: Uavhengig uten strøm | Din Fritid

Uavhengig uten strøm

Med et moderne klimaanlegg i taket, en inverter under et av setene og et aggregat i lasterommet er du sikret både luft og strøm samme hvor du er. Og det fungerer. Dometic har testet systemet sitt ved å installere alt i en bobil.

Hans Petter Horn viser Dometics vekselretter

- Vi har hatt en del kunder innom som var usikre på om dette kom til å fungere. Derfor monterte vi hele systemet i Norges mest solgte bobil, en Bürstner Solano T16. Jeg brukte selv bilen på rally i Sverige, og det fungerte utmerket, selv når utetemperaturen var under minus 20, sier Hans Petter Horn i Dometic Norge. Med et klimaanlegg på taket har du alltid behagelig temperatur i bobilen. Ved å plassere den på taket sparer du også plass. Det er bare å stille inn ønsket temperatur, og klimaanlegget sørger for behagelig luft på varme dager, eller litt varme på kalde morgener.

Klimaanlegg

Dometic har introdusert to nye klimaanlegg foran denne sesongen, B 1600 og B 2200. Den store fordelen med disse er at de sprer luften begge veier. Dermed kan du velge om du vil ha luft forover i boavdelingen, bakover i soveavdelingen, eller begge steder.

Klimaanlegget er stillegående, og leveres med automatisk justering av luftmengde og temperatur via fjernkontroll.

Aggregatet plasseres i rommet under bilen

Aggregat

Klimaanlegg krever mye strøm, og med stadig mer elektrisk utstyr i bilen bliver bilens egen batterikapasitet for dårlig. Bare klimaanlegget vil tappe bilens batteri på 30 minutter. Du må enten få tak i strøm et eller annet sted, eller ha et aggregat. Hvis du ofte parkerer bilen på steder der det ikke er mulig å koble seg til strøm er sistnevnte alternativ en klar fordel. Dometic har montert sin generator, TEC 29, i lasterommet på bobilen, og den produserer nok strøm til både klimaanlegget og annet elektrisk utstyr du velger å ha inne i bilen. Aggregatet gir en kontinuerlig effekt ut på 2600 watt, og kan bruke enten bensin eller diesel som drivstoff. TEC 29 er lettere enn sine forgjengere, men den har nesten 50 prosent økt kapasitet.

Klimaanlegget monteres på taket, og tar liten plass inne i bodelen

Vekselrettere

Det meste elektriske utstyret drives med 230 volt. Derfor er det nyttig med en vekselretter slik at du for eksempel kan bruke hårtørkeren, TV`n eller andre elektriske apparater samme hvor du er. Inverteren kan du i prinsippet plassere hvor du vil, men det er viktig å tenke på at det er solide ledninger som skal inn og ut av apparatet. Dometic SI600acs og SI1500 vekselrettere er elektriske apparater med avanserte funksjoner og egenskaper, som gjennom ny teknologi omdanner 12V likestrømskilder til ren sinusformet 230V vekselstrøm. Vekselrettere er stillegående og miljøvennlige siden de ikke forbruker bensin eller diesel. Vekselretteren holder øye med forbruket, og når du ikke lenger bruker strøm slår den seg av automatisk og venter bare på å bli brukt igjen.

Display

Hele dette systemet kan du styre via et eget display, slik at du har full kontroll over anlegget.

Les mer her: www.dometic.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden