Sarpsborg i Viken: Sarpefossen lokker | Din Fritid
Foto: iSarpsborg
Sarpsborg i Viken

Sarpefossen lokker

Endelig har Sarpsborg fått en bobilplass. Et flott sted langs Glomma, med gang- og sykkelavstand til sentrum. Men hva har den tusen år gamle byen å tilby bobilfolk som kommer på besøk i dag? Din Fritid har reist Sarpsborg på kryss og tvers med den lokalkjente bobileieren og skribenten Torodd Lie.


Foto: iSarpsborg

Sarpsborg ynder å kalle seg Solbyen. År etter år topper byen landsstatistikken for flest soldager i året. Og det er vitterlig sol den tidlige aprildagen vi besøker byen. Torodd Lie er ferdig med vårklargjøringen av bobilen, og viser oss gjerne høydepunktene i den historierike byen.


Lokalkjente Torodd Lie er godt fornøyd med den nye bobilplassen, og kan fornøyd konstatere at Sarpsborg har fått et godt overnattingstilbud for bobilfolket.

Kommunen fornøyd

Men først lar vi kommunens representant fortelle litt om den nye bobilplassen:

– Dette har vært et ønske lenge, men det har vist seg tidkrevende å få bakt inn i kommunens budsjetter, svarer Tor Egil Brusevold på spørsmålet om hvorfor bobilparkeringen ikke har blitt en realitet i Sarpsborg tidligere. Han er leder for teknisk utvalg i kommunen, og kjenner alle planer og tanker om temaet.

– Det har ikke manglet på alternativer, fortsetter Brusevold. Han forteller at Borg havns gave i forbindelse med byens tusenårsjubileum, var en ny paradebrygge i Sannesund, kalt «Kongens brygge». Den ble innviet da kong Harald ankret opp med kongeskipet ved Glommas munning, og kom opp til den nye bryggen med sin sjalupp for å kaste glans over jubileumsmarkeringen.

Tiltaket forskjønnet et litt slitt og nærmest fraflyttet område som vi ønsket å gjøre noe med, utdyper Brusevold, som synes resultatet har blitt funksjonelt og attraktivt.

Med utsikt til dette området er det nå opparbeidet sju bobilplasser på asfalt, samt grøntområde ut mot Glomma, hvor det er plassert griller, bord og benker.

Fra den nye bobilparkeringen på Sannesund (GPS: 59.27212456055572, 11.093374225106007) er det gangavstand til den sentrumsnære Kulåsparken, hvor det er både lekeplass og turstier, samt utendørs konserter om sommeren. Derfra er det dessuten kort vei til det yrende livet i gågata. 

For barn – og voksne

I Sarpsborg finnes Inspiria science center og badelandet Superland. Byen frister den yngre garde med to trampolineparker, og Borgarsyssel museum – som også har eget utsiktstårn. Med tre sentrumsnære golfbaner er det gode muligheter for golfere for å få utløp for sine interesser. For dem som ønsker litt action, ligger Kjærringåsen alpinsenter noen kilometer utenfor bykjernen. Der er det mulighet for downhill-sykling i sommerhalvåret. I tillegg har Glomma mye å by på, både nedenfor og på oversiden av Sarpefossen. Sideløpet Aagårdselva er velkjent for sitt laksefiske, med godt tilrettelagte stier langs den fiskerike elva.


Her ser vi Glommastien, hvor også beveren trives.

Fredsavtale

Sarpsborg ble grunnlagt av kong Olav den hellige Haraldsson i 1016. Kongsgården han bygget, Borgargardr (gammelnorsk for Borregård), fungerte som vintersete for norske konger i mange århundrer fremover. Den opprinnelige kongsgården lå midt i den gamle vikingbyen med utsikt over elven. Med et jordras i 1702 ble den gamle herregården og det meste av byen skylt ut i Glomma. Eieren, Jens Werenskiold, bygget kongsgården opp igjen, tett på Kulåshøyden og på trygg avstand fra storelva. Ved rasområdet har Borregård Industrier vokst frem siden 1800-tallet.


Foto: iSarpsborg

På andre siden elven finner vi Borregaard Hovedgaard, som er mest kjent for Osloavtalen, inngått mellom palestinere og israelere på 90-tallet. Avtalen ble forhandlet frem i fred og ro her på Hovedgaarden.

I det flotte hageanlegget finnes spor etter 5000 år gamle bosettinger. Opp gjennom historien har hovedgården vært en gjestfri base for gjennomreisende konger og standspersoner, der den lå ved kongeveien mellom København og Oslo. Dette gjorde Hafslund til et viktig sentrum for både kulturell og politisk utvikling i Norge.

Hovedgårdens myndige eier, Maren Juel, var Norges rikeste kvinne tidlig på 1800-tallet. Hun og ektemannen Peder Holter eide både Hafslund og Borregaard hovedgårder, i tillegg til flere herregårder rundt Oslo.


Man kan kjenne historiens sus når man går rundt på Hafslund Hovedgård, takket være godt vedlikeholdt parkanlegg og flotte bygninger.


Hovedbygningen på Hafslund Hovedgård har huset både konger og fredsforhandlere. Borgarsyssel Museum er plassert rett ved den gamle vikingbyen som raste ut i elva. Her finner du blant annet Ruinparken.


Kongepaviljongen på Hafslund Hovedgård er et yndet utfartssted.

Maren Juel skal etter sigende gå igjen i Hafslunds korridorer, for å føre oppsyn med sitt enkesete. Det påstås at hun skremte og irettesatte Quisling på en slik måte at han aldri ytret ønske om å returnere til herregården, som var tiltenkt som fremtidig hovedsete for hirden hans da Norge var nazistyrt under 2. verdenskrig.

Begge herregårdene er nevnt i Snorres kongesagaer. Det samme er Sarpefossen, eller «Sarpr» som Snorre kaller den.

Over Sarpefossen

Herregårdene ligger i sykkel- og gangavstand fra bobilplassen i Sannesund. Det går fint å følge Glommastien på begge sider av Glomma, men det er nok enklest å finne frem ved å følge gang- og sykkelstien langs riksvei 109 fra Greåker mot Sarpsborg. Da vil Borregård hovedgård ligge mellom trærne inn mot Kulåsparken, før Borgarsyssel museum med sitt utsiktstårn kommer til syne tett på Glommastien. Derfra tar du sykkelbroen over Sarpefossen. En avstikker til Hafslund Hovedgaard anbefales, før du følger stien som svinger seg parallelt nedover langs Glomma. Under motorveibroen ved Sannesund krysser storelven og gang- og sykkelstien hverandre nok en gang. Her kan du avslutte rundturen, og å trille tilbake til bobilplassen.


Det er mulig å sykle under den mektige motorveibrua som krysser Glomma. Rett ved ligger den nye bobilplassen.

Spisesteder

Når alt blir som normalt igjen, kan man glede seg over en rekke restauranter i sentrum. Både moderne spisesteder i kjøpesenteret Torvbyen og de mer tradisjonelle, som Dickens i den gamle tregården midt i gågata. I krysset mellom Korsgata og Sannesundveien ligger en restaurant i den ærverdige Festiviteten. Derfra er det kort avstand til Glenghuset, hvor både kjente og lokale artister gjerne opptrer i helgene, og der musikalske oppsetninger og revyer arrangeres med jevne mellomrom.


I gågata i Sarpsborg er det både masse shopping- og spisemuligheter. Foto: iSarpsborg

Hvert år settes det opp et utendørs teater ved Tunevannet, hvor historien om byens grunnlegger, kong Olav Haraldsson, blir fortalt med humoristisk skråblikk. I stykket er helgenkongen omdøpt til Olav den Heldige. Forestillingen spilles normalt under Olavsdagene i slutten av juli, som kulminerer 29. juli, datoen da kongen falt under slaget på Stiklestad i 1030. I forbindelse med Olavsdagene er det vikingmarked ved Tunevannet. Her kan små og store prøve seg som vikinger.

Kommunen vurderer å videreutvikle satsningen på historie, blant annet gjennom et permanent langhus i Landeparken, tett på Tunevannets bredder.

Landets første

Sarpsborg kalles gjerne for «hockeytown», etter hockeylaget Sparta Warriors. De spiller sine hjemmekamper i Sparta Amfi, landets første innendørs ishockeyhall, som stod ferdig i 1964. Det er kort avstand fra bobilparkeringen til «Amfi’n» og Sarpsborg stadion, hvor byens eliteserielag spiller sine hjemmekamper.

Kong Olav visste nok hva han gjorde da han valgte Borg til sitt hovedsete i søndre del av Norge. Selv om det ikke ble ført metrologiske statistikker på den tiden, viser målinger de siste 20 årene at byen har ca. 2000 soltimer i året, noe som gir turistkontoret rett når de kaller Sarpsborg for Solbyen.

Fakta om Sarpsborg

 • Grunnlagt i 1016 av kong Olav den hellige.
 • Fraflyttet i 1567 etter flere år med plyndring og nedbrenning av svenske styrker, og flyttet til Gamlebyen (i Fredrikstad), etter kongens ordre.
 • Husklyngene mellom Gleng og Sannesund fikk fornyet bystatus i 1839.
 • Storkommune i 1992 etter sammenslåing med Tune, Varteig og Skjeberg kommuner.
 • Innbyggere: ca. 55.000 i 2016.

Kjentfolk fra Sarpsborg

 • Inga fra Varteig, mor til kong Håkon 5. (som ble reddet av Birkebeinerne.)
 • Arne Lorang Andersen (sirkusdirektør Arnardo).
 • Oscar Torp (statsminister)
 • Arnold Haukeland, (billedhugger).
 • Erling Stordahl (initiativtaker til Ridderrennet).
 • Robert Normann, jazzgitarist.
 • Kjell Karlsen, orkesterleder.
 • Nils Ole Oftebro, skuespiller
 • Åge Sten Nilsen, rockeartist
 • Ulrikke Brandstorp, sangerinne

Camping- og bobilplasser

Aktiviteter

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden