Sommeren er ulykkesutsatt:: Seks trygge råd | Din Fritid
- Sommeren er tiden på året det skjer flest alvorlige trafikkulykker. Sett din egen og andres sikkerhet først når du beveger deg ut i trafikken, er oppfordringen fra Geirr Tangstad-Holdal, daglig leder i Trafikksikkerhetsforeningen (TSF). Foto: iStockPhoto/TSF
Sommeren er ulykkesutsatt:

Seks trygge råd

Alle tall viser at sommeren er den tiden på året der det skjer flest alvorlige trafikkulykker. Sett din egen og andres sikkerhet først når du beveger deg ut i trafikken er oppfordringen fra Trafikksikkerhetsforeningen, som gjerne bidrar med noen konkrete tips:

Hvert år mellom 2015 og 2019 har i snitt 212 personer blitt hardt skadd, ifølge tall fra SSB. Tallene gjør inntrykk på daglig leder Geirr Tangstad-Holdal i Trafikksikkerhetsforeningen.

I 2006 mistet han tre nære familiemedlemmer i en møteulykke på E39 ved Helleland i Rogaland. Siden har han jobbet for bedre trafikksikkerhet. Men nå frykter han en ny sommer med mange tragiske ulykker.

– Dødstallene for mai i år er høyere enn for tilsvarende måned i fjor. Jeg er redd for at dette er en indikasjon på hva sommeren kan bringe, konstaterer han.

Turné for å forebygge ulykker

Som ledd i arbeidet med trafikksikkerhet, drar Trafikksikkerhetsforeningen ut på en sommerturné. Den gjør stopp i en rekke byer mellom Bodø og Halden, og målet er å informere folk gjennom personlige møter, tradisjonelle- og sosiale medier som Facebook og Instagram.

Samferdselsministeren startet årets sommeraksjon

På et arrangement i Oslo onsdag den 16. juni foretok Knut Arild Hareide den offisielle åpningen av årets sommeraksjon.

– Jeg er veldig glad for å få være med på åpningen av trafikksikkerhetskampanjen #Tryggsommer som Trafikksikkerhetsforeningen står for. Det er et veldig viktig arbeid, og trafikksikkerhet er noe av det viktigste jeg gjør som samferdselsminister, sa Hareide.

Målet

#TryggSommer-aksjonen har som mål å informere og dermed redusere antall alvorlige ulykker denne sommeren.

Her er seks konkrete råd som hjelper deg trygt frem og vel hjem igjen i sommer:

  1. Kjør alltid etter forholdene og bestandig innenfor den gjeldende fartsgrensen på stedet.

  2. Når du merker du er sliten eller trett, stopp og ta gode pauser. Sov om nødvendig! Å være uthvilt som sjåfør er avgjørende for din egen og medtrafikantenes sikkerhet. 18 timer uten søvn tilsvarer 0,5 i promille. 24 timer uten søvn tilsvarer 1 i promille

  3. Sikre lasten godt. Løse gjenstander i bilen kan skape store skader ved nødvendig og brå oppbremsning.

  4. Sjekk bilen før du drar ut på langtur. Både tekninsk kjøretilstand og lufttrykk i dekkene.

  5. Ikke forstyrr føreren - mobil, radio og andre distraksjoner må andre enn føreren ta seg av!

  6. Og husk, det er bedre å komme noen sekunder senere fram, enn å ikke komme fram!


Mange ser frem til sommerlig idyll på veien, og slik blir det for de fleste, selv om det dessverre ikke gjelder alle. Ta deg derfor tid til å lese de seks konkrete tipsene fra Trafikksikkerhetsforeningen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden