: Zakopane – På camping til sydpolen | Din Fritid

Zakopane – På camping til sydpolen

Ved foten av Tatrafjellene i den sydligste delen av Polen ligger Zakopane i 1000 meters høyde. Campingplassene er i seg selv ikke verdt turen, men byen er en opplevelse.

Den røkte fåreosten er Zakopanes spesialitet. Den er annerledes, men gi den en sjanse før du dømmer.

Det første som slår en, når man kjører gjennom Polen med campingvogn på kroken, er de utrolig dårlige veiene, som finnes nesten overalt. Omvendt blir man også av og til overrasket over, hvor gode de også kan være. Bedre enn hjemme. Polen er ikke et land i forfall. Det er et land, som er i ferd med å bli bygget opp. Det tar tid, men det går fremover.

Båtturen fra København til Swinoujscie tar 9-10 timer, men er behagelig og enkel i forhold til å kjøre den lange veien.

Trygghet på reisen

Britta og Ole, som er våre gode venner, kjører i bobil. Vi kjører bil og campingvogn. Vi reiser to ekvipasjer sammen av flere årsaker. Den første er, at vi føler oss tryggere. Selv om vi ikke noen steder har blitt forulempet eller følt oss utrygge, har vi likevel hatt det bedre ved å kjøre sammen. Vi kjører ikke når det er mørkt og overnatter bare på campingplasser. På campingplassene legger vi oss ved siden av hverandre, dør mot dør, slik at vi lager en liten hestesko med bil, campingvogn og bobil. På den måten kan vi holde øye med den ene vognen, når vi samles i den andre når vi f.eks. skal spise. Den andre årsaken er for hyggens skyld og den er jo også viktig.

Hjemme i campingvognen tilberedes osten. Det er suverent å ta spesialiteter med hjem i det lille huset på hjul.

En annerledes spesialitet

Høylandstradisjonene skinner fortsatt igjennom i Zakopane, som er en av Polens sydligste byer. I de gamle gatene selges spesialiteter fra små boder. De fleste kommer fra gårdene med får og spesielt den røkte fåreosten ”Oscypek” er en populær spesialitet. Den fåes i mange varianter og er veldig dekorativ. Minner litt om håndgranater. Smaken er også ganske forskjellig, men smaker bedre enn den høres ut. Entusiastiske ostespisere vil formodentlig like den, så prøv den og gi den en sjanse. Et stykke på et par hundre gram koster ca. 10 kr.

Husk turstøvlene

Zakopane er et godt utgangspunkt for fotturer av alle vanskelighetsgrader, så husk turstøvlene. Det er merkede ruter og flere steder kan man få et løft et godt stykke opp i terrenget med en av skiheisene, som også er i drift om sommeren. Den campingplassen vi bodde på ligger i den sydlige delen av byen rett ved foten av Tatra-fjellene og ligger derfor ideelt til for både turer i byen og i fjellene uten å måtte starte bilen.

Byen ligger ved foten av Tatra-fjellene i det sydligste Polen. Annerledes og et bevis på et nyansert ferieland.

Camping på en annerledes måte

Campingplassene ligger langt under standard sammenlignet med andre europeiske land med gode campingtradisjoner. Men, det gjør bare, at man virkelig setter pris på sin moderne campingvogn. Vi kjører med en Tabbert Da Vinci, som har alle de fasiliteter, som vi har vendt oss til hjemmefra, bare på mindre plass. Britta og Ole kjører i en Bürstner Elegance 660 bobil og mangler absolutt ingenting. Den suverene luksusen setter fasilitetene på campingplassene i perspektiv, men kommer til gjengjeld til full bruk i forhold til en campingtur i Danmark, der campingplassene mange steder også byr på luksus. Vi føler oss enormt privilegerte over å få oppleve denne varierte kultur og natur, men på den frie måten, der vi selv bestemmer varighet, hastighet og destinasjon.

Å handle med de lokale er også en opplevelse. Tegnspråk og smil er det man kommer lengst med.

Faktaboks

Vi bodde på Pod Krokwia – www.podkrokwia.zakopane.pl
Overnattingsprisen for to voksne og to barn i campingvogn er ca. 100 kr.

Det er drøyt 200 campingplasser i Polen. Finn dem på www.tourpol.com

Regn ikke med at alle campingplassene på kartet også finnes i virkeligheten. Få en oppdatert brosjyre på turistkontoret. Polska Statens Turistbyrå, Stockholm, tlf. 00 46 8 21 60 75.
Fra København går Polferries til Swinoujscie.

Sjekk ferjepriser og avgangstider på www.vindroserejser.dk
Les mere om de to vogntogene på www.kroken.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden