Sykkeltur i den finske skjærgården ved Åbo/Turku
Fram til 1809 var Turku/Åbo en del av Sverige, noe som er bakgrunnen for at mange mennesker også er svenskspråklige. Inntil 1812 var byen landets hovedstad, men fra da av ble regjeringskontorene flyttet til Helsinki/Helsingfors, etter pålegg av den russiske keisermakten.
Før vi starter på vår rundtur i byen skal vi ha litt vilt å spise og her finner vi Vikingrestaurant Harald, som serverer retter basert på havets og skogens rikdommer bla. Reinsdyrkjøtt. Restauranten er utsmykket med skinn, vikingskjold og utstoppede ville dyr som elg og villsvin – og både mat og betjening er utmerket.
Turku/Åbo slott
Litt utenfor sentrum ligger en av Finlands nasjonale skatter – slottet fra 1280-årene, som huser byens historiske museum og viser finske klær og skikker opp gjennom tidene. Her finnes også en stor utstilling av leketøy fra de siste 150 årene. På slottet er det en prinsesse eller en ridder, som om sommeren tar med barna på oppdagelsesferd. Slottet skjuler skatter og gamle fangehull og ungene blir fortalt spennende historier fra Riddertiden og livet på slottet. Etter rundgangen blir barna slått til riddere av Turku/Åbo slott.
Turku/Åbo Domkirke
Kirken, som er Finlands nasjonalhelligdom, ble innviet i år 1300 og er tilegnet Jomfru Maria og St. Henrik, Finlands første biskop. Kirken ble i løpet av middelalderen utvidet flere ganger til sin nåværende lengde på 88 meter og bredde på 39 meter. Tårnet er 92 meter høyt. Inne i kirken ligger biskoper og en enslig dronning begravd.
I domkirkemuseet er det tilgang til en fornem nattverd-kalk fra 1400-tallet. Den ble i 1521 stjålet av danske kaprere og ble i 400 år benyttet i Ejby kirke på Sjælland, derav navnet Ejby-kalken. Det var Dansk Journalistforbund som brakte den tilbake til Turku/Åbo ved å gi Ejby kirke en kopi av kalken.
Midt i byen finner vi også det arkeologiske og historiske museum Aboa Vetus, under hvilket man fortsatt holder på å grave fram den gamle middelalderbyen, Klosterkvarteret. Her kan man lese om middelalderen og gå på de gamle brosteinene mellom ruinene som ligger 6 meter under bakkenivå.
Klosterbakkens Håndverksmuseum
Turku/Åbo har gjennom tidende vært rasert av voldsomme branner og i 1827 gikk det helt over styr. De mange tettstående trehusene, mange fra 1700-tallet, ble flammenes rov. Heldigvis ble ilden bremset av elven og en liten skog i nærheten av den nåværende Klosterbakken, og en lang rekke gamle trehus ble skånet. I dag kan vi forestille oss hvordan hele byen har sett ut, mens vi går mellom disse idylliske trehusene, som nå er innredet med verksteder for kunsthåndverkere og fungerer som et levende museum.
Skjærgårdskommunene Parainen/Pargas og Nauvo/Nagu
Utenfor kysten av Finland finnes verdens største skjærgård med mer enn 40.000 øyer og skjær. Bare ut for Turku/Åbo er antallet øyer og skjær omtrent 20.000. Broer og ferger forbinder de største av øyene og gjør det enkelt å komme fra øy til øy med bil eller på sykkel.
Gjennom Turku Touring kan man bestille en sykkelpakke som omfatter leie av sykler, sykkelkart, restaurantbesøk, fergebilletter (der det ikke er gratis) og overnattinger underveis. Her finnes den store skjærgårdsruten (som går på den ytre Skjærgårdens Ringvei) på ca. 250 km i løpet av 5 dager med 4 overnattinger underveis. I tillegg finnes det en mindre, indre skjærgårdsrute (Åbo-Pargas-Nagu-Rimito-Nådendal-Åbo) på ca. 100 km med 2 overnattinger. Turene kan naturligvis gjøres kortere eller lengre, men regn med å sykle mellom 30 og 40 km pr. dag, så det er tid til å se litt severdigheter underveis. Sykkelturene kan også gjennomføres begge veier.
Fra Turku/Åbo kjører vi ca. 15 minutter med bil mot Pargas – porten til skjærgården. Herfra tar vi den gule, gratis fergen over sundet til Nauvo/Nagu, mens vi nyter den storslåtte skjærgårdsnaturen. Framme i Nagu Kirkeby finner vi hotellet vårt, Hotell Strandbo, helt nede ved havnen. Det er et hyggelig mellomstort skjærgårdshotell med 37 rom, oppført i en eldre svensk/finsk stil. Vi er tidlig framme, så etter innsjekkingen er det tid for aktiviteter ute i skjærgården.
Fra Turku/Åbo kører vi ca. 15 minutter med bil mod Pargas – porten til skærgården. Herfra tager vi den gule, gratis færge over sundet til Nauvo/Nagu, mens vi nyder den storslåede skærgårdsnatur.
Fremme i Nagu Kirkeby finder vi vort Hotel Strandbo helt nede ved havnen. Det er et hyggeligt mellemstort skærgårdshotel med 37 værelser, holdt i ældre svensk/finsk stil.
Vi er tidligt fremme, så efter indkvarteringen er der tid til aktiviteter ude i skærgården.
Nagu Kajak
Nede ved stranden møter vi Frederik Borg fra Nagu Kajak som skal ta oss med på fisketur. Ikke fra land eller båt, men fra fiskekajakk. Fartøyet er en blanding av en kano og en kajakk, en kanojak!, som er veldig stabil og utstyrt med sidelomme til fiskeutstyr og en fordypning i relingen til å sette fiskestangen i, mens man padler mellom fiskeplassene.
Utstyrt med redningsvest og ganske få instruksjoner setter vi ut fra land og glir ut i det stille skjærgårdsvannet. Her venter bla. gjedda, Frederik forteller at han dagen før har fanget en 12 kg tung gjedde og deler gjerne med seg av sin er erfaring om hvor gjeddene står.
Selv om vi er flere som forsøker oss i et par timer er det ingen som lykkes med å fange noe i dag. Men en tur i den deilige kveldsolen mellom øyenes sivbevokste klippeskjær kan absolutt anbefales.
Middag på Lanterna
Et par hus bortenfor hotellet vårt finner vi Hotell og Restaurant Lanterna, et lite, men hyggelig hotell med 10 senger fordelt på 6 rom. Men det er sommerrestauranten som er målet vårt. Her serveres spesielle skjærgårdsspesialiteter som ørretrogn med løk, laks på typisk søtt rugbrød, lammeskank (en hel skank til hver), og dessert.
I tillegg til å tilberede en fantastisk velsmakende mat, har fruen i huset et verksted for keramikk og en liten kunstutstilling av sine krukker, potter og skulpturer.
Sykkeltur på Skjærgårdens Ringvei
Vi har fått utlevert våre 7-girs sykler og justert setene, slik at de passer i høyden. I sykkelveskene har vi det vi skal bruke på den 37 km lange turen som vi har foran oss og går om bord i fergen til Hanka.
Fergen gjør underveis et kort opphold ved øya Seli/Själö der det mellom 1600 og 1800 lå et sykehus for spedalske. I dag ligger Skjærgårdshavets Forskningsstasjon, som sorterer under Turkus Universitet, på øya.
På Hanka sykler vi bortover skjærgårdsøya og opplever både natur- og kulturlandskapet fra sin beste side. Her er bakker med jevn stigning og lange (deilige) nedoverbakker. Sykkelturen foregår hele tiden på asfaltvei med liten biltrafikk. I veikanten ser man klipper med skog, der bunnen er dekket av blåbærlyng og andre steder har form av en blomstereng. Innimellom kommer vi forbi oppdyrket mark, der høsten nettopp er overstått. Så er det igjen utsikt til vann og siv i standkanten. Vi kommer inn på nok en liten gul ferge, som bringer oss fram til Rymättylä/Rimito, der skjærgårdsidyllen fortsetter.
På Hanka cykler vi hen over skærgårdsøen og oplever både natur- og kulturlandskabet fra sin bedste side. Her er jævnt stigende bakker og lange (dejlige) nedkørsler. Cykelturen foregår hele vejen på asfalteret vej med let biltrafik. I vejkanten ses klipper med skov, hvor bunden er fuld af blåbærris og andre steder blomstrende lyng. Ind i mellem kommer vi forbi opdyrket land, hvor høsten lige er overstået. Så er der igen udsigt til vand og siv i strandkanten.
Vi dumper lige ned på endnu en lille gul færge, som bringer os frem til Rymättylä/Rimito, hvor skærgårdsidyllen fortsætter.
Herrankukkaro
Et skilt i veikanten viser inn på en grusvei og når veien slutter befinner vi oss midt i en hel liten by av gamle hytter. Her finnes et halvt hundre trebygninger til forskjellig bruk og det viser seg at Herrankukkaro er et finurlig spa-sted med helt moderne fasiliteter innredet i de gamle bygningene. Her er store og mindre hytter til gjestene, moderne innredede konferanserom og kjøkken og kantine. Og så finnes her saunaer, blant annet verdens største røyksauna, som har plass til 140 personer på en gang! I motsetning til vanlig sauna er røyksaunaen helt steril etter oppvarmingen med varm røyk.
Når røyken er sluppet ut kan mennesker komme inn. Det sies at noen finske kvinner foretrekker å føde sine barn i en røyksauna. Stedet ligger veldig pent helt ned mot vannet, med mulighet for å fiske fra land eller båt. Ulempen er imidlertid at man ikke tar i mot mindre grupper enn 8 personer. Stedet blir brukt året rundt av større firmaer, så det er nødvendig å bestille, hvis man vil være sikker på å få plass.
St. Jacobs Kirke i Remito
Neste pause på sykkelturen er ved middelalderkirken i Remito, som er viet til St. Jacob, en av Jesus’ disipler. Den hellige Jacob ligger ikke begravd her, men i Santiago de Compostela i Spania. Det var, og er fortsatt, et av de viktigste steder for pilgrimer etter Roma og Jerusalem, dit pilgrimer valfarter den dag i dag. Det gjorde finnene også i gamle dager og her var Sankt Jacobs kirke i Remito et skritt på veien mot Spania. Steinkirken, i kløvd granitt, ble bygd på 1300-tallet til erstatning for en tidligere trekirke som lå her. Stedet var den gang en viktig handelsplass for de sjøfarende mellom Sverige og Russland og den gang lå stranden rett ved, men landhevingen har trukket kystlinjen lenger bort. Kirkens tak er av treplanker og innvendig kan man se flotte kalkmalerier, som stammer helt tilbake fra 1520-årene og er noen av de eldste middelaldermaleriene i Finland.
Restaurant Pohjakulma i Rimito
12 km før vi kommer til Nådalen svinger vi inn på Skjærgårdsrestauranten Pohjakulma, der en buffet med diverse hjemmelagde retter skal glede vår gane og slunkne mager. Her fås strømning (en liten fisk) i diverse varianter og svært så velsmakende. En spesiell stekt potet- og grønnsaksmos med ost (som normalt bare serveres i Finland rundt jul, kan her fås året rundt) og kjøttboller (som mor laget dem). Naturligvis er det salatbar og dessert. Drikkevarene er enten saft eller spesialiteten, det hjemmelagede ølet etter en gammel, hemmelig oppskrift. Den er søt som juleøl, men ikke fullt så mørk og tykk, og med et lite innslag av eplesmak. Forfriskende.
Med fornyede krefter sykler vi videre mot målet vårt Naantali/Nådendal, men været slår om og vi får, noe som er nokså uvanlig på disse kanter, en regnbyge. Naantali/Nådendal ligger selvsagt rett ved havet, beskyttet av øyer i skjærgården og har flest tørrværsdager med solskinn i hele Finland.
Kultaranta
Vi sykler forbi presidentens sommerbolig på Kultaranta, men kommer i dag ikke inn på det lukkede området. Vi kan se at presidenten er hjemme fordi det finske flagget vaier på toppen av tårnet. Den nåværende presidenten, Tarja Halonen, er imidlertid ikke helt utilgjengelig for folket. Det skjer ofte at hun tar båten over Naantalinaukko (bukten) til Naantali/Nådendal for å gjøre innkjøp på torvet. Det er da folk sier: ”Det var da merkelig hvor lik hun var presidenten”
Naantali/Nådendal
Før vi kommer inn i selve byen sykler vi over en høy bro, Särkänsalmi-broen, der sidevindens kraftige vindkast gjør det vanskelig å holde balansen på sykkelen. Det kan derfor være nødvendig å skyve sykkelen over broa, spesielt hvis man har med barn. Fra broa er det vid utsikt til den vakre skjærgården.
Sykkelturen vår slutter foran det store flotte spahotellet, der vi skal bo i natt. Hotellet har en internasjonal atmosfære med flere restauranter, barer og badeavdelinger med 37 graders oppvarmet vann i både innendørs og utendørs bassenger. I vannet ved siden av hotellet ligger en luksusliner, Sunborn Yacht Hotell, (som imidlertid aldri har vært på sjøen da den mangler motor), som er innredet med et uttall av rom.
Klosterkirken
I gangavstand fra spahotellet (ca. 15-20 minutter langs kysten) kommer vi inn til klosterkirken, som er det eneste som er igjen av middelalderklosteret, som ble bygd under den hellige Birgitte (Birgitta fra klosteret i Vadstena i Sverige). Da reformasjonen kom ble klosteret revet ned og i dag finnes mange av klosterets kampesteiner som fundament i de trehusene, som ligger vakkert til i den gamle bydelen. Heldigvis var det framsynte politikere som syntes at disse gamle husene var bevaringsverdige og dermed unngikk 60-tallets betongbygging, som man kan se andre steder i byen,
Mummitrollets verden
Litt bortenfor kirken fører en demning over til øya Kailo, til Mummitrollets verden. Her finner vi Tove Janssons elskede figurer fra barnebøkene og tegnefilmene om disse herlige vesenene.
En liten gutt stråler av lykke og sprer armene ut til siden, når han (endelig) står under skiltet med teksten ”Muumimaa”. Han venter pent på foreldrene sine og lillesøster og sammen går de ivrig videre over demningen.
Inne i Mummidalen gjør Mummifar livet behagelig for seg, mens Mummimor gjør livet litt søtere. I tillegg til Mummi og resten av familien møter vi også alle de andre herlige og spennende figurene som bor i den morsomme og helt eventyrlige Mummidalen. Her er aktiviteter for barna og Mummihuset har man også adgang til. Alt er solid bygget og i barne/mummistørrelse med mange flotte detaljer. En plankelagt sti leder ut på den lille øya, slik at man unngår å måtte krabbe opp og ned på klipper. Hvem som bor på den andre siden av øya, forteller jeg ikke. Men helt snill er hun visst ikke…
Vejviser
Veiviser:
Sted: Den finske skjærgården sydvest for Turku/Åbo i Finland
Årstid: August
Kart:
Turistkart over Region Åboland (Oversiktskart over Turkus/Åbos Skjærgård) 1:200:000 fås bla. på turistkontorer.
Sykkelkart med angivelse av ytre og indre ringruter.
Ca. 1:20.000 (ikke angitt) Kjøpes i forbindelse med sykkelutleien hos Turku Touring
www.tyrkutouring.fi
Se også
Turku Touring - www.turkutouring.fi
Vikingerestaurant Harald - www.ravintolaharald.fi
Aboa Vetus – Ars Nova - www.aboavetusarsnova.fi
Klosterbakkens Håndværksmuseum - www.turku.fi/museo
Nagu Kajak - www.nagukajak.fi
Hotel Strandbo - www.strandbogroup.fi
Restaurant Lanterna - www.lanterna.ws
Restaurant Pohjakulma - www.pohjakulma.fi
Herrankukkaro - www.herrankukkaro.fi
Naatali Spa Hotel/Nådendal Spa Hotel - www.naantalispa.fi
Saga Hotels - www.sagahotels.com
Mumitroldenes Verden - www.muumimaailma.fi
Les mer på:
Turku/Åbo Turistinformation - www.turku.fi
Den finske skærgård - www.skargarden.fi
Skandinavisk skærgård - www.scandinavianislands.com
Skærgårdsleden, Sverige-Åland-Finland - www.skargardsleden.com
Ferger:
FinnLink - mellem Stockholm og Nådendal - www.finnlink.fi
Viking Line - mellem Stockholm og Turku/Åbo - www.vikingline.se
Sea Wind Line - www.seawind.fi
Silja Line - www.silja.com
Eventuelle spørgsmål og kommentarer kan sendes til thomas@rejsejournalisten.dk
Artiklen er skrevet i samarbejde med internetmagasinet www.Vildmarksliv.dk - en guide til aktiv ferie, hvor du kan hente mere inspiration og gode råd til ophold i naturen.
Vildmarksliv.dk var inviteret af Turku Touring.