: Kroatia: Zrinski gruven - sølvbryting som på 1600-tallet | Din Fritid

Kroatia: Zrinski gruven - sølvbryting som på 1600-tallet

Zrinski gruven er i dag den eneste gruven fra middelalderen som er åpen for besøkende.

Den gamle gruven i Zrinski, Kroatia, er bygd inn i fjellsiden i fjellet Zagrebačka Gora og stammer helt tilbake fra 1600-tallet. Gruven blir nå utvidet med ytterligere 150 meter gruveganger som blir åpnet med adgang for publikum. Zrinski ble innlemmet som en del av den kroatiske kulturarven i 2006.

Zrinski gruven var opprinnelig rik på sølvmalm og er nå åpen for publikum.

Medvednica Naturpark

Zrinski gruven ligger i Medvednica Naturpark. Alle gruvegangene er opplyste, og sammen med lydeffekter og figurer av gruvearbeidere, skapes et realistisk bilde av livet i sølvgruven slik det utspant seg i middelalderen.

Gruven tiltrekker seg hvert år stadig flere turister. En av de største turistmessige begivenhetene, Middelalderdagene på Medvednica Fjellet, har fått sin inspirasjon fra minen, og gjenskaper minner fra den tiden da mynter ble støpt i sølv.

Denne årlig tilbakevendende begivenheten, tar de besøkende med på en historisk reise, der man blir en aktiv deltager i spillet.

I tillegg til å se hvordan gruvearbeidet foregår, og hvordan sølvet blir til mynter, så er det også mulighet for å lave sine egne sølvmynter samt oppleve hvordan det ble kjempet når en liten hær av riddere forsvarte gruven mot angrep fra banditter, i kampene inngår realistiske fektescener og bruk av diverse kastevåpen.

Det er videre mulighet for å se gamle verksteder og et middelaldermarked, der det kan kjøpes gammelt håndvek, medisinske urter og honningspesialiteter.

Gruven ligger ved byen Dubravica, nord for Zagreb.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden