: Finland: Mer enn tusen sjøer | Din Fritid

Finland: Mer enn tusen sjøer

Med 187.888 innsjøer innenfor Finlands grenser er det ingen som vil påstå at uttrykket "de tusen sjøers land" er noen overdrivelse. Samtidig har Finland så mye mer å by på enn sjøene, og alle bjerke- og nåletrærne som omgir dem.


Med bil i Finland

Det finske veinettet har stort sett en god standard, det er mange rette strekninger, og i det hele tatt færre svinger og bakker enn hva vi er vant til fra Norge. Samtidig er veiene godt skiltet over hele landet, og trafikken relativt beskjeden. Med andre ord ligger forholdene fint til rette for en ferie med egen bil. Kjøring med campingvogn blir også mindre stressende enn i mange andre land. Fartsgrensene på landeveien er høyere enn i Norge - 60, 80, 100 eller 120 km/t på enkelte motorveier. I tettbygde strøk er fartsgrensen normalt 50 km/t, og om vinteren er det ikke noe sted tillatt å kjøre raskere enn 100 km/t. Med campingvogn eller annen tilhenger er høyeste tillatte fart 80 km/t, som i Sverige.

Alle hovedveiene har både nasjonale veinummer og Europanummer. Veiskilt på offentlige veier har hvit tekst på blå bunn, mens de private veiene har hvit tekst på sort bunn. Veiskilt med blå bunn benyttes også på de foreløbig få og korte motorveiene. Bensinstasjonene ligger ikke like tett som i Norge. De ligger langs hovedveiene, med bekvem avstand mellom hverandre. På enkelte skogsstrekninger kan det være opptil 50 km mellom bensinstasjonene. Til gjengjeld er de godt utstyrt, med tilhørende kafé eller kafeteria. Vanlig åpningstid på hverdager er fra kl. 07.00 til 21.00, med kortere åpningstid om søndagen. Det finnes også endel seddelautomater.

Fakta

Spennende matkultur, overraskende shoppingmuligheter, noen av Nordens fineste badeanlegg, gyldne strender, solvarme sommere, unike vintertilbud og fine fergeforbindelser fra Sverige er viktige stikkord. Etter at Finland kom med i EU sank prisnivået betraktelig, og mange finske varer - maten ikke minst - er i dag rimeligere enn i Norge. Det er derfor ingen tilfeldighet at besøkstallene spesielt fra Norge de siste årene har vist en kraftig vekst.

Som i Norge er det i Finland visse veistrekninger hvor det anbefales bilistene å kjøre ekstra rolig og forsiktig, fordi elg eller reinsdyr plutselig kan løpe over veien. Dette gjelder spesielt Lapland, hvor bilisten ikke har annet å gjøre enn å smøre seg med tålmodighet om en flokk reinsdyr passerer veibanen.


Camping i Finland

Finland har over 350 campingplasser i alle kategorier, og det skal godt gjøres å finne en plass som i tillegg til de obligatoriske dusj- og sanitæranlegg ikke også har egen badstue. Rundt 200 av campingplassene er klassifisert av Suomen Matkailuliitto, som utgir en årlig campingguide. I 1996 ble det innført et nytt klassifiserings-system for de finske campingplassene, med fem kategorier. En campingplass med bare én stjerne tilbyr kun de mest elementære fasiliteter, mens en fem-stjerners plass har et bredt spekter av ulike servicetilbud.

De fleste finske campingplassene er bare åpne om sommeren, fra slutten av mai til midten av eller slutten av august. Noen holder kun åpent i juni og juli. De fleste ligger nær en elv, en innsjø eller ved kysten. Mange campingplasser har egen bryggeplass for besøkende som ankommer med båt, og utleiehytter for 2-8 personer er også et vanlig tilbud.
Døgnprisen for hyttene varierer stort sett fra FIM 1550 til FIM 350. På de drøye 350 campingplassene er det mer enn 35.000 standplasser for campingvogner eller bobiler, og mer enn 6.300 utleiehytter.

Populære plasser

En populær kjede av campingplasser er de fem Top Camping-plassene, med sitt eget fordels- og rabattkort som du får gratis. Alle har de fine familieattraksjoner i nærmeste nabolag. Fra Top Camping Vaasa er et kort vei til fornøyelsesparken Wasalandia, det store badeparadiset Tropiclandia og badestranden Paradise Beach.

Naantali Camping ligger i gangavstand fra Mummiverden, mens Käyrälampi Camping i Kouvola kan lokke med Tykkimäki fornøyelsespark, et terrarium og en danseplass i nærmeste nabolag. Kalajoki Top Camping Hiekkasärkät har eventyrparken Jukujukumaa og badeparken SaniFani som naboer, mens Kuopio Camping Rauhalahti ved Kuopio er Finlands eneste fem-stjerners campingplass. Finlands Turistkontor har egen brosjyre om Top Camping-plassene. Internett-adressen er http://www.topcamping.net.


Helsinki

Helsinki har to campingplasser. Enkelt utstyrte Espoo Camping er klassifisert med to stjerner av fem mulige. Den er åpen fra mai til august, og befinner seg 20 km vest for sentrum. I et fredelig skogsområde i bydelen Nordsjö øst for bykjernen ligger Rastila (Rastböle) Camping, med en T-banestasjon like utenfor porten.

Plassen er svært velutstyrt, drives av Helsinki by, og er åpen hele året. Den er Finlands tredje største campingplass, og har hytter i ulike prisklasser for gjester uten egen campingvogn, bobil eller telt. Like ved siden av plassen ligger Rastilan Kartano, et gjestehus i tre fra 1700-tallet. På Åland er det 16 moderne campingplasser å velge mellom, spredt utover hele øygruppen slik at man kan flytte rundt og virkelig oppleve det skiftende landskapet.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden