Stemningsfulle Drøbak: Glade jul | Din Fritid
Stemningsfulle Drøbak

Glade jul

Den var tidligere et bedehus, trebygningen fra 1877. Etter 2. verdenskrig stod huset tomt i nærmere 40 år. Nå har Tregaardens Julehus, som er landets eneste butikk med helårs juletema, blitt en internasjonal «kjendis». Din Fritid har besøkt Drøbak for å få opp julestemningsfaktoren!

Når du skal en førjulstur til trivelige Drøbak er det nærmest obligatorisk å inkludere et besøk i Julehuset. Lokalbefolkningen trodde Eva og Willy Johansen var «spik spenna gærne» da de i 1988 åpent Nordens første helårsåpne julehus. Mer enn 30 år senere er Tregaardens Julehus velkjent over hele verden.

Innendørs finner du neppe den ekte nissen. Derimot er det garantert at du kan kjøpe med deg en nissedukke. Her finnes de i utallige varianter, størrelser og fasonger. Mange av dem er egendesignede, noe som gjelder flere av produktene som selges i Julehuset.


Julehuset rommer alt hva et hjerte i førjulsstemning kan begjære!


Tom Kristiansen hadde i mange år rollen som nissens hjelper, og jobbet på nissens postkontor i julehuset. Nå er han pensjonist.

Internasjonalt besøk

Julehuset virker som en magnet på utenlandske turister - året rundt. Omtrent halvparten av kundene i butikken kommer fra utlandet, og nå i førjulstiden vil flere cruiseskip med ankomst i Oslo tilby utflukt til Julehuset. Et svensk reiseselskap tilbyr faste bussturer til Julehuset, og totalt er det rundt 100 000 besøkende her årlig, fordelt på hele 77 ulike nasjonaliteter.

– Betyr det at det er fullt i Julehuset i desember?

– Vi stenger aldri dørene selv om vi til tider kan oppleve at flere busser kommer samtidig. Det er alltid plass hos oss, og alle er velkomne, forteller eier Eva Johansen til Din Fritid.

– Hvordan kan det ha seg at Julehuset har blitt så populært?

– Vårt fokus på julens budskap om fred favner bredt. Hit kommer det turister fra mange ulike nasjonaliteter og religioner. Jeg synes det er flott å se hvordan jula og julenissen samler og forener i noe så positivt. I tillegg har vi både merket og lest oss opp på at julenissen er verdens største ikke-kommersielle merkevare. Det bidrar selvsagt også.

– Kan du beskrive butikken?

– Dette er en lekebutikk for voksne. Mange av produktene er tradisjonsrike, og vårt viktigste mål er å skape assosiasjoner til en ekte gammeldags julefeiring.

– Kan du spå hva som kommer til å ligge under juletreet til barn anno 2019?

– Det blir en elektronisk dings, nettbrett eller mobil. Men heldigvis er det mange som fremdeles ønsker seg en kosebamse også, forteller Eva.

Offisielt postkontor

I Julehuset er også en utstilling basert på ikke mindre enn 250 000 kort og brev til julenissen. Omtrent 25 000 brev kommer årlig til julenissens postkontor. Julehuset er offisiell mottaker av all post til nissen, noe som gjør at brev adressert «Julenissen, Nordpolen», «Santa Claus, Oslo Rådhus», «Mr Santa Claus, Norway» og til og med «Til Julemanden (julenissen)» - helt uten adresse - finner veien hit. Tidligere var det Tom Kristiansen som håndterte posten. At den nåværende pensjonisten kunne skilte med ekte hvitt hår og skjegg gjorde ham ikke mindre egnet for jobben. I dag er det Eva Johansen som håndterer posten. Hun kan fortelle at de besvarer en del av brevene, som kommer fra hele verden. Spesielt mange er det fra Asia, med Taiwan og Kina høyt oppe på statistikken.

Forskningsprosjekt

Museene i Akershus er i ferd med å opprette et forskningsprosjekt basert på de tusenvis av brevene. Her er store forskjeller på ønskene, basert på hvor de kommer fra. Men det er også mye som er likt, forteller Eva. For eksempel er tegningene overraskende like. Kinesiske barn skiller seg ut med julegaveønsker om at alle i familien må være friske og at de må få gode karakterer. De fleste andre ønsker er langt mer materielle.

Visst kommer nissen fra Drøbak

I boken «Nissen, den utrolige historien om hans liv og opprinnelse», slår forfatter Hans Petter Treider fast at nissen kommer fra Drøbak. Konklusjonen, og boka, kommer etter et års nissestudier, ifølge forfatteren selv. Studiene inkluderer nisser i seilskutetiden, i vikingtiden og helt tilbake i bronsealderen. Boka ble utgitt i 2017.

Fakta om Julehuset i Drøbak

«Tregaarden’s Julehus» og «Julenissen’s Postkontor» ligger midt på torget i Drøbak, ca. 35 km syd for Oslo. I Julehuset selger det meste av julepynt, lysestaker, servietter, nisser, julemus, duker og lys – kort sagt alt som hører julen til. En stor del av varesortimentet er eget design. Du kan også få stemplet posten din her med Julenissens Postkontors eget offisielle nissestempel.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden