: På camping i Latvias blomstrende hovedstad | Din Fritid

På camping i Latvias blomstrende hovedstad

Latvia har en historie bak seg som får en til å åpne øynene for hvorfor frihet betyr så mye. Midt i Riga står Brîvîbas piemineklis (Frihetsmonumentet), der det står skrevet ”Tevzemei un brivibai”, som betyr ”For fedrelandet og Friheten”. Det var blant annet her, at det latviske flagg dukket opp etter ca. 50 års forbud. Plassen har også dannet rammen rundt de f¸rste massedemonstrasjoner mot det kommunistiske styret, slik at området har h¸y symbolsk verdi for latvierne og deres frihet.

Men, vår reise starter litt utenfor byen, der vi bruker ganske lang tid på å finne campingplassen. Da vi endelig finner den, viser det seg at den ligger i tilknytning til et hotel og slett ikke er bygget ferdig. Gjestfriheten er det imidlertid ikke noe å utsette på. Vi tar i mot tilbudet om å bo på parkeringsplassen og bruke hotellets fasiliteter uten ekstra kostnad. Campingplassen er i ferd med å anlegge en hel ny plass med nye fasilitetsbygninger og svømmebasseng. Den ligger tre km fra sentrum og det går fint med offentlig transport eller en drosje, hvis man vil legge igjen litt energi i sentrum.

Markedsdag hver dag

Centralais er Rigas sentralmarked, som er åpent hver dag fra kl. 6 om morgenen til kl. 14. Det anbefales, at man besøker markedet så tidlig som mulig. Selve markedet ligger hovedsakelig i fem store haller, som tyskerne i sin tid brukte til å bygge luftskip (Zeppeliner) i. Markedet er fargestrålende og levende. De selgende virker litt sjenerte overfor oss. Alt selges, men man kan med fordel kjøpe honning og fisk. I godt vær er det også marked utendørs. Vi kjøper et glass honning (ca. 10 kr.) og en hjemmelaget hatt (ca. 10 kr.) til Mathias. En eldre herre henvender seg til oss med en merkelig tingest. En kombinasjon av en gammel paraplystang, som kan foldes ut og så med en hjemmelaget rake i den ene enden. Mannen smiler og viser, at den både kan brukes som rake og kløpinne. Mathias synes den er utrolig spennende, så vi ender opp med å kjøpe den for 2 Euro (ca. 16 kr.). Sikkert alt for mye, men slik er det med så mangt.

Flott utsikt

Vi går langs elven Daugave for å komme opp til St. Peters kirken, som sto ferdig første gang i 1209 i tre. Ca. 200 år senere ble kirken bygget i stein. Kirken har en voldsom historie bak seg, fordi den er blitt ødelagt så mange ganger. Senest under 2. verdenskrig, da tyskerne i 1941 bombet klokketårnet. Kirken, som den ser ut i dag, sto ferdig i 1973. Oppe fra det 123 meter høye tårnet er det en fin utsikt over byen i alle retninger. Et godt sted for å få overblikk over byen.

Riga til fots

Riga ses best til fots, og etter flere timers vandring rundt i byen, er det blitt tid for en pause. Vi setter oss på en av de små fortauskafeene og nyter atmosfæren rundt Frihetsmonumentet. Rett ved siden av ligger det en stor park med kanaler, små sjøer og masser av benker. Et deilig grønt område midt i storbyen. Her ligger forelskede par under eiketrærne, eldre sitter og prater på benkene i skyggen, nygifte lar seg fotografere. En praktfull stemning. I det hele tatt er det mange grønne områder i den latviske hovedstaden.

Riga viser seg veldig annerledes enn Estlands hovedstad, Tallinn, som er svært så polert og minner mye om en tysk hansaby. Riga er mer autentisk og lever etter sin egen puls. På en måte en støyende storby, men med masser av pustehull, der det er fred og ro. På den ene siden vesteuropeiske merkevarebutikker, men også små kjøpmenn, spesialforretninger og boder med latviske spesialiteter. Folket er på en eller annen måte også delt i to. Det er de som har fulgt med i utviklingen og er med på siste mote, og så er det alle de andre. Umiddelbart skulle man tro, at de førstnevnte er de unge, men slik er det ikke. Det og mye mer gjør Riga til en fascinerende by.

Faktaboks

Campingplassen heter ABC Camping (Riga vest – kjøreretning Jürmala) Pris pr. overnatting er 80 kr. pr. vogntog med to voksne. Se også: www.janisnaglis.lv/abc Reiseveier. Man kan ta båten fra Helsinki til Tallinn eller kjøre gjennom Polen og Litauen. Kjør utenom Kaliningrad. Veiene i de Baltiske landene er de fleste steder helt nye og skiltingen i trafikken er vesteuropeisk, slik at det er lett å finne fram. Husk originale papirer på alle personer og kjøretøy. Ta gjerne kopier og legg et annet sted enn originalene.

Latvias offisielle hjemmeside: www.latviatourism.lv Campingplasser i Latvia: www.camping.lv Når man besøker de baltiske landene kan en rundreise anbefales, fordi landene er veldig forskjellige.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden