: Til Portugal med bobil - del 1 | Din Fritid

Til Portugal med bobil - del 1

CampingNorges seniorredaktører Ole og Britta reiser slik som mange drømmer om. Å pakke bobilen eller campingvognen og så bare ta en lang tur ned gjennom Europa. Portugal sto øverst på ønskelisten til deres ferie 2003. Turen ble gjennomført i deres Pilote bobil.

Under planleggingen av turen bestemte vi oss for ikke å kjøre på motorveier, men utelukkende på hoved- og sideveier, for å se byer og landskap i et mer bedagelig tempo. Det skulle imidlertid være rom for å avvike fra den planlagte reiseruten. Den egentlige reisen starter på Nordsjelland. Men den 8. juli 2003 starter vi fra Kruså og kjører mot vår første overnatting i Tyskland, ”Glückstadt”.

Neste morgen kjører vi videre sydover, seiler over elevene Elben og Weser, har diverse trivelige stopp underveis sørover gjennom Tyskland, Holland, Belgia og Frankrike. Vi kjører på nordsiden av Paris mot Bordeaux, ned langs den franske Atlanterhavskysten (Biscaya) til badebyen Cabreton, dit vi ankommer søndag den 13. juli med skyfri himmel og ca. 40 varmegarder.

Cabreton kommune har her, helt ute ved klippene, etablert en bobilparkering (bare for bobiler) der man mot betaling på 6 euro kan overnatte. Her er bred sandstrand så langt øyet rekker. Vi overnatter sammen med en del andre bobiler av forskjellig nasjonalitet. Temperaturen har sunket ned til 26 grader, så det er en av de nettene da man sover oppå dyna. Vi står opp til strålende solskinn, temperaturen er stigende og vi beslutter oss for å ta et morgenbad. Som sagt så gjort. Vi har nesten hele stranden for oss selv, noe som er herlig. Det er en ren strand og vannet er klart og blått.

Gleden var imidlertid kortvarig, oljetankeren ”Prestice” som knakk på midten i det nordlige Biscaya tidligere på året hadde etterlatt sine spor under Brittas føtter.

Når vi er på vei opp får vi forklaringen på den rene hvite stranden: Strandrensing.
Temperaturen er nå raskt på vei mot 30 grader. Vi bryter opp og kjører videre mot Lisboa.

Vi kjører fra Cabreton ved 11-tiden samme morgen, den 14. juli. Himmelen er høy og klar med strålende sol og det ser ut til å bli alle tiders vær. Vi passerer grensen til Spania, forbi San Sebastian ved den lille byen ”Tordesillas”. På vei mot Portugal bryter plutselig et uvær løs, og temperaturen synker drastisk til ca. 5 grader. Det begynner å hagle (hagl på størrelse med små golfballer). Vi skifter raskt ut t-skjorter og shorts med strikkejakke og langbukser og setter varmeapparatet på fullt. Det lyner og torner og hagelen blir avløst av vann i bøtter og spann.

Vi fortsetter ut mot den portugisiske kysten og byen Porto som er Portugals nest største by og kjører inn i en by vi ikke vet hva heter. For skiltingen kunne like godt være i en by i Russland. Vi kjører rundt og rundt og spør om veien på portugisisk noe som er litt av en oppgave for det er ingen av oss som kan språket. Etter å ha rotet rundt inne i byen en god stund finner vi veien nordover.

På vår vei opplevde vi dessverre hvordan de små byene vi passerer blir mer og mer turistpreget og ødelagte (etter vår mening). Vi finner en campingplass i den lille byen ”Laura” ute ved kysten. Vi ser at det er alternative reisemuligheter. En teltturist var i ferd med å bryte opp da vi kom. Han hadde valgt en noe spesiell måte, nemlig telt og bagasje på ryggen til et esel.

Neste morgen fortsetter vi mot havnebyen ”Penice” med den maleriske havnen. Vi ser den store festningen fra 1700-tallet, som har vært brukt til mye i løpet av Portugals vei mot demokratiet.

Diktatoren Salazar brukte slottet som fengsel for sine politiske motstandere, senere som leir for flyktninger fra Angola. I dag er det innredet et lite historisk museum, og en skole der det undervises i kunsten å lave kniplinger, som man har lang tradisjon i produksjon av i dette området. Vi forlater byen og kjører langs små svingete veier, og det siste stykke på motorvei (med god skilting) til en av Lisboas store parker der den store, men hyggelige campingplassen ligger.

Vi brukte ettermiddagen og kvelden til å gå en rundtur på campingplassen. Vi meldte oss på til kveldens byvandring med avsluttende besøk på en av byens kjente restauranter med å spise lokale retter, deretter Fado/folklore underholdning.

Det ble en sen kveld. Neste morgen tar vi bussen inn til byen og går på sightseeing på egen hånd, men mer om det neste gang.

Rejseinformation findes her

Reiseinformasjon finnes her
www.portugalinsite.com

Finn campingplasser her:
www.eurocampings.net/no/

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden