: Ungarn og Balatonsjøen venter | Din Fritid

Ungarn og Balatonsjøen venter

Ungarn er en dør, som åpner seg mot øst. Lukten og inntrykkene, som man møtes av, er en forsmak på Orienten. Det er uten tvil den tyrkiske okkupasjonen, som har satt sine spor. La lyden av en melankolsk sigøynerfiolin lede deg ut over de vidstrakte slettene og opplev en rolig livsglede. Eller gå på opplevelse i den frodige barokken som preger de særpregete byens langs bredden av Balatonsjøen.


Det kryr av fritidsaktiviteter.

Sjøen dekker et areal på mer enn 600 km2, noe som gjør den til Sentraleuropas største. Dette ”innlandshavet” har fått tilnavnet ”nasjonens lekeplass” fordi den gir mulighet til talløse fornøyelser og aktiviteter. Sjøens popularitet er ikke blitt mindre av at vannet er relativt grunt og derfor varmes hurtigere opp, når godværet innfinner seg. Den sydlige bredden består av strand og sandklipper og ligner derfor på alle måter en vanlig kyststripe. Her vrimler det av fritidsaktiviteter som for eksempel bading, vannsport, soling og seilsport. Badestrendene er for øvrig mangedoblet på denne siden. Den nordlige bredden gir et helt annet inntrykk av Ungarn. På de grønnkledde åsene og på fjellsiden til Bakony-fjellet, avløser barokke byer og landsbyer hverandre. Disse byene uttrykker på en forunderlig måte Ungarns blanding av forskjellige kulturer og religioner. Det er hundre år siden at de ble kjent for sine kilder, som etter sigende skulle ha helbredende kraft. Med 1259 varme kilder fordelt over hele landet er kurbadene blitt en av Ungarns spesialiteter. Ryktet om Heviz’ kilder, beliggende ved Balatonsjøen, har faktisk spredd seg langt utover de magyariske grensene. Den kulturelle og politiske eliten på 1800-tallet valgte de betagende byene på den nordlige bredden til sin sommerresidens. Her er den eldste og mest berømte Balatonfüred, der den elegante og raffinerte promenaden er bevart.


Berømte viner

Kurbyene er blitt en av Ungarns største turist-attraksjoner. Men landet nyter i dag også berømmelse for sin vin, som er kjent og blir satt pris på i hele verden. De mest berømte vinene er Tokaj og ”Okseblod”. Sistnevnte navn stammer fra en legende om en flokk tyrkiske soldater, som ble skremt, fordi de trodde at det var okseblod, som de ungarske soldatene drakk for å vekke sitt mannsmot til live. Et av de områdene som er spesielt velegnet til vindyrking er strandområdet rundt Badacsony. Denne delen av Ungarn, der fjellsidene skråner ned i Balatonsjøen, har gode forutsetninger for å produsere hvitvin, da jordsmonnet er av lava og i tillegg er det mange soltimer. Området er kjent for sine turstier i fjellene og for sitt landskap, som har rykte på seg for å være et av de vakreste i Ungarn. Her er det mulighet for å besøke små vinbyer som ligger spredt mellom skog og åser. Området mellom Badacsony og Tihany er nå blitt klassifisert som nasjonalpark, da den er spesielt rik på naturopplevelser. Sjeldne fuglearter har slått seg ned flere steder i parken, og derfor er den regnet som et av Europas gunstigste områder for ornitologer og andre fugleinteresserte. Det er mulighet for guidede turer, både når man ønsker å besøke det fjellrike Badacsony eller halvøya Tihany. Rundt hele Badacsony er det dessuten anlagt såkalte botaniske og geologiske stier.


Innblikk i den magyariske kultur

Selv om du kanskje, etter å ha lest dette, ikke har lyst til å forlate de deilige breddene av Balatonsjøen, så må du ikke gå glipp av et besøk på Ungarns vidstrakte sletter. I en hver landsby vil du bli møtt av en overstrømmende vennlighet, som, sammen med kjærligheten til fest og musikk, kjennetegner ungarere. Kroene er det optimale sted å få innblikk i den magyariske kulter med sitt store mangfold. For takket være den geografiske beliggenheten, utmerker Ungarn seg ved å favne utrolig bredt, både etnisk og religiøst.
Minoritetsgruppene, deriblant spesielt sigøynerne, utgjør en stor del av befolkningen. Derfor må du ikke gå glipp av å overvære minst en konsert med jødisk musikk eller sigøynermusikk. Du skal gi deg selv muligheten til å dykke ned i den slaviske sjelen i et land, som alltid vil være delt mellom øst og vest.


Generell informasjon

Hastighetsbegrensningen med campingvogn: 50 km/t i tettbygd strøk og 70 km/t på landevei og 80 km/t på motorvei.
1x = 244 ungarske forinter
Promillegrensen er på 0%o under kjøring.

Nyttige adresser

Camping Füred
Tlf. 0036 87/580-241

Camping Venus
Tlf. 0036 87/568-061

Camping Napfény
Tlf. 0036 87/563-031
Alle tre campingplassene finner du på www.balatontourist.hu

For mer informasjon:
www.hungarytourism.hu

NM: Alle tre campingplassene aksepterer Camping Cheque
www.campingcheque.com

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden