Caravanmessen 2022: Kontrastenes messe | Din Fritid
Caravanmessen 2022

Kontrastenes messe

Mange var godt fornøyd med årets Caravanmesse. Det kom flere positive signaler fra både utstillere og publikum. Årets messe hadde en ramme som var litt mindre og litt mer intim enn tidligere. Det var ingen ulempe. Messen bød på seminarer og salg av tilbehør, og de fleste av 2023-sesongens nyheter var på plass.

Det at A- og B-hallen ikke var i bruk var med andre ord ikke nødvendigvis noe negativt. Det ble langt kortere å gå for å få med seg alle utstillerne, noe mange satte pris på. Utstillerne hadde ikke spart på mye på sine stands, som generelt fremstod som innbydende, trivelige og funksjonelle.

Flere tilbud

Som nevnt var det flere gratis seminarer på årets messe. Det var stor variasjon på temaene, kanskje litt for stor. Din Fritid deltok, og brukte våre 20 tilmålte minutter på en liten del av vår Bobilskole. Det å få på plass en grunnmur av en forståelse for de ulike bobiltypene, var målet. Andre deltagere og temaer var: Pål Nylenna fra Statens vegvesen som snakket om viktigheten av å passe på vekten. Johan B. Langfeldt titulerer seg gjerne som gassmester, og delte mye viktig informasjon om hvor trygt det er å bruke gass. I tillegg var det seminarer på hvilke regler som gjelder når man skal fricampe, om at det er fullt mulig å kombinere elbil og vogn og når vi kan håpe på 4250 kg for B-førerkort. Men høydepunktet for mange var nok lørdagens «sofaseminar» hvor et firkløver svarte på spørsmål om alt fra hvor man kan reise til hvorfor man reiser. Det var bobilforfatter Stine Mari Velsvik, journalist Geir Svardal, markedsanalytiker Anders G. Hovde og Patrik Alesand fra Nortrip som deltok. Underveis i seminaret tilberedte kokk Ivar Laukholm egnet bobilmat som ble servert rykende varm til publikum.

Nyhetene

Det er store kapasitetsutfordringer for bransjen for tiden. Det ble da også bemerket fra flere besøkende at de hadde forventet flere utstilte modeller. Særlig var det få utstilte bybobiler på messen. Men de største høydepunktene var tilstede, og det er hyggelig å registrere at produsentene har prioritert den norske messen og det norske markedet. De fleste store 2023-nyhetene eksisterer så langt bare som prototyper i en knapp håndfull eksemplarer. At én av Hymer Venture S fire prototyper hadde funnet veien til Lillestrøm, var det mange publikummere som satt pris på, for eksempel. Vi deler litt av disse høydepunktene i form av bilder.

Årets tilbehørsbutikk fra iCaravan var omfattende. Det er litt av en jobb å sette opp en butikk på denne måten for noen dagers handel. Men veldig mange av de vi snakket med ga uttrykk for at dette er noe også de andre tilbehørsaktørene burde gjøre.

Nedgang

Men årets utgave var ikke bare en positiv messe. For det første var ikke hele bransjen representert. Dethleffs og Sunlight ga i april beskjed om at de ikke ville delta på årets messe. I tillegg trakk Frankia seg fra en planlagt deltagelse på årets messe.

For alle som jobber med tall var det en nedtur at årets salg og antall besøkende på Caravanmessen 2022 hadde minket. Det er kanskje ikke så rart, når man tar hensyn til den økonomiske usikkerheten som preger nyhetsbildet for tiden. Likevel har vi i Norge opplevd langt større nedgang i bransjen enn både Tyskland og Sverige. Da tenker jeg på nysalg, besøkstall på messen og salg på messen. Totalt kom det 9112 besøkende på årets messe. Det er første gang messen trekker færre enn 10 000 mennesker. I rekordåret 2011 var det mer enn dobbelt så godt besøkt, med 19 113 registrerte besøkende.


Messens mykeste seng? Hos Kama Fritid i hall C fant vi denne fristende sengen. Det er ikke bare nye modeller på messa, men også mye tilbehør!


Hobby hadde sin store bybobilnyhet, Maxia Van, på plass på messen. Bybobilen er bygget på VW Crafter.


Odd Steensnæs er en privat bobileier som stilte opp frivillig på messen. Han eier i dag en Carthago bobil og er så fornøyd med merket og modellen at han jobber for å dele sine erfaringer og svare på spørsmål fra nysgjerrige. – Flere besøkende synes det er trivelig med en bobilprat uten at de trenger å føle på presset om å kjøpe noe, forteller han til Din Fritid.


Kennet Meyer fra Max Fritid viser fornøyd frem sommerens bestselger: Et 3,5 meter bredt frittstående popup-telt til 6645 kr.


Oppblåsbart fortelt til vogn med A-mål: Max Fritid kunne på messen fornøyd vise frem dette forteltet, som er det første i sitt slag. Dometic Residence koster fra 33 699 kr.


Det var mange spennende varer og bra med besøk i tilbehørsbutikken til iCaravan.


Dette er sommerens bestselger fra iCaravan: En rimelig og enkel luftkjøler til 4399 kr fra Totalcool.


Savner du kaffetrakteren på tur? Denne modellen kan du bruke som en tradisjonell trakter, men den plasseres rett på gassblusset. Camp4 kaffetrakter koster veiledende 998 kr.


Knaus Van TI Plus på VW Crafter er en tradisjonelt bygget bobil som kan leveres med firehjulstrekk. Dermed skiller den seg ut som en ypperlig helårsmodell. Vinterkjøring med baktung forhjulsdrevet bobil kan som kjent være en utfordring.


Lørdagens seminar het: Hvor skal vi reise og hva skal vi spise? I panelet satt bobilforfatter Stine Mari Velsvik, journalist Geir Svardal, markedsanalytiker Anders G. Hovde og Patrik Alesand fra Nortrip. Kokk Ivar Laukholm tilberedte bobilmat.


Filmtajm: Din Fritid benyttet messen til å lage flere videoer på spennende modeller. Følg med på vår Youtube-kanal!

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden