Aalan Gård i Lofoten: Geitelig velkommen | Din Fritid
Tove og Knut Åland nyter solen på sin spesialbygde benk. Da familien Åland bestemte seg for å åpne gårdsbutikk, var de de første i Nord-Norge.
Aalan Gård i Lofoten

Geitelig velkommen

I Lauvdalen på Vestvågøy i Lofoten ligger Aalan Gård. Her byr Tove og Knut Åland alle besøkende på en ekte og naturlig lofotopplevelse. Deres lidenskap for gårdsdrift og økologisk produksjon krones med den prisvinnende geitosten Capra.


Det er en trivelig og avslappet atmosfære på tunet. Her trives både mennesker og dyr.

Familiebruket er fra 1951, og alle generasjoner deltar aktivt i arbeidet med å holde gården i gang. Gårdsbutikken er åpen for turister og lokale kl 10-18 hver dag hele året. Med stor parkeringsplass er det gode muligheter for å parkere bobilen eller vogna, men pass opp for de frittgående hønene!

Avslappet stemning

Det er skiltet inn til gården fra riksvei E10, som strekker seg gjennom hele Lofoten. Dermed er det enkelt å finne frem til gården, som ligger mellom Leknes og Kabelvåg. Det første som møtte oss da vi gikk ut av bilen, var en gris som gikk fritt rundt på tunet sammen med høner, ender og gjess. I en liten binge utendørs lå geitekillinger og slappet av i skyggen, og i et annet bur bodde en gjeng vaktler.  Vi ble raskt tilbudt en omvisning på gården av Tove og Knut Åland. Det var spennende å kunne se selve ysteriet, hvor all osten lages. Her er i tillegg en urtehage og mange dyr.


Aalan Gård har eget ysteri   hvor det produseres en rekke ulike oster, de fleste basert på egenprodusert økologisk geitemelk.

Prisbelønnet

I de senere årene har det blitt laget en rekke ulike oster på gårdens eget ysteri. Brunost, hvitost, blå- og gråmuggost, ferskoster, gomme og fetaost blir alle produsert, lagret, pakket og solgt på gården. Felles for alle ostetypene er at de baseres på melk fra egne geiter, noe som ikke er så vanlig i Norge.

Aalan gård er mest kjent for sin hvite geitost Capra, som betyr geit på latin. Den har vunnet flere priser, blant annet bronse under World Cheese Awards i 2016. Det er en halvfast gråmuggost som ystes av dagsfersk økologisk geitemelk, og lagres i 8-12 uker. Den er også merket med spesialitetsmerket.

Gårdsbutikk og kafé

I den solformede urtehagen på rundt et mål, finnes det et stort utvalg urter. Disse høstes inn gjennom året og tørkes, for så å bli brukt i te- og krydderblandinger. Resultatet kan kjøpes i gårdsbutikken, sammen med andre produkter fra gården og nærområdet. Tove strikker mye, og selger det hun lager av votter og luer. I butikken selges det garn som ekteparet har farget med naturlige produkter. I butikkhyllene står det også tørkede blomster og tovede figurer laget av ull fra ekte Lofot-sauer.


En viktig del av driften til Aalan Gård er butikken. Her finner du mye spennende og kortreist!

Det er ikke tilfeldig at det er fokus på lokal produksjon og økologiske varer. Det skyldes et ønske om å støtte andre små og lokale bedrifter i området. Et av mange produkter du får kjøpt her, er håndlaget såpe fra Reine. Om sommeren er kaféen åpen, og byr på enkel bespisning og kaffe. Vi valgte å prøve et stykke av «Toves Eplemyntekake», som varmt kan anbefales!

Toves Eplemyntekake

Rør sammen:

  • 2,5 dl sukker
  • 2 egg
  • 3 dl hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 110 g smør
  • 1 dl melk

Knus og strø på:

  • 3 ss eplemynte
  • 3 ss sukker

Stekes i 30 min ved 175 grader. Oppskrift dobles ved steking i brødskuff.

Tove & Knut

Mens vi koste oss med kaken hos Tove og Knut, tok eierne seg tid til å nyte solen med oss. Paret har sin egen spesialbygde benk med navn på. De kunne fortelle at da de bestemte seg for å åpne gårdsbutikk, var de først i Nord-Norge. Etter dette har de hjulpet flere andre bønder i gang med oppstarten. De har også brukt mye tid på å utvikle sin egen butikk. Økologisk produksjon og bærekraft er fellesnevneren for alt de gjør. Tove og Knut ønsker at enda flere i Norge skal starte med økologisk produksjon og med varer basert på geitemelk. Derfor har de holdt kurs for bønder, for å videreformidle kunnskap om melking, produksjon og ysting. I lavsesongen reiser Tove og Knut gjerne rundt til utsalg med produktene sine, og har etterhvert fått et bredt nettverk.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden