: Steder du bør se i Lisboa | Din Fritid

Steder du bør se i Lisboa

Lisboa er stedet for deg som gjerne besøker en by som tilbyr alt annet enn Lindex, Deli de Luca og Rema 1000. Portugals hovedstad er stedet der mennesket møter kultur, arkitektur og byplanlegging på sin helt særegne måte. Velbekomme!


Trikk 28

For ti kroner tar trikken med deg på en klatretur opp på byens mange høyder og gjennom de trangeste smug. På veien møter den utallige hinder i form av møtende trafikk, ruslende turister og feilparkerte biler. Men du kommer frem, slik trikk nummer 28 har gjort i hundre år.

Hopp av trikken og bruk spaserskoene rundt i de utallige smugene i Lisboas sentrum. De trangeste av de trange passer ikke turister med utpreget klaustrofobi. Noen passasjer er så bratte at klatreutstyr er mer anvendbart. Se også opp, bokstavlig talt, for husmoren som er i ferd med å henge opp familiemedlemmenes nyvaskede klær.


Praça Commercio

…er en av de flotteste åpne plassene i Europa.

Bygningene rundt plassen har tidligere huset kongelig, biblioteker og regjeringskontorer.

Midt på plassen står statuen av Kong Jose I. På Praco do Commercio ligger også Lisboas eldste kafé, Martinho da Arcada.

Avenida da Liberade

Avenida da Liberade er Lisboas paradegate. Gaten ble anlagt mellom 1879 og 1882, og er inspirert av Champs Elysees i Paris. Brosteinene er svarte og hvite, noe som gjør gaten svært elegant.

Flismuseet.

Flismuseet

Portugiserne elsker flislagte vegger og gulv, og mange bygg har en utsmykking som kan bergta en nordmann som er vant med reisverk og liggende kledning. Får du ikke nok av fliser i bybildet, anbefales flismuseet, som ligger sentralt i Lisboa.

Portvin

Nordmenn er flasket opp med cognac som avec. I Lisboa lærer du at den franske spesialiteten kan byttes ut med den søte portugisiske vinen. Du tror det ikke før du ser det, men det er verdt et forsøk.

Belemstårnet.

Torre de Belem

…Belemstårnet, er bygd i en unik portugisisk stil preget av rik utsmykking av navigasjonsinstrumenter og eksotiske dyr.

Opprinnelig stod tårnet midt i elven og fungerte som et utgangspunkt for ekspedisjonene og var et symbol på storhetstiden i Portugals sjøfartshistorie.

Fado

En reise til Lisboa uten å oppleve Fadomusikk er som å spise jordbær uten fløte. Fado betyr skjebne, og tekstene handler ofte om smerte, lengsel og mistet kjærlighet. Selv om du ikke forstår et døyt av hva de synger om, rører musikken deg. Styr unna de kommersielle fadorestaurantene, og oppsøk heller en av de tradisjonelle klubbene.


Praca dom Pedro IV

eller Rossiotorget, er selve sentrum i Lisboa.

I den ene enden finner du Teatro Nacional Dona Maria II. Nasjonalteateret er en vakker nyklassisk bygning fra midten av 1800-tallet.

Rossiatorget omgis for øvrig av flere kafeer med uteservering. To av de aller mest kjente er Pasteleria Suica og Cafe Nicola. Begge har hyppig besøk av både turister og lokalbefolkning.


…og her kan du bo

Turen til Portugal i bobil eller med en campingvogn, kan være drøy. Men du trenger ikke være redd for ikke å finne et egnet sted å parkere farkosten. I hele Portugal finnes et stort utvalg av campingplasser. På eurocampings.net finnes blant annet en oversikt. Vil du bo helt i nærheten av Lisboa, er lisboacamping.com et godt alternativ. I trivelige omgivelser kan du benytte plassens gedigne svømmeanlegg eller bli med på en av bussturene campingplassen tilbyr sine gjester. Det kan være å fortrekke. Å kjøre rundt i Lisboa på egen hånd anbefales ikke med mindre man har god lokalkunnskap.

Det er ingen ting å si på fasilitetene ved Lisboa Camping.

Baccalao

…… eller ”bacalhau” som det heter på Portugisisk. I Norge deler vi klippfisken i biter og dypper den i en eller annen variant av tomatsaus. I Portugal finnes hundrevis av ulike versjoner. Karsten Alnes, forfatteren som skrev en egen bok om byen, har ”bacalhau a braz” som en av sine favoritter. Retten består av strimlet klippfisk servert med egg, løk og poteter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden