Gårdsovernatting med bobil: Velkommen til gårds | Din Fritid
Gårdsovernatting med bobil

Velkommen til gårds

– Jeg er manisk positiv og deler veldig gjerne av overskuddet mitt, sier Petter Simonsen. Han er musiker, sanger og nylig ute med nytt soloalbum. I tillegg er Petter økologisk bonde på Østre Pavestad gård i Aurskog-Høland. Nå åpner han tunet for bobilgjester fra Nortrip.

Din Fritid er på besøk hos Petter, som er bonde i sjuende generasjon. Men han er langt fra en tradisjonell bonde. Yrkesmessig kan han blant annet se tilbake på en periode som tenor ved Den Norske Opera. Han har mer enn en gang blitt kalt Operabonden. Petter er også en verdensborger, med tette bånd til mange steder i verden. Han har opprettet kontakter i forbindelse med musikken, den økologiske gårdsdriften, dyra og en dypt forankret eventyrlyst.

Ja takk til begge deler

– Jeg har alltid kombinert interessene mine. Det betyr at når jeg har vært et sted og sunget, så oppsøker jeg gjerne en godt drevet gård i området. Når jeg kommer et sted og er ydmyk og nysgjerrig, er det aldri vanskelig å finne tonen og lære nye ting, forteller Petter.

Han er veldig opptatt av dyrevelferd og økologisk drift, og satser på dyrking av urkorn i kombinasjon med en rik bestand av urdyr. Det gir gården totalt fire innhøstinger.

Urdyr

Familiegården drives etter økologiske prinsipper, og når Petter ivrig forteller om driften blir det fort mange fremmedord. – Vi driver regenerativt og holistisk, forteller han. Jeg nikker og smiler, og tenker at dette må jeg slå opp i leksikon når jeg kommer hjem. Er du også usikker på hva det betyr? Se egen rammesak.

Gården har 70 mål dyrket mark og har vært økologisk siden 2001. To år senere vant Petter og hans far Kristian den nasjonale Dagrosprisen for usedvanlig godt dyrestell på deres storfe. Petter holder også jevnlig foredrag om filosofien på gården.

Velkommen inn

Det er umulig å ikke føle seg velkommen når Petter viser oss rundt. Han forteller engasjert om gårdsdriftens prinsipper og viser stolt frem alle dyrene. De kjenner han ved navn, og har unike historier til de fleste dyrene. I tillegg til tilsynelatende utømmelig kunnskap om rasenes opphav og egenskaper. For det er ikke klassiske norske dyreraser du finner på denne gården. Her finner du en av landets største bestander av ullgris, økologisk bronsekalkun, kuer, okser og høner.

Alle dyrene står i innhegning om natta ettersom det er ulv i området.

Lunsjtid

Din Fritids utsendte besøker gården samtidig som den kommende avtalen med Nortrip skal spikres. Tiden går fort og Petter inviterer oss inn på lunsj i det gamle våningshuset. Her er et eget rom til små kyllinger, en hund passer på i stua, og på kjøkkenet knitrer det i ovnen. På veggene henger det bilder og gjenstander som vitner om en families lange historie, og ikke minst Petters eventyrlige liv. I Georgia har han en fosterfamilie, fra Colorado fikk Petter med seg en ekte indiansk drømmefanger. Historiene er mange, og smilet er aldri langt unna når Petters historier avløser hverandre, kun avbrutt av hans rungende latter som fyller rommet med jevne mellomrom. Men ingen skal påstå at han tar lett på ting:

– Vi har et ansvar for å ta vare på skaperverket, og som bonde tar jeg det ansvaret med det største alvor, forteller Petter alvorlig.

Nylig var han i Ungarn på et gårdsbesøk. Der lagde de sine egne pølser og spekemat, og Petter fikk med seg nok smaksprøver til å fylle en hel koffert. Nå står han ved stekepanna og serverer de mest smakfulle og eksotiske pølsevariantene man kan drømme om.

På TV

Petter er en medieperson. Et høydepunkt var da han for mange år siden jobbet en periode med å passe kyr i Denver i Colorado i USA. NRK var med og laget TV-underholdning av den dyrekjære, syngende cowboyen. Men Petter har vært med på langt mer enn dette, og har blant annet vært med på NRK-programmet «Hva feiler det deg», og faglig ansvarlig for deler av innholdet på TV2s Farmen.

Regenerativt og holistisk landbruk

Regenerativ landbrukspraksis søker å bygge opp og reparere det naturlige kretsløp. Det er dyrknings- og beitemetoder som binder mer CO2 enn de slipper ut. Holistisk tankesett handler om å se helheten, slik man drev gårdene i gamle dager med vekselbruk, husdyrhold, beite og enger. Fotosyntesen stimuleres og plantenes immun­forsvar styrkes.

Dette er Nortrip

  • Konseptet med opplevelser kombinert med bobilparkering startet i Frankrike i 1993. I 2015 fant konseptet veien til Sverige, før Danmark kom etter i 2018.
  • Nortrip er den norske utgaven, som ble etablert i fjor. 2022 blir den første hele sesongen for den ivrige gjengen i Nortrip. De fleste av reisemålene er bondgårder, men også osteysterier, bryggerier og setrer er med i år. Som årsmedlem kan du overnatte gratis én natt hvert sted.
  • 2022-medlemsskap med både guidebok og digital tilgang via Nortrip-appen koster 399 kr. Klarer du deg med den digitale løsningen, er prisen 349 kroner. Årets guidebok er ferdig trykket i mars, og distribueres da til medlemmene.

Noen av Nortrips regler

  1. Hils på vertskapet.
  2. Respekter reglene.
  3. Det er ingen servicetilbud utover det som står i guiden.
  4. Parkeringstiden er maks 24 timer.
  5. Egne husdyr skal alltid være i bånd. Noen steder kan det være ulovlig med hund.
  6. Det er ikke mulig å reservere plass.
  7. Vis gjerne interesse for vertens produkter, selv om det ikke er kjøpeplikt.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden