Tromsø: Byr på både by og villmark | Din Fritid
Tromsø

Byr på både by og villmark

Tromsø er byen for aktivt friluftsliv og urbant byliv. Her kan du gå på konserter med verdensstjerner på små, intime scener, eller få servert skrei rett fra ishavet. Lokal mat er en opplevelse, enten den er tilberedt etter lokale skikker eller av franske gourmetkokker.


Tromsø camping

I Tromsø kan du få bruk for kajakk, ski og sykkel på samme tur. Tidligere var turismen konsentrert rundt sommersesongen – men nå er det turistsesong hele året. Bobilturismen henger nok litt igjen i sommertradisjonen, men hva med å leie en bobil med vinterdekk og solid varmeanlegg en uke i februar-mars? Da er skreien på sitt beste, og sjansen til å se nordlys er meget god. Les mer om Din Fritids «nordlys-konkurranse» i denne utgaven!

Rundtur

Her er forslag til en ukes rundtur med utgangspunkt i Tromsø. Stedene er hentet fra boka Bobilguiden for Nord-Norge og Midt-Norge. Du kan velge mellom overnattingssteder i byen, ved kysten, i fjellet og i skogen. Nord-Norge er nokså tynt befolket, og man skulle kanskje tro det var overflod av fine fricampingsteder. Det er det ikke. Enkelt og greit fordi veinettet også er begrenset. Jeg kjørte de fleste veiene i området i forbindelse med Bobilguiden, og her presenterer jeg de fineste stedene jeg fant.

Vi starter i byen. Der er det flere muligheter, men særlig to skiller seg ut. Tromsø Lodge og Camping og Tromsø Bobilplass.


Tromsø bobilplass

Bynær overnatting

Tromsø Lodge og Camping ligger på landsiden like utenfor Tromsø sentrum. Plassen og servicebygget er nybygget, og det er fint og moderne på alle måter. Du står på asfalt med kunstgress utenfor bilen/vogna. Det er restaurant i servicebygget, og her kan du få servert både frokost og middag. Plassen er populær, og i høysesongen om sommeren kan det være lurt å reservere plass på forhånd.

Tromsø Bobilplass er egentlig bare en parkeringsplass, men den blir ofte brukt av bobiler. Det er et praktisk sted å stå, midt i sentrum av Tromsø. Her kan du ikke forvente at det parkeres med tre meters mellomrom slik man gjør på etablerte bobilplasser. Det vil også kunne være fylt opp av vanlige biler her. Det er ikke toalett, strøm eller annen tilrettelegging. Du betaler på automater.

Veien videre

Fra Tromsø kan man reise i flere retninger. Hvis været er brukbart ville jeg tatt indrefileten først: Sommarøy.

Sommarøy Camping og Marina ligger på yttersida av Kvaløya utenfor Tromsø. Hit kommer du lettest ved å kjøre gjennom Kattfjorddalen langs Fv862. Stedet ligger 56 km fra Tromsø. Du kommer også frem ved å kjøre langs kysten på Fv54, men det er litt lengre.


Sommarøy

Sommarøy er et fantastisk sted. Øya består for det meste av sand, og det er sandstrender rundt hele. På campingplassen er det gress, noe som hindrer sanden fra å fyke alle steder. Skjærgården rundt er et eldorado for kajakkpadling. Det er sandstrender på de fleste øyene i området, og du kan gjøre strandhugg nær sagt over alt.

Velger du å holde deg landfast er det likevel muligheter for aktiviteter. Det er restaurant i det røde huset like over veien for campingplassen. Brua til høyre på bildet går ut til Hillesøy. Her kan du gå til toppen, eller langs kysten hele veien rundt. Og et forslag til vinterturen: Sørg for at det er godt og varmt inne, ta deg en løpetur hvis du har knær og rygg som tåler det, kast deg ut i det asurblå vannet, og kjenn at du lever! Jeg lover at det får i gang blodsirkulasjonen. Faktisk så mye at du fort kan bli fristet uti en gang til. Kos deg inne med god samvittighet etterpå!

Sommarøy er definitivt et sted jeg ville vurdert å bli to netter. Selv liker jeg å flytte meg hver dag, men helst ikke så langt hver gang. Neste forslag er bare halvveis tilbake til Tromsø. Her er to alternativer, velg ut fra vær, humør og årstid:

Kattfjorddalen

Nordfjordbotn er et fint friluftsområde innerst i Kattfjorden. Her tar det av en grusvei som går langs fjæra, og på de mange, små avstikkerne er det fint å stå med bobil. Veien tar av innerst ved grustaket, og er lett å finne. Her er det plass til 10-12 bobiler uten at man står nær hverandre. Du står på gress med flott utsikt over fjorden. Det er flere bålplasser og benker på de forskjellige plassene.


Nordfjordbotn

Gjennom Kattfjorddalen er det flere parkeringsplasser langs veien. Herfra går det stier opp til flere topper i nærheten. Mange fine turer du kan gå både sommer og vinter - alt fra enkle turer nede i dalen til krevende klatreruter. Parkeringsplassene er fine overnattingssteder for deg med bobil, selv om du ikke kommer særlig langt unna veien.


Kattfjorddalen

Kvaløya

Kysten nord for Tromsø, på den nordlige delen av Kvaløya og på Ringvassøy, er påfallende øde til å ligge så nær byen. Her er det store, sammenhengende turområder uten bebyggelse. Her kan du fricampe både ved fjorden og på fjellet. Det aller beste stedet tilbyr en idyll som nok ikke er tilgjengelig om vinteren, men det er et perfekt sted å fyre opp grillen på rolige sommerkvelder: Hessfjordbukta.


Hessfjordbukta

Hessfjordbukta ligger på østsiden av Ringvassøy. I utkanten av bukta tar det av en liten grusvei som egner seg fint til fricamping. Her står du godt unna veien, og helt nede ved vannet. Følg Fv863 østover på Ringvassøy. Hvis du kommer til der Fv302 tar av, har du kommet 200 m for langt. Det er 53 km hit fra Tromsø.

Enkelte dager kan det være greit å ta et magadrag av en kjøretur for å komme til nye områder. Kanskje legger man det inn når det likevel ikke er så fristende å være ute. En regnværsdag, for eksempel. Neste tips er 27 mil fra Tromsø. Kjør inn til E6, og følg veien nord-østover til du kommer til Kvænangen og Sørstraumen. På veien kjører du forbi flere campingplasser og fine steder å overnatte. Og ikke minst: Du kjører langs Lyngenfjorden med utsikt mot Lyngsalpene.

Kvænangen

Sørstraumen Camping er en enkel, liten campingplass med fantastisk beliggenhet. Her er det grønt og åpent i alle retninger. E6 går like forbi, så det er enkelt å finne fram. Det står campingskilt ved avkjøringen.

Sørstraumen er Nord-Europas nest sterkeste tidevannsstrøm, bare slått av Saltstraumen. Det er mange som kommer hit for å fiske. Det er ikke båtutleie på plassen, men du kan sjøsette egen båt eller kajakk. Det er også fint å fiske fra land. Det er egen sløyeplass. Ellers er det strøm, toalett og dusj. Plassen er for det meste ubetjent.

Er du ikke så ivrig med fiskestanga, er det likevel fint å gå turer langs Sørstraumen. Du kan gå under brua og langs vannet. Det er også gode turstier innover i dalen like på vestsiden av slettelandet.


Sørstraumen

Herfra er det ikke så langt til fylkesgrensen til Finnmark, men vi velger å snu her, og ta et par avstikkere på returen til Tromsø. Begge er ørsmå fricampinger som nok bare egner seg om sommeren. Vinterstid finnes det fine helårs campingplasser, slik som Lyngen Sjøcamp, Fosselv Camping og Olderelv Camping for å nevne noen. Disse er også med i Bobilguiden, men her velger vi altså fricamping:

Reisadalen

Det første stedet ligger et stykke inn i Reisadalen. Fra Nordreisa kjører du Fv865 mot Reisa nasjonalpark. Ta av til høyre etter 32,9 km. Her går Gahperus Fjellvei opp i fjellet. Det er bratt og smalt, men under normale forhold går det greit med de fleste biler. Når du har passert de siste hyttene er det flere fine steder du kan stå. Her er du midt i flott turterreng med storslått natur og gode fiskevann. Veien går langt innover, men den blir brattere og dårligere jo lengre man kommer. Til slutt er det bare en traktorvei.


Gahpperus fjellvei

Selv liker jeg ikke å kjøre samme vei frem og tilbake. Denne gangen unngår vi det ikke helt, men det går en fin alternativ vei tilbake til Tromsø via to ferger: Olderdalen-Lyngseidet og Svensby-Breivikeidet. Etter den siste kommer du inn i den vakre Jobakkdalen.

Her finner du en fin, liten fricamp midt i dalen, like ved Breivikeidet. Du kommer deg et par hundre meter unna veien, og står ganske usjenert og fritt i naturen. Det er fine turstier opp i fjellene på begge sider. Både turisthyttene Nonsbu og Trollvassbu ligger innenfor en dagsturs rekkevidde i fjellet.

Nå er Tromsø bare en times kjøring unna. De fleste kommer hit i egen bil, og da kan turen fortsette til Senja, Lofoten eller andre steder. Ellers venter fly, buss eller Hurtigruten i Tromsø. Heldigvis er det enorme muligheter i vårt langstrakte land. Til våren kommer Bobilguiden Vestlandet. Da kommer jeg til å plukke ut et knippe ekstra gode tips for Din Fritids lesere.

Artikkelforfatter Magne Klann er også forfatter av Bobilguiden-bøkene.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden