New Zealand har alt
Vår reise går fra nord til sør gjennom de områdene, som figurerer på listen ”må ses”. Hele turen gjøres i en bobil. Vi camper mye hjemme og denne ferieformen er også selvfølgelig, når man skal oppleve New Zealand, fordi man har friheten til selv å bestemme. Vi får bobilen utlevert rett i nærheten av flyplassen. Den er pakket og klar, og vi skal bare legge inn våre personlige eiendeler. Mathias er som alltid med. Han er 1½ år gammel og får plass i barnesetet, som er fastspent i stuen bakerst i bobilen, der det er store panoramavinduer, så han ser godt, når vi kjører.
Det nordligste punktet
Vi vender straks nesen mot nord for å kjøre opp til det nordligste punktet, der man har en fantastisk utsikt over Stillehavet og det Tasmanske havet, som møtes på dette stedet. Det ligger en campingplass ved foten av den enorme klippen helt ut mot vannet. I dårlig vær ligger den antagelig nokså utsatt, men vi opplever bare vakker natur så langt øyet rekker, flotte solnedganger og campingidyll på en naturplass, som vi har helt for oss selv.
På vei sørover passerer vi Ninty Mile Beach, som som navnet antyder, er en uvanlig lang strand med klinter med høyder opp til 150 meter. Man kan kjøre på stranden, men med bobil er det veldig fornuftig å undersøke forholdene veldig grundig, dersom man virkelig vil gjøre det. Det er ikke alle steder den tunge bilen kan komme fram og man skal også holde øye med tidevannet. Alternativet er å melde seg på en guidet tur.
Traktaten underskrives
Bay of Island ligger lenger mot syd og skal oppleves, da det var her de innfødte maoriene underskrev traktaten og overga deres suverenitet til den engelske dronning Victoria. Hele bukten består av 144 større og mindre øyer, som både newzealendere og utenlandske turister valfarter til i høysesongen. Vi sjekker inn på en hyggelig campingplass i byen Paihia, der Waitangi National Reserve, som er en nasjonalpark, ligger. Det var her traktaten i 1840 ble underskrevet og stedet fungerer i dag som kultursenter, der man kan få innblikk i de innfødtes fortid.
I 1940 – 100 år etter at traktaten ble underskrevet, bygget man verdens største krigskano. Den er 35,7 meter lang og har plass til 150 krigere. Den sjøsettes hvert år d. 6. februar, da Waitangi dagen feires. Flere ganger om dagen viser maorierne forskjellige former for dans. Bl.a. en populær og veldig kraftfull krigsdans, men også mer iørefallende kjærlighetssanger.
Lukten av råtne egg
Etter en avstikker til Kiwi Fruit Country, halvøya Coromandel, Hot Water Beach og Gisborne kommer vi til Rotorua, der stanken av råtne egg er det første som møter oss. Det høres ikke umiddelbart ut som et sted, der det er verdt å oppholde seg, men man venner seg imidlertid til stanken etter en stund. Den ubehagelige lukten kommer fra de mange svovelholdige kildene, som hele det vulkanske området er fylt av. Flere steder står hele byen i røyk og damp. Geysirer, mineralske sjøer, som koker. Damp, som står ut av klippevegger og opp av jorden, er ikke noe særsyn, men ikke desto mindre er det et av verdens mest fascinerende steder, og kanskje spesielt, når man kommer fra lille Danmark, der naturen ikke viser tenner i den samme målestokken.
Vi reiser lenger sørover og finner en sentralt beliggende campingplass i Kaikoura, som ligger på Sydøyens nordøstlige kyst. Selv om byens navn egentlig betyr stedet, der man spiser krabbe, kommer de fleste for å få oppleve delfiner og hval av helt vannvittige dimensioner. Det er Stillehavet og forholdene på havbunnen, som gjør stedet til et ideellt spiskammer for både delfiner og hvaler. Få kilometer fra kysten er det over 800 meter dypt, og Stillehavets strømmer presser alt det hvalene elsker å spise, bl.a. 12 meter lange blekkspruter, ned i denne enorme kløften. Når de kommer til overflaten for å trekke pusten, får vi i 6-7 kostbare minutter lov til å nyte synet av disse fascinerende dyrene, som vi mennesker vet så lite om.
Hvalene kan oppleves både fra båt og helikopter. Vi gjør begge deler, og det er svært så imponerende, når den store hvalhalen forlater vannflaten og dyret forsvinner ned i dypet. Men det er helt klart fra luften, at man får den beste fornemmelsen av, hvor mektige hvalene er. Det er en kostelig opplevelse å fly i helikopter i ca. 150 meters høyde, men det er vel verdt pengene. Mathias er også med. Han sitter med store øyne og høretelefoner på sine små ører, mens han smiler over hele ansiktet. Vi flyr bortover det rolige Stillehavet, som gjør det lettere å få øye på hvalene. I løpet av de 30 minuttene turen varer ser vi 4 store hvaler, som ligger og vugger i havoverflaten. Vi glemmer å trekke pusten i det øyeblikk, hvalene forsvinner ned i det ukjente dypet.
I mitt neste liv vil jeg være delfin
Vi seiler med full fart, og det er delfiner over alt. De leker i båtens dønninger, slår flikkflakk og har det herlig. Guiden forteller oss, at de nysgjerrige dyrene ikke viser tegn til, at de sjeneres av vårt nærver. Noe som det legges veldig vekt på. Vi er på besøk hos dem og på deres premisser. Mange av dem har unger, så vi skal være forsiktige, men de vil nok selv komme til oss, dersom de har lyst. Før vi vet ordet av det lyder hornet, og vi kan alle slippe rælingen og la oss falle ned i det iskalde vannet. Adrenalinet strømmer med lynets hastighet rundt i kroppen.
Det er delfiner over alt og jeg tenker bare på, om de nå også er like søte, som ”Flipper” er. Vi er i vannet i 3 timer i flere omganger og ser delfiner på nært hold, delfiner med unger og delfiner, som svømmer ved siden av en, mens vi utveksler blikk. Når man kikker en delfin i øynene, virker det som om den også tenker ”Hvem er du?.”. Hadde det ikke vært for båtens kraftige horn, som indikerer, at turen er slutt og vi skal i land, hadde jeg sikkert vært der ennå. Et fantastisk møte med et fascinerende dyr i dens eget element. Det kiler fortsatt i magen, når jeg tenker på det.
Vi fortsetter mot syd
Som perler på en snor møter et nytt fantastisk naturbilde oss, hver gang vi kommer rundt en sving. Halvøyene Banks og Otago byr på flere møter med ville dyr, og i Dunedin bestiger vi verdens bratteste gate, før vi kjører mot fjellene og de imponerende fjordene i Milford Sound. Ved Fox Isbrren ved foten av Mt. Cook, som er New Zealands høyeste fjell, pakker vi enda en gang ryggsekken og Mathias i bærestolen. Det tar ca. 1½ time å gå opp til selve isbreen, men den ses faktisk best på lang avstand. Vi går langs den brusende elven, der smeltevann og isklumper så store som biler flyter av sted. Naturen er overveldende, og vi føler oss ganske små i dette storslåtte landskapet, der naturens krefter igjen viser sin makt.
Imponerende natur og et herlig folk
Man kan si mye om New Zealand, men jordens skaper var i godt humør, den dagen landet ble til. Skal man beskrive New Zealand med få ord må det være, at man tar alt det vakreste man har sett i andre deler av verden, og kaster alt annet bort. Der er simpelthen ikke steder, hvor man blir mer betatt av det man ser, og det er ganske utrolig. Naturen er så variert og alt finnes. I tillegg kommer, at landet er et helt ideelt campingland med et herlig og imøtekommende folk, som man enkelt får en god latter sammen med.
Noen gir livet innhold med store biler, men en tur til New Zealand overgår alt, så sørg for å få spart sammen, be sjefen om ferie, pakk kofferten og dra av gårde.
Fakta
Planlegg i god tid, og legg opp til et romslig program, slik at det også er tid til spontane opplevelser.
Dersom du har mindre enn 3 uker, så konsentrer reisen til den ene øya. Hvilken er best, er vanskelig å si, men de store opplevelsene med ville dyr finnes på Sydøya.
Camping er den beste måten å reise rundt på, fordi man har frihet til selv å bestemme destinasjon, hastighet og hvor og når man vil stoppe underveis. Campingplassene ligger som perler på en snor, og holder riktig god standard.
Prøv evt. å leie en bobil i Danmark før avreise for å få litt erfaringer på området.
Den australske newzealandske vennskapsforening i Holstebro og København er et helt ideelt sted å få rådgivning til turen.
Vi reiste med My Planet www.myplanet.dk.
Totalpris for en rundt fire ukers tur var 115.000,- kr. for to voksne og 1 barn inkl. flybilletter via Bangkok og Sydney, leie av Maui bobil, forsikringer, transport, overnatting, bespisning og lommepenger mm.