Aktive bobileiere: Jakter med bobilen | Din Fritid
Mobilen og GPS er viktig for både Stolpejakt og Geocaching. Petra og Roar anbefaler å ha telefonen fullt oppladet før en drar ut på leting etter godt gjemte geocacher.
Aktive bobileiere

Jakter med bobilen

Stolpejakt og geocaching er aktiviteter for deg som vil bytte ut campingstolen med trim og opplevelser.


Planlegging med å lese kart og legge opp en rute, lang eller kort, sykle eller gå. Mange muligheter for Berite og Bjarne Jødahl for dagens stolpejakt på Jeløya.

– Jeg må ha en mening med å gå en tur, så da kona Berit kom opp med ideen om å gå på stolpejakt ble det lettere å få meg med, forteller Bjarne Jødahl med et fornøyd smil. Han er i ferd med å låse bobilen når Din Fritid møter ekteparet fra Jessheim på Jeløya utenfor Moss. Nå skal de ut på stolpejakt.

– Det er viktig å ha noe å gjøre når en blir pensjonist. Jeg ble tipset om dette av en venninne for et par år siden. Kommunen vår, Ullensaker, var tidlig ute med tilbud om stolpejakt. Jeg er aktiv hele tiden og liker å gå turer, sier Berit fornøyd.

I tillegg til bobil har Berit og Bjarne campingvogn på fast plass i Grebbestad.

Lavterskeltilbud

Berit tar også gjerne en tur eller to i året til Samos i Hellas.

– Så langt i år har vi jo ikke kunnet dra utenlands i det hele tatt. Heldigvis har vi bobilen, så i vår og sommer har vi vært mye på tur. Og da stort sett også på stolpejakt. Stolper finnes ikke bare på landet, men i byer også. De kaller vi urbane stolper. Stolpejakt er tilrettelagt for alle, også for de med barnevogn eller rullestol, forteller Berit.

– Stolpejakten har tatt oss til mange flotte plasser, steder vi ikke ville funnet ellers. For eksempel Halden, som vi nå har besøkt mange ganger. Etter at vi gikk på urban stolpejakt der, fikk vi virkelig sett hvor fantastisk byen er. Slik er det alle stedene vi besøker. Vi kommer oss vekk fra hovedgatene eller hovedstien, forklarer Bjarne engasjert.

– Hvor bra tilrettelagt stolpejakten er varierer fra kommune til kommune. I sommer skal vi nordover, der er ikke stolpejakten så utviklet, men vi skal vel alltids klare å finne noen, sier Berit.


Stolpene registreres med en QR-kode i appen.

Fulladet telefon

– Vi pakker med oss en sekk med litt mat og drikke, har gode klær og sko. Noen ganger går vi eller bruker sykkel, men det viktigste er å ha med en nødlader med ekstra strøm til telefonen. For å gå i timevis, finne den siste stolpen og så oppdage at telefonen er tom for strøm og ikke få registrert funnet, det er nedtur. Stolpejakten er en slags uhøytidelig konkurranse, og vi vil jo gjerne få registrert flest mulig «treff» forteller Bjarne.

– Jeg er på 911. plass på listen over de som har besøkt flest stolper. Han som leder har vært på over 2000 av de rundt 5900 stolpene som er satt opp rundt omkring i kommunene. Det er registrert rundt 114 000 stolpejegere, forteller Berit.

Tips

– Gå inn på stolpejakten.no, les deg opp. Last ned app. Søk opp «stolpejakt» på Youtube. Hvis det er stolper i ditt nærmiljø, prøv der først. Er du på tur, se på kartet før du ankommer. Er det mange stolper i et område bør du finne en campingplass eller bobilparkering i nærheten. Få med deg flere stolper ved å planlegge en rundtur, det går stier til alle stolpene. Et praktisk tips er å forstå kartet og høydekurver. Ligger høydekurvene tett, så er det bratt og kanskje lurt å velge en annen vei. Stolpene har ny plassering hvert år, forteller Bjarne og Berit samstemt. Så langt er Fredrikstad, Risør og Halden ekteparets urbane favoritter.

Geocaching

Geocaching handler om å finne en liten boks som inneholder en logg og noen ganger en liten bytteting. Du finner cachene ved hjelp av en app med kart på smarttelefonen. Geocaching er verdensomspennende, og det finnes mange tusen ulike cacher i landet. Bare i Oslo-området er det 6173 geocacher. Når man finner posten kvitterer man på lappen og registrerer funnet i appen.

Din Fritid er i Halden, hvor vi treffer Petra Pacht og Roar Røbergshagen fra Ål og Dokka.

– Vi synes dette er så gøy. Det er fint å komme seg ut med bobilen og ha noen mål. Vi ble tipset av venner for rundt fem år siden og ble skikkelig «frelst», forteller Petra og Roar.

Så langt har paret funnet geocacher i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Østerrike.

– Letingen etter geocacher gjør at vi blir bedre kjent med områdene vi besøker, byer eller på landet. Det gjør at vi ikke blir sittende passive foran bobilen. I stedet blir det lystbetont å komme seg ut, forteller Petra engasjert.

– Vi kombinerer bobillivet med andre fritidsaktiviteter. Vi er begge aktive med dans, spesielt swing. I tillegg trives jeg med feltskyting med pistol og revolver, sier Roar. Han studerer geocach-appen på telefonen for å legge opp en sentrumstur i Halden. Målet er et kafébesøk og flest mulig geocacher.

– GPSen på telefonen er ikke helt nøyaktig, det er rundt 3-5 meter avvik. Derfor blir det en del leting etter disse boksene, som ofte er små beholdere. Folk som ser oss lurer nok på hva vi driver med. Vi må ofte legge oss ned på alle fire for å lete under en benk, et bord eller kanskje klatrer vi i et tre. Da må vi noen ganger forklare hva vi driver med, forteller en lattermild Petra.

Skattejakt

Denne «skattejakten» er morsom for alle, voksne som barn. I Norge var det i 2019 hele 82 780 aktive geocachere.

– Jeg er ikke datateknisk, men jeg opplevde at det var lett å sette seg inn i og forstå geocach-appen, forteller Petra.

– Når vi er på tur med bobilen følger vi med på appen underveis. På turen hit til Halden tok vi tre geocacher. Av og til blir vi så ivrige at vi må minne hverandre på klokka. Det skjer også at vi ikke finner geocachen og da blir jeg «eitrande sint», avslutter Petra engasjert.

Stolpejakt

Stolpejakten er en mosjonsaktivitet som kombinerer turgåing, kultur- og naturopplevelser i by og land. Stolpejakten går ut på å finne stolper som er avmerket på et kart. Stolpene er av tre og er ca. 1 m høye. Det finnes flere kart og områder å velge mellom. Noen lokale arrangører tilbyr papirkart – kontakt dem direkte for nærmere info. Elektroniske kart kan lastes ned fra nettsiden. Kartet ligger også i mobil-appen, som kan lastes ned på Google Play og App Store. Søk etter «stolpejakten». 

Mer info:

Stolpejakten.no

Facebook, søk «stolpejakten», mange lokale grupper.

Geocaching (geo: jorden, cache: gjemmested)

Geocaching er en verdensomspennende fritidsaktivitet som innebærer bruk av en GPS for å finne utplasserte geocacher, som er fysiske bokser. Når man finner boksen registrerer man sitt besøk i loggen til geocachen. Det er gratis å delta, men ved å betale et mindre beløp får man ekstra fordeler og tilleggsmuligheter.  Wikipedia

Mer info:

Geocaching.com

Facebook, søk «geocaching», mange lokale grupper

Geocaching App lastes ned fra App Store eller Google Play

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden