: Strømførende campingvogner | Din Fritid

Strømførende campingvogner

I 2002 døde en ni år gammel gutt under en campingvogn i Sverige av strøm fra understellet. Hvor stor er egentlig faren for at din vogn skal bli strømførende?

Historien om niåringen er tragisk. Har du ikke fått med deg hendelsen tar vi en kort beskrivelse her.

Ulykken skjedde på Rosendals camping nord for Falkenberg i Sverige. Gutten spilte fotball med en kamerat, men ballen rullet inn under campingvognen som står fast på campingplassen. Gutten krabbet inn under vognen for å hente ut ballen, men ble liggende. Kameraten ville dra ham frem, men oppdaget at han fikk støt da han tok 9-åringen i foten.
Kameraten sprang og hentet faren som er elektriker. Mannen dro ut strømkablene til husvognen. Men da var gutten allerede død. Vognen er 14 år gammel, og er en utleievogn som står fast på plassen. Vognen er tilsluttet en vanlig stikkontakt i en stolpe utenfor vognen.

El.ingeniørenes konklusjon

I etterkant av ulykken ble det gjort undersøkelser av både politi og el.-ingeniører. Politiet i Halland skriver følgende i sin rapport etter ulykken:
”Elsäkerhetsverket har tillsammans Hallandspolisens tekniska rotel genomfört en elteknisk undersökning av husvagnen i rubricerad olycka där en pojke omkom.
I dagsläget går det inte att säga vad som orsakat den s.k. överledningen som medförde att husvagnschassit blev strömförande. Det kan inte uteslutas att det myckna regnandet dagarna före olyckan, i viss mån kan ha bidragit till den tragiska utgången.
Enligt Elsäkerhetsverket har den eltekniska undersökningen visat att det inne i husvagnen varit ett isolationsfel mellan en spänningssatt ledare och skyddsledaren. Detta fel har medfört att vagnens chassi blivit spänningssatt (strömförande). Spänningen har inte brutits av säkringen på grund av att motståndet i felstället varit för stort.”

Jordfeil

Jordfeil er et kjent fenomen i den typen lavspenningsnett vi har i Norge, og en stor andel av transformatorkretsene i lavspenningsnettet drives tidvis med mindre jordfeil uten at dette medfører fare for personer eller materiell.
Det må ha vært en jordfeil i vognen eller i campingplassens strømuttak som førte til denne ulykken. På norske campingplasser, så vell som i Sverige, skal dette fanges opp av en jordfeilbryter.

Jordfeil kan oppdages, men det bør likevel sjekkes om du kan ha en feil hos deg. Du kan bruke en prøvelampe. Gir den fult utslag, eller ikke noe utslag, så er det en feil i anlegget. Autorisert personell bør utrede og undersøke evt. feil.
Hvis beina på campingvogna står på treplater og sine egne gummihjul, samtidig som det ikke er jordfeilbryter på plassen, er det fare for at vogna kan bli strømførende. Det finnes da ikke noe jording til selve vogna hvis en feil skule oppstå.

Det er også verdt å vite at hvis en campingvogn med jordfeil er koblet til det strømuttaket du benytter deg av, vil også din vogn få en jordfeil.

Større trykk på plassene

At flere benytter seg av campingplassene, gjør belastningen på strømanleggene større. Det utsatte miljøet i campingvogner og fortelt gjør det ekstra viktig å håndtere strømmen riktig. Campingplassenes med nyere strømuttak skal væra beskyttet av jordfeilsbrytere. Sjekk at det er gjort! Ta for sikkerhetsskyld med en egen jordfeilsbryter. Det er også klokt å ta med seg en egen adapter hvis campingvognen har runde industriuttak men ikke campingplassen, eller tvert om. Se opp for hjemmelagde varianter!

Unngå lange ledninger

Strømledninger mellom stolper og campingvogn bør ikke være mer en 25 meter. Unngå sneller, og om sånne brukes: rull ut hela snella. I en opprullet snelle kan varmen stige, slik at isoleringen smelter, i verste fall med strømførende bil og campingvogn som følge.
Alle sneller som brukes skal vara merket for ute-bruk og plasseres slik at de ikke kommer i klem eller skades på noen som helst måte. Tenk på at forteltet er et utemiljø og at elektriske apparater som brukes skal beskyttes mot fukt eller ha innebygd fuktighetsbeskyttelse.
En billig livsforsikring er at en elektriker gjør en kontroll av den elektriske installasjonen i campingvognen. Følg opp med egne faste kontroller, ettersom installasjonen er utsatt for kraftige vibrasjoner under kjøring.

Fakta jordfeilsbrytere

Uttak til ute-bruk skal alltid vare jordet. Før nye uttak gjelder dessuten krav på jordfeilsbrytere, noe som også gamle uttak kan kompletteres med. En jordfeilsbryter kjenner om strømmen går feil vei til jord og bryter den umiddelbart. Den verner også mot støt fra et apparat som har blitt strømførende. Jordfeilsbrytere kan være faste eller flyttbare. En portabel jordfeilsbryter er bra å ta med når man ska anvende elektriske apparater ute.

Dette kan du gjøre

Fest en ledning til understellet på campingvognen. Ledningen bør være fire kv. mm. tykk. Stikk ledningen mellom 20 og 30 cm. ned i bakken. Dermed er campingvognen jordet.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden