: Danmark: Lalandia – kjempe badeland for hele familien | Din Fritid

Danmark: Lalandia – kjempe badeland for hele familien

Det er som å gå inn i en Italiensk ferieby, når vi ankommer til Lalandia i Billund. Vi er mor og far og to tenåringer på 17 år, og vi er alle fire spent på hva Lalandia ellers har å by på.


Feriehus i Lalandia, Billund

Vi kommer fram til Billund i piskende regn og storm. Vi har den tilsendte koden med til bommen, og vi finner enkelt ”vårt” feriehus. Med samme koden som ved bommen, låser vi oss inn. Huset er nytt og lukter stadig tre, det er enkelt og smakfullt innredet, men også funksjonelt. Her er hva vi har bruk for til denne helgen. De to unge på 17 år jubler over oppvaskmaskinen, så behøver vi ikke å bruke tid på å krangle om, hvem som skal ta oppvasken etter hvert måltid.

På bordet i stuen finner vi en konvolutt med all den informasjonen vi har bruk for samt armbånd, som gir adgang til noen av aktivitetene. På baksiden av huset, er det en terrasse med havemøbler og en fin utsikt til et grøntareal.

Ved åpningen av Lalandia i april 2009 var det 500 feriehus klare for opp mot 3.200 gjester. De fleste husene er frittliggende i deilige grønne områder. Det er 5 forskjellige hustyper, noen med egen spa og sauna. Når man leier seg inn i et av feriehusene er det inkludert sluttrengjøring og man har gratis adgang til Aquadome og Monky Tonky Land. Et vaktselskap patruljerer ved Lalandia området hele natten igjennom. Alle husene er røykfrie, og det er også mulighet for å leie et feriehus tilpasset funksjonshemmede og etter avtale kan det i noen av husene tas med hund. I den nærmeste framtid vil ytterligere 261 feriehus stå klare, slik at det tidlig på året 2010, vil være sengekapasitet til over 5.000 personer.


Aquadome – vannentusiastenes paradis

Med chippen i armbåndet vårt, ”sjekker vi inn” på Aquadome, som er Skandinavias største badeland. Her finner vi et tropisk vannparadis på 10.000 m2, der både barn og voksne kan boltre seg. Palmer ved en fiskebåt og en ”strand” med store bølger, fører fantasien i retning av Thailand. Vannet holder 28 grader og luften 30 grader, mens det i barnebassenger og boblebad er enda varmere. En tur med strømmen på ”Lazy River” i en kjempe badering er rendyrket moro og i en bio-pool med fargespill, kan man slappe av og bli massert.

Vi beveger oss ned i det store boblebadet og kan derfra svømme ut i en utendørs spa, som til tross for regn og kulde, er en behagelig opplevelse. I den ”Blå grotte” kan du svømme helt tett på de tropiske fiskene og på vannlekeplassen er det et kjempespann med mer enn 1000 l. vann, som ved jevne mellomrom velter ned over badegjestene. Overalt er det rutsjebaner og artige vannaktiviteter. Jeg våget meg opp i en rutsjebane på en badering og synes jeg var modig, men de to unge ville ha meg med i ”Tornadoen”, så for ikke å være en pyse, sa jeg ja takk og fikk min livs rutsjetur. Kanskje vi tar enda en tur!

Sikkerheten ser ut til å være på topp, og selv om man selvfølgelig er der på eget ansvar, føles det trygt med alle de livredderne som holder øye med oss. En morsom detalj for småbarnsfamiliene er en ”mobil krabbegård”, som de triller rundt på, mens babyen ligger trygt og kan se det hele.


Lalandia Center

I arkader som i sydlige feriebyer, spaserer vi rundt og nyter stemningen. Her er mulighet til å sitte på kafé, shoppe og finne en hyggelig restaurant. Men, her er også masser av aktiviteter, som mosjonssenter, idrettshall med aerobic, badminton, ballspill og mye mer. Vi kan også bowle, spille minigolf og hoppe i ”High Jump”, man skal imidlertid huske, at det hele krever, at man har lommeboka lett tilgjengelig.

I ”Little Las Vegas” gjelder det også, å ha pengene framme, til gjengjeld kan det også spilles på alt hva som finnes av spillemaskiner og man vinner ”Lalandia billetter”, som kan konverteres til forskjellige gevinster.
På Amfi scenen er det denne ettermiddag musikal, med to velsyngende unge mennesker og kvelden byr på fotballandskamp på storskjerm og mulighet for rød og hvit ansiktsmaling for 10 kr.


Monky Tonky Land

Slaraffenland for de minste, der alt er i barnehøyde. Kulebad og små rutsjebaner, en byggeplass med kjempemessige legoklosser og klatrejungel, der barna får utfordret sin motorikk. Her kan man også være med på å bake barneboller med godteri, lave bolsjer og få ansiktet malt.


Uten mat og drikke

I senteret finner vi også et velassortert supermarked, en baker, kiosk og alt hva vi ellers har bruk for. Lørdag kveld velger vi å bestille bord på én av senterets restauranter. På Pampas grill spiser vi en lekker forrett og hovedretten er grill, som serveres av grillmesteren direkte fra spyd. Prisen er nok som på de fleste restauranter. I tillegg til de fire colaene vi bestiller, sier vi ja takk til å kjøpe den eksotiske velkomstdrinken, som imidlertid først blir servert et drøy stund etter at vi har inntatt forretten.

Når vi ber om regningen, klarer vi å få den i tre forskjellige versjoner før den er riktig og den famøse velkomstdrikken viser seg å koste den nette sum av 86 kr. pr. glass! Men maten er god, betjeningen vennlig og omgivelsene flotte.


En deilig weekend i Lalandia

Vi nyter helgen, som inneholder både avslappende kos i feriehuset og masser av aktivitet på Lalandia. Det kjører et lite tog rundt mellom feriehusene og senteret og en tur med det, er en god måte å orientere seg på. Det er også viktig å orientere seg om, hvor man bor i feriehusområdet, for det kan være litt vanskelig å finne veien, når det er blitt mørkt.

Husk også at man skal betale spesielt for en stor del av aktivitetene, så selv om det er mange palmer på stedet, så vokser trærne ikke inn i himmelen!

Sentersjef Kennet Iversen opplyser, at dette første året, er en prøvesesong og den har så langt gått riktig bra. Nå skal de siste feriehusene bygges ferdig og i løpet av høsten og vintermånedene er det helgene som er ”høysesong” på Lalandia, med forskjellige tilbud og spennende aktiviteter på senteret.

Jeg vil anbefale, at man tar seg tid til å titte litt på omgivelsene også. Rett ved Lalandia ligger Billund Camping, og ikke å forglemme Legoland, som i seg selv krever en weekend eller to.

Se linker nedenfor.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden