Bynært: Moss: Utsikt over Mossesundet | Din Fritid
Bynært: Moss

Utsikt over Mossesundet

Det er trivelig å stå parkert sentrumsnært ved brygga i Moss. Borte er mosselukta, i stedet er det duften fra byens mange kafeer som preger sentrum. Vinterstid er sentrum ekstra trivelig med skøytebane ved paviljongen. Ta også gjerne med fiskestanga, det er godt bitt fra brygga.


Utforske kyststien langs sjøen utover mot Jeløya.

Det fine med Moss og bobilparkeringens plassering er at det er så fint å gå turer fra bobilen, enten man skal på sentrumsbesøk eller vil gå langs kanalen og videre utover langs strendene på Jeløya.

– Moss er fint også på vinteren. Om vinden står på er det flott å gå en tur langs sjøkanten, det gir en frisk opplevelse og god følelse med været, sier Mariann Dalseth ved Moss Bylab til Din Fritid.

Har du lyst til å prøve gamle skøytekunster blir det lagt is i Rådhusparken. Nå i den mørke vintertiden er den lyssatt, og det gir hyggelig stemning. Dalseth anbefaler også Jeløya: Her får du både flotte strender og staselige gårder, og ikke minst kan du besøke Galleri F15.


Hvorfor ikke ta turen til Moss en vinterhelg, parkere bobilen sentrumsnært for byopplevelser. Ønsker du å friske opp skøyteferdighetene dine? Har du ikke skøytene dine med er det mulighet for å få lånt.


Jenny B. Olsen har akkurat kjøpt sin andre pølse i vaffel for dagen. For mange er denne matretten synonym med Moss. Pølse i vaffel kan spises med ketchup og sennep, mens noen foretrekker syltetøy.

– Det er fint med skøytebane på vinteren, det trekker folk til byen og sentrum. Har du ikke med skøyter så låner Kirkens Bymisjon ut sportsutstyr, forteller Dalseth. Hun deler gjerne flere tips med bobilfolket:

– Følg gågata nordover, så kommer du til Møllebyen, som ligger ved Møllefossen. Dette utgjør den gamle bykjernen i Moss. Her er flere hyggelige kafeer, kino og Moss by- og industrimuseum. Nesparken er et populært friluftsområde like utenfor sentrum. En tur opp til Bytårnet på Skarmyra gir flott utsikt over byen, sier Dalseth, som også anbefaler å teste ut Moss’ tradisjonsrike mat, nemlig pølse i vaffel.


Møllebyen er absolutt verdt et besøk.

Anbefaler vinterbruk

Trond Svendsen og Inger Lise Knutsen fra Andebu i Vestfold har tatt turen til Østfold og Moss via fergen fra Sandefjord til Strømstad, og paret vil på det varmeste anbefale flere å prøve bobillivet om vinteren.

– Vi bruker bilen hele året. Bobilen står klar hjemme, med termostaten på 12 varmegrader hele tiden, fylt opp med vann og klargjort for tur. Så fort vi har sjansen drar vi på tur med bobilen! Vi er glade i å stå på ski, og Sjusjøen i 15 minusgrader gikk helt fint. Skeikampen er en favoritt, der kan du stå du parkert nesten midt i skiløypa, forteller Trond Svendsen.

Med hytta på tur

– Vi leide en hytte for noen år siden, og har også hatt campingvogn, men vi trivdes ikke så godt med det. Drømte om å ta med “hytta” på tur. Vi har vært på mange ferier med personbilen, hvor vi har leid rom for overnatting. På feriereise til Lofoten opplevde vi at det var fullt og ingen ledige rom, men heldigvis hadde vi med et fjelltelt som vi fikk satt opp. Vi tok oss en spasertur opp på en høyde, og der stod det bobiler på rekke og rad - med nydelig utsikt. På turen ned til dumpa der teltet stod, bestemte vi oss for å kjøpe bobil. Uka etter at vi kom hjem stod det en bobil på tunet, forteller Trond og Inger Lise lattermildt.

Nå har de sin tredje bobil og har rundt 80 døgn i bobilen hvert år. Den helgen Din Fritid treffer paret er de på familiebesøk i Moss.


Trond Svendsen og Inger Lise Knutsen fra Andebu anbefaler varmt bobillivet vinterstid. De trives i Moss og anbefaler en tur innom byen også vinterstid.

– Moss er en fin plass. Det er praktisk for oss siden vi har familie her. På vinteren oppsøker vi parkeringer som har strøm, og vi vil at de skal være sentrumsnære. Vi legger ikke store planer for turer, liker å ta det på sparket. Vi er ikke helt ferdig med Nord-Norge ennå, det er flere steder vi vil se. Norge er så vakkert, avslutter Inger Lise fornøyd.

Godt rykte

Moss Bobilhavn har ikke mer enn 14 oppstillingsplasser, og om sommeren kan det være kø av håpefulle bobilturister på utkikk etter en plass. Er det fullt kan det være fristende å lete opp andre steder å parkere bobilen i byen og området.

– Bobiler kan parkeres på våre områder og veier så lenge skilting og regler følges. Sunn fornuft gjelder. Hos oss i Moss kommune har bobilturistene et godt rykte, forteller ingeniør Olav Wiborg i kommunens tekniske avdeling til Din Fritid.

– Vi får av og til klager hvis bobilene blir stående for lenge på en plass. De gangene de har fått bøter, så har det vært fordi de parkerer for nærme en sving eller bakketopp. Det er viktig å huske på at en bobil er høy og stor og at den dermed kan ta vekk mye av sikten for andre trafikanter.

Frostfritt

Serviceanlegget på bobilparkeringen stenges om høsten, og åpner ikke igjen før i april. Bobilparkeringen er åpen og har tilgang til strøm hele året. Alle skal parkere med front mot vannet. Dette for å opprettholde sikkerhetsavstanden mellom bobilene. Prisen er 200 kroner per døgn, og er den samme hele året.


Vinterstid er det god plass i bobilhavnen. Det tilbys strøm, men sanitæranleggene er vinterstengt.

– Vi kommer til å se på mulighetene for å frostsikre anlegget for bruk hele året. Det hadde vært praktisk om man kunne tømme dokassetten også vinterstid, og benytte dusj og toalett hele året. Kommunen er positiv, men det er ikke satt noen tidsplan for når dette skal skje, forteller havnekaptein Birger Harveg ved Moss Havn til Din Fritid.

All fritid

– Roald jobber skift, men så fort han har fri tar vi bobilen ut på tur. Vi bruker bilen vinter som sommer, den er jo bygd for å være ute, sier Rita Sinding. Sammen med Roald Johnsen har hun tatt turen innom bobilparkeringen i Moss. Paret fra Fredrikstad har tidligere hatt fastliggende campingvogn, men er nå på sin tredje bobil.

– Det ble litt for tett med campingvogna på fast plass. Nå kan vi dra rundt og oppleve nye steder og mennesker. I påsken tar vi gjerne småturer, og så blir det et par uker til Danmark og Tyskland. En gang i året kjører vi til Nord-Norge og Bodø. Til sommeren blir det Lofoten i tillegg. Bobillivet er helt topp. Det eneste negative er at det er dyrt med bobil, men får man smaken på bobillivet er det verdt det, sier Roald.

– Det er kjempefint å stå her i Moss, alt er lett tilgjengelig. Kort vei til sentrum, og fint å gå turer. Vi drar også mye på tur med barnebarn til steder med ski og akebakke. Det er veldig trivelig å være så tett på hverandre med masse spill og lek, forteller Rita.

– Mellom hver tur tar vi ut matvarer, rengjør og tømmer vann. Vi er nøye på at alt vann kommer ut. Da er det bare å fylle kjøleskap og vanntank før vi legger ut på neste tur. Mange ganger kjører vi bare etter været. Bobilen er hjemmet vårt, og da kan veien gå mange steder, forteller Roald.

Nesten flaut

– Nå har vi vært på en trivelig tur til Skarnes og Camping Sandgrund. På vei hjem til Fredrikstad ombestemte vi oss og la oss inn her i Moss. Det er nesten litt flaut å ligge bare tre mil hjemmefra, men det er vel andre som har ligget enda nærmere hjemmebasen. Vi trives så godt i bobilen, forteller Rita og Roald - og tipser om at det er fint å fiske fra bryggekanten på bobilparkeringen om sommeren.

Bobilparkering

Moss Bobilhavn
Adresse: Værftsgata 5
1511 Moss
Moss Havn tlf. 69 20 87 00
www.moss-havn.no
GPS 59.435476, 10.651057
Sentrumsnær bobilparkering på bryggekanten ved Mossesundet. Ligger i nordre del av kanalen mellom bysentrum og Jeløy.
Åpen hele året.
14 oppstillingsplasser med strøm.
Tilgang på vann, sanitæranlegg og tømming av toalett.
Serviceanlegget er stengt på vinteren, åpner ved påsketider.
Ikke tømming av gråvann.
200 kr døgnet

Camping

Nes Camping Jeløy
Adresse: Nesvegen 520, Jeløy
1514 Moss
Telefon: 69 27 01 76
Mobil: 907 09 507
www.nescamping.no
GPS 59.482088, 10.640977
Ca. 20 døgnplasser
Stengt 1. oktober - 30. mars
6,6 km fra Moss Bobilhavn
I tillegg disponeres et kommunalt parkeringsareal for overnatting fra kl 20 om kvelden til kl 10 neste formiddag.
Pris 330 kr
NAF-medlem 300

Ting å gjøre i Moss

Møllebyen:
Byens nye kulturbydel med kino, små kafeer, museer og spisesteder.
Moss By- og industrimuseum
Museet ligger i Møllebyen ved Møllefossen. Fossen 21, 1530 Moss
Galleri F 15
Galleri med skiftende utstillinger, med servering både ute og inne. Albyalléen 60, 1519 Moss
Nesparken
Friluftsområde, fine turstier, små badestrender. Om vinteren er det akebakke på området. Nesparken 11A, Moss 1530
Glasshytta på Alby gård
Ligger like i nærheten av Galleri F 15.
Røed Gaard
Røed Gaard har kafé, galleri og selger kunsthåndverk. En trivelig opplevelse for hele familien. Den nesten 300 år gamle gården ligger i et vakkert kulturlandskap. Bjørn Bjørnstadsvei, 1519 Moss


Mariann Dalseth ved Moss Bylab anbefaler å stikke innom kontoret som ligger i gågaten for gode tips om Mossebyen.

Lenker

www.facebook.no, søk “Det skjer i Moss”
www.facebook.no, søk “Bylab Moss”
www.visitmoss.no
www.visitoestfold.no, Moss og Østfold
www.youtube.com  søk “Bobilhavnen i Moss”
Bruk også gjerne din søkemotor til å sjekke: “Hva skjer i Moss”

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden