Trafikksikkerhet: Ta lys-sjekk på bilen | Din Fritid
Det er ikke enkelt å skifte lyspærer på bilen lenger. Ikke vent med å dra på verkstedet når du oppdager at du mangler et eller flere lys. (Foto: NAF)
Trafikksikkerhet

Ta lys-sjekk på bilen

Nå som det er mørkt mesteparten av døgnet, er det viktig at lysene på bilen fungerer. Ta derfor en sjekk!

Såkalte “enøyde banditter” - som er biler der et av hovedlysene ikke fungerer - er både trafikkfarlige og irriterende på mørke vinterveier.

– Kjører du kun med et hovedlys ser du langt dårligere når du er ute og kjører. Og det er vanskeligere for andre i trafikken å oppdage bilen din i tide, sier NAF-rådgiveren. – I tillegg ser det ut som en motorsykkel som kommer og ikke en bil. Dette kan gi farlige situasjoner, fortsetter han.

Det er enkelt å sjekke at lysene fungerer. Skru på bilen og ta en runde rundt bilen for å se at alle lysene fungerer. Sjekk både nærlys, fjernlys, tåkelys og blinklys. Det er også viktig å sjekke ryggelys og bremselys, men det er umulig å få til ved å gå rundt bilen. Da er det lurt å be om hjelp av en annen i familien eller naboen for å sjekke at også disse lysene fungerer.

– Et annet triks er å rygge bilen opp mot en vegg eller et stort vindu for å se at bremselys og ryggelys fungerer, rådgir Sødal.

Å skifte lyspære er ikke like enkelt som før

På gamle biler var det ganske enkelt å skifte lyspærene på bilen selv. Det er det ikke lenger. Lyspærene på nyere biler er enten xenon eller LED, og en del biler har avanserte lamper med lys som beveger seg i svinger og lys som styrer mellom fjern- og nærlys på egenhånd.

– Dette er nok noe av grunnen til at vi ser mange enøyde banditter på veiene. Siden man må til verksted for å skifte lyspære er det fort gjort å utsette det, mener Nils Sødal. – Noen venter kanskje helt til bilen skal på service. Vår oppfordring er å ta turen til verksted med en gang du oppdager at du må skifte en pære. Det er viktig for trafikksikkerheten, avslutter han.

Så om du tenker at det å bytte lyspærer på bilen er noe du burde klare selv, er det altså ikke sånn. Det er ingen skam å få det gjort på et verksted, og som regel er det heller ikke dyrt.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden