Catalonia, Spania: Besøk på vingård: Mer enn en vingård | Din Fritid
Perelada er en moderne vingård med lang historie, noe slottet fra det 14. århundre vitner om.
Catalonia, Spania: Besøk på vingård

Mer enn en vingård

Catalonia har en meget lang og rik historie for å produsere vin. Et helt spesielt sted å besøke for å oppleve litt av denne kulturen er Perelada. Med nybygd besøkssenter, et gammelt slott og en fantastisk restaurant byr vingården på en unik opplevelse.

Perelada tilbyr guidede turer for besøkende, hvor du kan lære mer om historien til stedet. Den kraftig oppgraderte og moderniserte vingården har en særpreget og nyvinnende arkitektur. Og eierne er godt fornøyd med resultatet av deres fokus på bærekraft og kvalitet. For 20 euro får du en rundtur på halvannen time som avsluttes med prøvesmaking av tre viner fra produsenten. Du bør booke i forkant da guidene har egne turer for catalansk, fransk, spansk og engelsk. Du kan også inkludere inngangsbillett til Perelada slott fra det 14. århundre.

Førsteinntrykket

Når man kommer til anlegget, ser det ved første øyekast meget beskjedent ut. Det er fordi det meste av det nybygde produksjonslokalet og lagringen er bygget under bakkenivå. Når publikum skal på guidet tur, setter man seg først ned i en liten og elegant kinosal, hvor en film forklarer hvordan den moderne vingården er bygget opp. Og det er litt av et anlegg som ble åpnet våren 2022.

Under jorden

Neste post kommer vi til ved ta heisen ned en etasje. Her blir vi møtt av smale, dramatisk belyste ganger som åpenbarer flere større rom hvor det blir vist filmsnutter.

Her lærer vi mer om den unike naturen, jordsmonnet og klimaet her. Etter hvert kan vi lukte at vi har kommet til produksjonen. Vi går på glassdekte gangbroer høyt over produksjonsanlegget. Under oss åpenbarer det ene rommet etter det andre seg. Her er store tanker, enorme mengder med eikefat og flere flasker enn jeg noensinne har sett.


 Store deler av dagens produksjon foregår i bygg under bakkenivå.

Miljø

Gården er bygget i tre nivåer og består av hele 18 000 kvadratmeter bygningsmasse. Det meste av dette (10 000 kvm) er bygget under bakken. Det har flere fordeler. Det er lettere å få stabile og lave temperaturer. Gravitasjonen utnyttet når druer leveres i anlegget. De ramler ti meter og blir most. Perelada produserer i 2022 2,5 millioner liter vin.

Restauranten

Rundturen kan avsluttes med middag på Castell Peralada Restaurant. Det opplevde jeg på min rundtur. Vi kom til det elegante spisestedet i det kveldsmørket begynte å sige på. Det var en deilig julikveld hvor man selvsagt sitter ute, og jeg kan nyte utsikten til slottet rett ved. Den ene fantastiske retten etter den andre kommer på bordet. Restauranten har flere menyer å by på, og en fem-retters med like mange vinglass koster 260 euro.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden