Trafikksikkerhet: Bulketid? | Din Fritid
På Black Friday er det mange som ender opp med dyre verkstedregninger framfor sparte shoppekroner. I år håper Frende tallet kan gå ned med Black Week.
Trafikksikkerhet

Bulketid?

Black Friday er tradisjonelt en stor bulkedag. Siden dette nå er spredd utover til en Black Week, har man håp om at tradisjonen blir brutt.

Mange butikker har varslet at de vil bidra til å få ned trykket på selve Black Friday ved å kjøre tilbud hele uka. 

– Hvis vi fordeler handlingen, holder mer avstand både til folk og biler, og stresser litt mindre, er det lov å håpe på færre ulykker. Det gir også håp om bedre smittevern, sier han.

I fjor ble det registrert 1795 ulykker med personbil i Norge bare på Black Friday. Det var 40 prosent høyere enn fredagen før, viser tall fra Finans Norge.

– På topplista over ulykkestyper denne dagen i 2019 finner vi for eksempel påkjørsel av parkerte kjøretøy, ryggeulykker og påkjørsler bakfra. Alle disse er klassiske ulykker når vi stresser og har dårlig tid, sier Ytre-Hauge.

Kostbare reparasjoner

Bilregninga fra handlefredagen i fjor kom på over 33 millioner kroner.

– Vi ser at skadekostnadene ofte blir høye for småbulking. Det er fordi bilparken i Norge stadig blir bedre, og nyere biler har svært avansert teknologi. Det betyr at en relativt liten kollisjon fort kan føre til at store deler må skiftes ut, sier Ytre-Hauge.

Det kan med andre ord bli en rådyr opplevelse å prøve å spare penger. 

– Ta det litt mer med ro, så slipper du å bruke pengene du sparte på handlinga til å fikse bilen, sier fagsjefen i Frende.

2 av 3 har stressbulket

I en ny undersøkelse fra Norstat og Frende Forsikring sier 2 av 3 at de har småbulket bilen sin.

– Det er helt tydelig at folk trenger en påminnelse. Mange salg starter tidlig i Black Week, mens det enda er mørkt. Det kan også være glatt og vått flere steder, så her må vi huske på trafikksikkerheten. Det er viktigere enn gode tilbud, sier Roger Ytre-Hauge.

Menn innrømmer at de krasjer oftere enn kvinner i Frendeundersøkelsen.

– Blant de som sier de har krasjet flere ganger er det hele ti prosent flere menn enn kvinner, sier Ytre-Hauge.

– Vi krasjer med alt mulig rart. Foruten andre biler sveiper vi borti murer, gjerder, søppeldunker, postkassestativ, veikanter og motorsykler når vi har det travelt, sier han.

TIPS: Slik unngår du bulking i løpet av Black Week

  • Orienter deg før du setter deg i bilen. Er det noe rundt bilen?
  • Ta deg tid og stress ned når du setter deg bak rattet.
  • Husk at du ikke er alene på parkeringsplassen.
  • Sørg for at du har skrapt rutene i bilen skikkelig for is og snø før du kjører.
  • Ikke stol blindt på ryggesensorer. De registrerer ikke alt, og spesielt ikke alt som er lavt nede, for eksempel en lav fortauskant.
  • Snu deg og se ut bakruten istedenfor å kun bruke speilene.
  • Rygg rolig inn på parkeringsplassen du har sett deg ut. Hvis du rygger inn har du mye bedre oversikt når du skal ut igjen med bilen full av poser.

 

Kilde: Frende Forsikring

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden