Med bobil til Europa:: Overnatt på tunet | Din Fritid
Med bobil til Europa:

Overnatt på tunet

Har du bobil finnes det unike måter å oppleve lokal kultur i de fleste europeiske land på. Inn-på-tunet organisasjoner tilbyr deg en grats overnatting og du kan forvente opplevelser på kjøpet. Opplevelser du neppe vil finne på en campingplass. Les mer om de mange spennende overnattingstilbudene her:

Vi snakker om de ulike landsdekkende bobil-overnattingstilbudene, som markedsfører seg under det franske navnet ”Formule Invitations”. I mangel på et godt norsk ord kaller jeg det bondegårdsovernatting. De fleste ser sikkert for seg en enkel bondegård på landet, men det kan like gjerne være snakk om enorme vinfabrikker, eller en lokal restaurant - som tilbyr reisende en parkeringsplass for natten. Og gjerne smaksprøver. For du kan forvente at overnattingsplassen har noe de vil vise deg. Sannsynligvis har de også noe å selge, men vi har aldri opplevd uhøflige verter om vi ikke har gjort storinnkjøpet her.

Det er likevel greit å være klar over at en del av konseptet går ut på at det er forventet at man skal takke ja til eventuelle invitasjoner. Men hvem vil vel ikke bli med ned i en vinkjeller fra 1600-tallet, eller inn på kjøkkenet til bondekonen som med møye produserer safran?

Originalen

Den første organisasjonen som så et potensiale i å koble lokale bønder med bobilister på utkikk etter et sted å overnatte, var France Passion. Nå har ideen og deres konsept fra 1993 spredd seg til mange land.

De fleste organisasjonene fungerer på den måten at man tegner et års-medlemsskap, som gir gratis overnatting, men kun en natt per sted. Ingen av disse organisasjonene går over landegrensene, de er kun nasjonale. 

Opplevelsen

De siste årene har jeg blitt ønsket velkommen på vingårder i Italia og Frankrike, safranproduksjon i Frankrike, eselfarm og økologisk bondegård med hjemmelaget skinke, pølse og snaps i Slovenia.

Det er ikke rent sjelden at jeg har våknet tidligere enn normalt på grunn av en hane eller en traktor. Det er greit å være klar over at det er slikt som hører hjemme på en gård, og jeg ville ikke vært foruten en eneste opplevelse. Triveligere mennesker enn de som produserer varer fra jorda, og som er stolte av det, finnes ikke. Mer kortreist mat og drikke enn dette finnes ikke.

Gyldne regler

Det er noen få regler som gjelder, og som man forventes å følge når man overnatter: Du må være selvforsørget, det er ikke vann eller strøm på plassen. Hils på vertskapet ved ankomst, det er normalt ikke nødvendig å si fra på forhånd at du kommer. Forlat plassen som den var da du kom, ta med deg søppel. Si takk for deg når du reiser. Til gjengjeld får du en trygg og gratis overnatting. 

Ildfluene

Jeg har sett Sankthansorm lyse hjemme i Norge, men jeg har aldri sett ildfluer lyse opp nattehimmelen. Ikke før vi lå på en vingård rett utenfor San Gimignano. Det var en magisk kveld. I praksis umulig å formidle, det finnes ikke noe bilde som kan beskrive en fløyelsvarm kveld i Toscana etter fantastisk mat og drikke, og en nattehimmel som rundt bobilen ble opplyst av ildfluer. Det å ha bobil eller campingvogn handler til syvende og sist om opplevelser, og denne kvelden har for alltid skrevet seg inn i min minnebok. 

Agrocamping i Slovenia

Det finnes også en bok med oversikt over bobilovernatting i Slovenia. Her er det fokus på økologiske bondegårder, men du finner også andre overnattingsalternativer her. Boken er to år gammel, og derfor har utgiverne lagt ut boken for gratis nedlasting på nett. Mer info finner du her: agrocamping.si. Her er det ingen årsavgift, men du betaler per natt.

France Passion

Den franske organisasjonen er den eldste og mest profesjonelle. Her finner du et enormt utvalg overnattingssteder, i tillegg har de et rimelig medlemskap. Årets avgift er på 29 euro. Det utgis en årlig bok som alle medlemmene får tilsendt sammen med et klistremerke og et medlemskort. Årets utgave av boken markerer 25-årsjubileum, og inneholder mer enn 2000 overnattingstilbud. Totalt er det snakk om 10 000 bobilplasser rundt omkring i hele Frankrike. 

Dette er noen av tilbudene på bondegårdsovernatting i Frankrike: Tema vin og sjokolade, ost, jazz, gourmetmat og vinproduksjon. Eller kanskje du ønsker å bestille piknik - med guide - til lokale severdigheter? Det er også mulig å henge seg på en bonde og hans trøffelsøkende gris når du overnatter med France Passion. Mulighetene er mange, veldig mange. Marc Guillermain i France Passion forteller at veksten skyldes at stadig flere bobileiere ser verdien av organisasjonens overordnede mål: Det å møte engasjerte interessante mennesker gir mening og bidrar til en vellykket bobiltur.

Nettverk

Flere land har fulgt i fotsporene til den franske suksessen, og nå har organisasjonene stiftet et samarbeidsnettverk med navnet The European “Formule Invitations” Federation (FEFI). Her er de europeiske landene organisert, i tillegg til søsterorganisasjoner i USA og Australia. 

Dette er medlemsorganisasjonene (eksterne lenker som kommer opp i separate vinduer):

Australia: Farmgate Mate

Frankrike: France Passion

Italia: Green Stop 24 (Fattore Amico er lagt ned)

Portugal: Portugal Tradicional

Spania: España Discovery

Storbritania: Brit Stops

Sveits: Swiss Terroir

Sverige: Swede Stops

Tyskland: Landvergnügen

Tyskland: Winzer Atlas

USA/Canada: Harvest Hosts

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden