: Slovenia: Et Europa i miniatyr | Din Fritid

Slovenia: Et Europa i miniatyr

En lokal legende forteller at Vårherre skapte Slovenia til seg selv. Han ville ha en oase han kunne trekke seg tilbake til når skaperverket var fullført.

Slovenia er et lite land. Det er bare så vidt større enn Sogn og Fjordane, men der et Europa i miniatyr. I Bled, som ligger tre kvarters kjøring nord for hovedstaden Ljubljana er det lett å si seg enig. Dette er et slags eventyrland med borger, skoger, landsbyer og fjell i en vakker miks. Samtidig er det en turistfelle. Om sommeren glir du inn i eventyret sammen med over en million sentraleuropeere. Og nylig startet direktefly fra Gardermoen til Ljubljana. Lille Slovenia forveksles ofte med Slovakia. Det er det ingen grunn til. En del nordmenn kjenner til at Anders Jacobsen & co flyr som fuglen i Planica, at Aksel Lund Svindal suser brattbakken ned i Kranjska Gora og at Ole Einar Bjørndalen plaffer ned blinker i ett sett i Pokljuka. Det er fort gjort å tro at Slovenia er et vinterland.

- Helt feil, Slovenia er et helårsland, sier Brina Eehovin ved Slovenias turistkontor.
- Har du noen gode forslag til hva nordmenn bør oppleve?
- Triglav, landets største nasjonalpark med høye fjell og dype daler. Her kan du klatre i steile fjell, rafte i strie elver eller sykle på stille skogsstier. I utkanten av området fins det flotte campingplasser, med god plass til bobiler og telt. Det fins hundrevis av herberger og pensjonater hvor du kan bo for en rimelig penge. Når du har gjort fjellturen unna, forflytter du deg enkelt til det grønne Adriaterhavet. Det er korte avstander i Slovenia. Du kjører fra nord til syd på tre timers tid. Slovenerne er glade i den korte kyststripen mot havet. Den er ikke mer enn 46 km lang, og her ligger idylliske småbyer som perler på en snor. Den kanskje vakreste er Piran som bør gi deg et aldri så lite venetiansk kick. Italia er bare en halvtimes kjøretur unna. Vil du over grensen til Kroatia behøver du ikke stort mer enn et kvarter.Velger du den slovenske kysten er du midt i smørøyet. I Slovenia bader du fra pirer og kaier, men i den gamle kurbyen Portoroz vil du finne landets eneste sandstrand, kunstig vel og merke.

- Og så kommer du selvfølgelig ikke utenom de verdenskjente grottene våre, og hovedstaden – Ljubljana - med sine mange kulturelle attraksjoner.
- Slovenia tar med andre ord kampen opp mot Kroatia?
- Det er en kamp vi aldri kan vinne, men Kroatia er et typisk sommer-reisemål. Slovenia satser på helårsturisme, og vår største fordel er at vi har en så variert natur at ikke minst skandinaver bør kunne trives. Prisene skal ikke skremme noen; de ligger i hvert fall 10-15 prosent under vår nabo i nord, Østerrike, sier Brina Eehovin.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden