: Med campingvogn gjennom Whiskyens hjemmland | Din Fritid

Med campingvogn gjennom Whiskyens hjemmland

Spør du en skotte om hvem som er menneskets beste venn, hunden eller whiskyen, er det ingen tvil om svaret. Whiskyen. Denne historien handler blant annet om et møte med skottens beste venn.

Det var allerede på 1400-tallet at destilleringskunsten kom til Skottland. Irene lærte skottene å omgjøre det klare vannet fra Grampian-fjellene til den rågule nasjonaldrikken, og det tok ikke lang tid før det var like alminnelig å drikke whisky som vann.
En campingtur til Skottland må på en eller annen måte berøre emnet Whisky. Ikke fordi jeg skal kjøre og drikke på samme tid, men fordi whiskyens historie er en naturlig rød tråd gjennom dette spennende land.


På feil side

Etter at du har kommet deg vel over fjorden starter nye og spennende oppgaver med en gang. Den absolutt første opplevelsen på turen er å kjøre på den ”gale” siden av veien, men det går faktisk bra når det er trafikk og jeg bare følger bilene foran. Verre er det når veien er tom og jeg skal rundt i en rundkjøring. Da blir det straks litt verre og det gjelder å holde øynene åpne. Både engelskmenn og skotter er veldig flinke til å hjelpe når de ser at jeg er fra utlandet.
Fra Newcastle går turen nord mot den skotske grensen. Du kan velge to veier. Kystveien, som er litt lengre, men absolutt turen verd, eller den mere direkte vei til grensen og Edinburgh.


Romantiske Edinburgh

Det kan sies mye om denne elegante byen, men romantisk må det sies at den er. Byen domineres av den 134 meter høye vulkanklippen Castle Rock med Edinburgh Castle på toppen midt i sentrum. Edinburgh fikk sitt navn allerede tilbake på 500-tallet, hvor kongen av Northhumberland byggde den første borgen på stedet.

Hovedstaden i dag, går for å være historisk, også preget av å være en moderne storby. Så området omkring Princes Street legger opp til å sette seg på en av de mange kafeer og bare la storbyens impulsive miljø trenge inn. Jeg skal naturligvis også shoppe før campingturen går videre. Jeg har egentlig ikke forventet det store utvalget av skotske spesialiteter, men må innrømme, at det er særdeles mange. Så det tok sin tid før jeg fikk funnet min første souvenir. Valget stod mellem en sekkepipe, en kilt og et glass Dundee - marmelade med whisky. Da jeg ikke kan spille sekkepipe og kilter primært er til gutter, ja så falt valget på den skjønne marmeladen.
Du kan uten problemer bruke flere dager i Edinburgh.


Videre mot Whisky-ruten

Videre mot Whisky-ruten
Med campingvognen hektet på kroken går turen videre mot trekantsområdet i Grampian-fjellene, og der finner du den største konsentrationen av Skottlands i alt 80 destillerier. Høylandet mellom Aberdeen og Inverness har verdens største konsentrasjon av whisky-destillerier. Den ca. 110 km. lange Whisky-ruten (The Malt Whisky Trail) går først og fremst gjennom noen av Skottlands mest imponerende landskaper, men forbinder også syv av de eldste og mest kjente destillerier. Første stopp er ved det eldste og formentlig mest velrenommerede destilleri Glenlivet, som også kalles for ”whiskyens fader”. Det er nok en smaksak, som jeg ikke skal komme nærmere inn på her. Guiden Harald viser oss stolt rundt i de gamle bygningene og forteller om skottenes stolte drikk. Det sies at det har vært årsaken til mange seire. Harald smiler selv av denne påstanden. Hele turen avsluttes med prøvesmaking. Det blir bare til en liten munnfull, for bil og campingvogn venter.

Turen går videre på de små og svingete veiene. Det er ikke mye plass til hele vogntoget og flere ganger må jeg helt ut i rabatten for ikke å ramme forbikjørende.
Der er noe helt spesielt ved disse landskapene. Grampian-fjellene troner flott over markene med de mange sauene og høylandskveg. Og så er det et av de eneste landene i Europa som har et slott, en borg eller en ruin for hver femte kilometer. Det vitner om en storslått historie. Man forventer nesten at Rob Roy kommer ridende rundt neste sving.


Skottlands eldtse destilleri

Bare 15 km lengre mot nord kjører jeg inn på parkeringsplassen ved et av de mere kjente whiskymerker Glenfiddich. Her er rundvisningen gratis, men oppskriftene er stadig hemmelige. Guiden forteller med stor fasinasjon hvordan det klare og rene fjellvannet forvandler seg gjennom en lang prosess til 10, 12, 15 og 18 år gamle gulldråper. Det er av gode grunner fysisk umulig å smake det hele, men jeg blir tilbudt en 12 år gammel single malt ”dame”-whisky, som smaker så godt at jeg må kjøpe en flaske med hjem.
Jeg må innrømme at jeg skal spisse ører for å fange alle guidens detaljer om destilleri-prosessen, men til gjengeld fenger historien om stedets 22 årige hannkatt, som i sin tid på Glenfiddich hadde fanget mer en 10.000 mus. Den har fått sin egen gullramme på veggen i prøvesmakningsrummet sammen med diplomene, som vitner om whiskyens gode kvalitet.
Siste stopp før campingplassen er i Sprayside Cooperage, der det årlig produseres mer en 100.000 eggetretønner som anvendes til å lagre den fine whiskyen i. Alt blir stort sett laget ved håndkraft og de aktive arbeiderne lar gjerne nysgjerrige besøkende som meg titte over skulderen.


Campingplassen på “Skottlands riviera”

Jeg sjekker inn på en campingplass i byen Lossiemouthhelt ute ved kysten. Den skal være utgangspunkt for besøket på de andre destillerier. Det er god plass og ordnede forhold. Leirsjefen ønsker velkommen på en helt egen spesielle måte – nemlig med et lite glass whisky. Jeg takker pent ja, for det er ikke langt til dobbeltsengen i campingvognen. Og bilen, den skal jeg ikke kjøre mer i dag.
Hele nordkysten byr på masse av spennende opplevelser, men som turist må man nesten gjøre en stopp litt vest for byen Elgin, hvor en merkverdig “attraksjon” ligger. Det hele startet i 1962, hvor en gruppe turister med deres campingvogner gikk sammen for å dyrke den, etter deres oppfattelse, naturlige og rene leveform. I dag er det blitt til Findhord Foundation, som er et minisamfunn med et par hundre innbyggere. De dyrker bla. økologiske matvarer og tilbyr alle mulige former for terapier. Det er rundvisning hver dag kl. 14 og for et mindre beløp kan du få lov til å campere på Findhorn.

Hjemturen kan gå to veier, enten langs den vakre kysten forbi Aberdeen og Dundee, eller veien ned gjennom Vest-Skottland, hvor du passerer spennende byer som Inverness og Fort William. Og sist men ikke minst for å kjøre den vakre strekningen langs Loch Ness-sjøen og få et glimt av det beryktede sjøuhyre, som blandt turister og andre godtfolk kalles Nessie. Hun finnes, det er helt sikkert, hvis du spør skottene.


Whisky

Whisky kan fås i to grunntyper: Grain og malt, og det meste whisky er ”blended”, som er en blanding av 30-40 forskjellige maltwhiskyer og to grainwhiskyer. Det finnes mer en 2.000 hemmelige oppskrifter. Whisky-rutens syv destillerier er: Glenfiddich, Glenliveret, Glenfarclas, Cardu, Glen Grant, Dallas Dhu og Strathisla.

Visste du…

…at 1.000-vis av turister hvert år reiser til Penna for å ringe fra en liten rød telefonkiosk, som spiller en viktig rolle i filmen ”Local Hero”.
…at det var en skotte som oppfant fjernsynet i 1925. Oppfinneren het John Logie Baird.
…at marmelade ble oppfunnet i byen Dundee i 1800-tallet av en skotsk husmor, som ikke ville kassere en kasse overmodne spanske appelsiner, og dermed blev den første “jam” til.


De gjerrige skottene

Kjenner du den om skotten, som på sitt dødsleie fikk vite av sin lege at det ville koste 150 £ for å redde hans liv. Skotten tenker seg lenge om og svarer: Tror du det er verdt det?


Campingplasser

Det er mer en 400 campingplasser i hele Skottland og de fleste har åpent fra Påske til oktober. Campingpass er ikke påkrevet. Guideboken: Scotland - Caravan and Camping har 200 av de beste plasser fordelt over hele landet.
• Edinburgh – Lothian Caravan Club Site – 9£ pr. natt – ligger 5 km nordvest for sentrum
• Breamar – The Invercauld – 9£ pr. natt.
• Forres – Mundole Farm Caravaning – 8 £ pr. natt.
• Lossiemouth – Silver Sand Park – 10£ pr. natt.

I høysesongen kan det anbefales å sjekke inn tidlig på dagen, hvis du ikke har reservert.


Mer informasjon

Les mer om whiskyruten på www.maltwhiskytrail.com
Om Skottland på www.scotland.com
Om skotske spesialiteter på www.taste-of-scotland.com
Det berømte militærtattoo i Edinburgh finner sted i forbindelse med festivalen i august.
Whisky Festival er mai.


Fakta

Innbyggere: 5,1 millioner.
Areal: 77km2
Største byer: Glasgow: med 690.000 innbyggere og Edinburgh med 410.000 innbyggere.
Språk: Engelsk og gælisk
Høyeste punkt: 1.343 moh – Ben Nevis i Grampian bergene
Religion: Protestantisk og katolsk
Valuta: Pound Sterling (GBP)
Promillegrense: 0,8

Kjøreregler

Bilen skal ha med nasjonalskilt.
Registreringsattesten skal være original.
Du kan anvende ditt alminnerlige førerkort.
Forsikringspapirer er ikke påkrevet, men det kan dog anbefales å ta med allikevel.
Bilens assymetriske lys skal avdekkes med sort tape, så det ikke blender motkjørende.
DFDS utleverer gratis klistermerker.
Høyre vikeplikt i rundkjøringer.
Pass på sau og kuer på veiene.

Omregningstabell

Miles: 1 = 1,6 km og 5 = 8,0 km
Gallon: 1 = 4,5 liter og 5 = 22,7 liter
Foot: 1 = 0,30 meter og 5 = 1,52 meter
Inch: 1 = 2,54 cm og 5 = 12,70 cm

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden