel utallige spennende muligheter. Jeg ønsker dere alle en god norgestur!

GPS: 62.04174, 5.35803

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden