: Er vi der snart mor | Din Fritid

Er vi der snart mor

Tiden nærmer seg, når barna igjen skal plasseres i baksetet og få tiden til å gå på den lange turen til sydens sol. Ventetiden i bilen kan bli veldig lang, men hele reisen kan gjøres mer behagelig med et par gode råd.

Ventetiden i bilen kan bli veldig lang for barn

Det er stor forskjell på, hvordan barn håndterer en lang kjøretur, men det gjelder stort sett også voksne. Som voksen har man en fornemmelse for tiden, som gjør, at man kan innstille seg på å være framme om f.eks. en time. Små barn har ingen tidsfornemmelse. De reagerer her og nå.

Større barn er i ferd med å få det, men kan ha vanskelig med å få forståelsen, når det på forhånd er kjørt langt.

. Veien til suksess er å kjøre på barnas premisser gjennom hele turen

Aldri dra strikken

Våre to barn har i sine hhv. et og fire år besøkt 18 og 28 land, der vi alltid har kjørt selv. Enten med campingvogn på kroken eller i bobil. Veien til suksess er å kjøre på barnas premisser gjennom hele turen. Det værste man kan gjøre er å tøye strikken. Det er ingen grunn til å kjøre videre, og bare tro man kan rekke fram til den planlagte destinasjonen. Det gjør bare tingene værre.

Det beste for alle, også sikkerhetsmessig, er å kjøre inn på nærmeste rasteplass og ta en pause.

Har man et barn med tendens til bilsyke har det langt bedre av f.eks å telle biler på veien fram for å lese en bok

Barn og bilsyke

Den vesentligste årsak til bilsyke er en uoverensstemmelse mellom, hva øynene ser og hva de såkalte likevektsorganer i det indre øre forteller. Hvis man f.eks. sitter i en bil, som beveger seg, og leser i en bok, vil øynene sende signaler til hjernen om, at man sitter stille, mens likeveksorganene sender signalet, at man kjører. De motstridende opplysningene gir kluss i systemet, og så blir man bilsyk.

Har man et barn med tendens til bilsyke har det langt bedre av f.eks å telle biler på veien fram for å lese en bok. Dessuten er det her ekstra viktig å følge rådene fra før om frisk luft, pauser og mat og drikke. Et annet godt tips er å ta lydbøker med på bånd. Så kan barna ”lese” og samtidig følge med på det, som skjer utenfor vinduene.

Står man lenge i kø, kan barna for en kort stund spennes fri, så de kan bevege seg litt rundt

Å stå i kø

Risikoen for å bli stående i kø er stor både i Tyskland og Italia. Kan man språket, er radioen en hjelp til å orientere seg om situasjonen. Det er viktig å lufte godt ut i bilen og få noe å drikke og spise, når man står stille. Er det varmt utenfor er det enda viktigere. Gå helst ikke ut av bilen. Står man lenge i kø, kan barna for en kort stund spennes fri, så de kan bevege seg litt rundt. Så snart trafikken glir skal de spennes fast igjen. Såfremt det er mulig er det en fordel å kjøre inn på en rasteplass, hvor barna kan komme ut av bilen og leke. Her kan man få informasjon om situasjonen eller selv holde øye med veien. Sjekk evt. om veiarbeid før avreise.


Genrelle tips om barn i bilen

• TID: Det dreier seg generelt om å ha mer tid, når det er barn med og ta seg mer tid til hele transporten til og fra feriestedet.
• PAUSER: Husk også å ta gode pauser. Det er godt for alle også den som sitter bak rattet. Finn gjerne en lekeplass, slik at barna kan røre seg.
• VANN: Ha alltid drikkevarer for hånden og gi barnet ditt ofte en slurk. Helst vann eller drikkevarer uten sukker.
• SNACK: Ha kjeks eller annen snacks uten sukker for hånden. Det kan ta den første ”krisen” til man kommer fram til en rasteplass.
• RASTEPLASSER: Det er normalt 30-50 km mellom bensinstasjonene. Der imellom ligger rasteplasser.

• VARME: Sørg for at barnet sitter i skyggen og i det hele tatt ikke har det for varmt. Husk solskjermer til vinduene. Kan kjøpes på de fleste bensinstasjoner og med morsomme farger eller figurer, som barn elsker å titte på. Koster ca. 50 kr. for et sett. Enkle å sette på å ta av, når man vil se ut og det ikke er sol.
• LUFT UT: med jevne mellomrom.
• BILSTOL: Mange bilstoler har flere innstillinger, der barnet kan sitte opp, når det har våknet, og ligge ned, når det sover.
• NATTKJØRING: Generelt kan man si, at man oppnår mye ved å kjøre om natten, når barnet likevel sover. Vel og merke hvis man som foreldre også kan like å kjøre om natten.
• AKTIVITETER: Bøker, spill, DVD, musikk, sangbøker. I bobilen har barna et bord foran seg. Det gir flere muligheter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden