Hvaler: Ut i skjærgården | Din Fritid
Hvaler

Ut i skjærgården

For mange er Hvaler ensbetydende med sol, sommer og hytteliv. Vi har besøkt øyriket med bobil og fant alt dette, i tillegg til flotte sykkelstier, turstier og den imponerende badeplassen Storesand.

Hvaler er et fantastisk område. Men det er ikke uten videre tilgjengelig for bobil- og vognfolket. La oss derfor ta det vanskeligste først: Det er trangt om saligheten på Hvaler. Og det kan virke som om hyttefolket har førsteprioritet. Heldigvis er det flotte friområder i øyriket, og Kyststien gir alle mulighet til å oppdage den unike naturen. Men det er svært få steder å parkere en stor bil her, og forbudsskiltene er mange.


Skjærhalden byr på et yrende båtliv og flere åpne uteserveringer sommerstid.

Mulighetene

Så la oss begynne med hvor du kan stå dersom du vil oppdage Hvaler i sommer. For la det være sagt med en gang: Utenom sommersesongen er det langt lavere puls i området, og langt lettere å finne et sted hvor man kan stå med en bobil.


En magisk sommernatt på Hvaler.

Vi har funnet disse plassene:

Brimnes Gård, Hvaler Camping, Hvaler Golfklubb og Myrvold Feriehjem. I tillegg ligger Listranda Familiecamping på Hvaler, men her tilbys det kun langtidsplasser. I tillegg er det to rene telt-campinger på Hvaler som ikke er egnet for deg med bobil eller vogn: Storesand teltplass og Stuevika teltplass. Tidligere har Hvaler kommune tilbudt bobilovernatting ved rådhuset, det blir ikke et slikt tilbud i år fra kommunen, forteller næringssjef Bjørn Winther Johansen til Din Fritid.

Brimnes Gård

Vi overnattet på gresset ved Brimnes Gård. Midt i sesongen er ofte de ti plassene her opptatt. Og det er ikke så rart, for det er kort vei til Skjærhalden, og Kyststien helt sør på Kirkøy ligger rett ved. Skjærhalden er et sjarmerende lite sted med mange muligheter for trivelig uteservering på sommerstid.


Vi overnattet på bobilparkeringen på Brimnes Gård. Selv om det var i slutten på juni var vi alene på plassen. Men forvent “fullt hus” i fellesferien.

Kirkøy har noen av øyrikets flotteste turområder. Ønsker du å utforske enda mer, kan du ta fergen til bilfrie Søndre Sandøy. Her finner du flotte turområder og tilbud som Café Oline.

Den private bobilparkeringen på Brimnes Gård holder åpent fra påske til ut september. Da vi besøkte plassen en onsdag rett før fellesferien, var vi de eneste besøkende.

Opplevelsene

For mange vil badeplassen på Storesand være et høydepunkt. Her finner du en stor og romslig sørvendt sandstrand. Passe langgrunn for barn, og med et godt utbygd servicebygg i tillegg til kafé. Liker du bedre å hoppe i havet, er det gode muligheter for det hvis du går ut på noen av svabergene som omkranser badeplassen.


Badestedet Storesand, med sine sandstrander, svaberg og skjær.

Et av verdens største innenskjærs kaldtvanns-korallrev befinner seg i området. På Storesand finner du et besøkssenter for Ytre Hvaler nasjonalpark. Her er det mange muligheter for å lære mer om området og den særegne naturen. I sommer blir det arrangert flere aktiviteter hvor barn kan være med på «Undring i fjæra», «Inspektør insekt» eller prøve seg som marinbiolog for en dag. Eller kanskje du heller vil få inspirasjon til å bruke tang og tare i hverdagsmaten? Sjekk ut ytrehvaler.no.

Kyststien

På godt merkede stier kan du oppleve øyriket til fots, takket være Kyststien. De fleste parkeringsplassene til turområdene i nasjonalparken har informasjonstavler med kart som forteller deg om vandringsruten og den unike naturen her. Det går Kyststi på alle Hvaler-øyene.


Noen av stiene på Kirkeøy er sykkelstier, andre turstier til fots. Uansett mange muligheter!


Kyststien på Kirkeøy går innom Rødshue skulpturpark. En tur som varmt anbefales!

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden