Kakepause: En tradisjon å adoptere? | Din Fritid
Schwarzwälder Kirschtorte" Schwarzwalderkake / ©TMBW / F: Christine Garcia Urbina
Kakepause

En tradisjon å adoptere?

Svenskene "fikar", britene har sin "teatime" og i Tyskland er det vanlig å ha "Kaffee und Kuchen" (kaffe og kake) på ettermiddagen. Her en kakeoppskrift til inspirasjon!

Det å møtes for en kopp kaffe og et stykke kake om ettermiddagen er en tradisjon i mange familier i Tyskland, særlig i helgene og spesielt på søndag er det nesten et fast rituale. Det er to typer kake med lange tradisjoner, som ofte går igjen i denne sammenhengen: Schwarzwälder Kirschtorte (Black Forest Cace eller Schwarzwalderkake) - en tradisjonsrik sjokoladekake med krem og kirsebær, og den litt enklere svart-hvit-marmorkaken.

Her får du oppsikriftene, så er det bare å invitere venner og familie på kaffeslaberas…men husk å holde avstand til hverandre mens dere skravler og spiser.

Schwarzwälder Kirschtorte


Foto: matprat.no

Ingredienser

Bunn

• 4 egg og 4 eggeplommer

• 125 g sukker

• 80 g mel

• 20 g kakao

• 35 g stivelse (feks Maizena eller potetmel)

• 40 g smør

Fyll og dekor

Krem:

• 10 dk stivpisket kremfløte

• 70 g sukker

• 5 g vanilje

Sirup:

• 200 ml vann

• 120 g sukker

• 80 ml kirsch eller annen kirsebærbrennevin (45 vol%). feks Luxardo Kirsch

Kirsebærkompott:

• Et glass kirsebær (850 ml) kokt opp med 0,3 dl lake fra kirsebærene i glasset og 2 ss stivelse (feks Maizena) utrørt i litt vann. NB. Spar noen kirsebær til pynt.

I tillegg:

• Ca. 100 g sjokolade

• Sjokoladesmuler/revet sjokolade

Slik gjør du

• Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme

• Bruk kjøkkenmaskin med visp og pisk egg og sukker til en luftig eggedosis. Sikt sammen mel, kakao og stivelse i en bolle og tilsett eggedosisen. Vend det hele forsiktig sammen med en slikkepott, til alt er godt blandet, slik at du beholder mest mulig luft i røra. Tilsett til slutt smeltet smør forsiktig.

• Fordel røra jevnt i springformen. Stekes i ca. 20 minutter

• Hvelv kaken på en bakerist og la den avkjøles i formen. Når bunnen er helt avkjølt, kan du fylle og dekorere den.

Fyll

• Krem: Visp kremfløte, sukker og vanilje til myk krem.

• Sirup: Kok opp vann og sukker og la det avkjøles. Rør inn kirsebærbrennevinen.

• Kirsebærkompott: Ha krisebær og 0,3 dl lake fra krisebærene i lasset eller kirsebærsaft i en kjele og kok i ca. tre minutter. Jevn ut med stivelse (Maizena utrørt i litt vann) og gi det et oppkok slik at det blir en kompott. Avkjøl.

Montering

Del bunnen i tre lag. Smør det nederste laget med smeltet sjokolade og lad et avkjøles slik at sjokoladen stivner. Pensle deretter sjokoladen med sirup og fordel kirsebærkompott over. Fordel ca. en fjerdedel av kremen over her og avslutt med et kakelag. Dynk dette godt med sirup og fordel et lag med krem (ca 350 g.) over. Pass på at det øverste bunnlaget ligger med stekeskorpen ned og dynk med resen av sirupen. Smør inn hele kaken med resten av kremen og dekorer med sjokoladesmuler og noen kirsebær.

Marmorkake


Foto: AdobeStock

Ingredienser (​​​​til 22 cm kakeform)

• 250 g mykt smør

• 250 g sukker

• 1 ss vaniljesukker

• 1 klype salt

• 4 egg

• 300 g hvetemel

• 2 ts bakepulver

• 5 ss melk

• 50 g kakao

Dekor: Melis eller sjokoladeglasur

Slik gjør du

• Sett stekeovnen på 180 grader, over- og undervarme

• Rør smøret til det er kremete. Tilsett sukker, vaniljesukker, salt og egg litt etter litt og rør godt sammen. Bland siktet mel og bakepulver vekselsvis med 3 ss melk. Røren skal være godt blandet, men ikke røres seig. Legg to tredjedeler av røren i en smurt kakeform.

• Sikt kakao i resten av røren og bland i resten av melken. Ha så kakaorøren utover den lyse røren. Trekk en gaffel langs midten av formen, helt ned til bunnen. På denne måten vil den lyse og mørke røren sige litt over i hveranre og danne et mønster. Ikke bland for mye.

• Stek kaken på nederste rille i ovnen ved 180 grader i 50-60 minutter, eller til kaken er gjennomstekt. Prøv deg frem og sjekk med kakepinne el.l.

• Avkjøl kaken litt i formen før den hvelves forsiktig på en rist. Nystekte formkaker er ganske løse og må derfor behandles forsiktig!

• Når kaken er helt avkjølt, kan den dekoreres med melis eller sjokolade.​​​​

Kilde: Tysklands Turistkontor

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden