: Teltferie på Samsø, Danmark | Din Fritid

Teltferie på Samsø, Danmark

Vi har pakket telt, soveposer, liggeunderlag og campingutstyr i bilen og satt kursen mot Samsø i Danmark. Vi er kommet til årets lenge etterlengtede ferie i telt. Det er upåklagelig sommerstemning i bilen.

Minst en gang i året tar vi ferie i telt

Hvorfor teltferie?

Minst en gang om året tar vi ferie i telt, for det er noe helt spesielt med denne ferieformen. Det dreier seg om å komme ned i tempo, få gress mellom tærne og masser av frisk luft og kos. Vi har et stort telt, men ikke så veldig mye utstyr. Teltferie for oss dreier seg hovedsakelig om, å få en kontrast til den hjemlige hverdagen med Nintendo, Wii, Playstation og Tv. På campingplassen er det knapt nok dekning på mobiltelefonen – det er deilig.

Nordby er bare en av Samsøs idylliske landsbyer

Samsø er først og fremst idyll

Samsø er først og fremst idyll. Med bare 22 landsbyer og drøye 4.000 innbyggere er det utelukkende bra atmosfære i luften. Roen merker man i samme øyeblikk som man kjører i land på øya. Byer med bindingsverkshus, deilig natur, fem imponerende middelalderkirker og uberørte strender.

Samsø ligger ikke langt fra fastlandet

Samsø midt i Danmark

Samsø ligger omtrent midt i Danmark og er lett å komme til både fra Sjælland og Jylland. Det går ferger fra begge steder. Fergene tar også campingvogner, dersom du har en slik på kroken. Fra Hou på Jylland går fergen til Sælvig og det tar bare 1 time. Fra Kalundborg på Sjælland seiles til Kolby Kås. Denne turen tar snaue 2 timer. Husk å forhåndsbestille i høysesongen.

Samsø som skapt til aktiv ferie

Basis for aktiv ferie

Samsøs vakre natur legger opp til aktiv ferie. Turstier og sykkelveier er det mange av og det er en fremragende måte å komme rundt på fordi det ikke er noen nevneverdige avstander. Har man ikke sykkel med selv, kan det leies flere steder. Hør nærmere på turistkontoret.

Her har vi funnet Artur – en av Labyrintens mange dyr

Samsø Labyrinten er verdens største

Guinness World Records TM har utnevnt Samsø Labyrinten til verdens største permanente labyrint. Den er 60.000 m2 stor og stisystemet måler 5,130 meter. Labyrinten åpnet i 1999. Det suverene med Labyrinten er, at man kan forsøke å finne veien gjennom den ved å bruke Stifinner og så velge et tema.

For voksne kan det være:
Kjenner du Danmark? - oppgave for de som kjenner Danmark
Jorden rundt - om all verdens severdigheter
Grinebiteren - for de som heller vil grine eller gruble
Populære Tv-serier - om danske og utenlandske serier

For barn kan det være:
Harry Potter - spørsmål fra de fire første bøkene
Er du vill etter dyr - kjenner du de store og de små dyrene?
Disneys verden - om de kjente tegnefilmfigurene

Det er også 30 forskjellige temaer å velge blant.

Masser av frukt og grønt langs veien

Samsø lader opp kroppen

Overalt på øya ser vi jorder med poteter, hvete, bygg, havre, kål og bær. I vannet rundt øya fanges det alle mulige slags gode fisker, så i alle havnebyene kan man kjøpe fersk fisk. Langs landeveien er det små boder, som selger frisk frukt og grønt. Bruk dem enten til å handle en liten godbit på veien eller enda bedre til å kjøpe inn deilige råvarer til kveldsmaten. Om sommeren handler det for en stor grad om å få ladet opp – det er veldig lett under en ferie på Samsø.


Lekre sommermodne solbær fylt med vitaminer er klar til bruk

Vesborg Fyr

Flott fyrtårn på det sydligste punktet

På det sydligste punktet på Samsø ligger Vesborg Fyr, som siden 1858 har sørget for at båtene har kommet trygt forbi øya. Fyret er verdt et besøk og samtidig kan man ta veien forbi den lille kafeen, som også ligger på stedet.

Man kan komme opp i fyret og derfra er det en flott utsikt ut over Lushage og Samsø Bælt.

Glade barn på vei til å utforske naturen

En hel dag med Naturskolen

Har du som oss med barn på ferien, kan jeg varmt anbefale landets naturskoler. De gir adgang til naturen i den landsdelen du besøker. Det er på barnas premisser og de naturveilederne, som er med, forteller en masse om den naturen man besøker. Vi besøker Langør, der barna blir utstyrt med vannkikkerter, nett og baljer, slik at de kan utforske naturen på egen hånd. Husk tørt tøy og nistekurv, så er det duket for en deilig og lærerik dag i naturen.


Nordby Bryggerhus i Nordby

I Nordby finner du Nordby Bryggerhus, som siden 2005 har brygget eget øl. Det er ølsmaking på stedet og det er en annerledes opplevelse, fordi flere av øltypene bare finnes på selve bryggeriet. Legg evt. turen forbi før kveldsmat.

Masser av venner på campingplassen

Lek på campingplassen

Det er campingplasser for en hver smak og de ligger alle i naturskjønne omgivelser. Vi bor på Sælvigbuktens Camping, som er en fin trestjerners plass rett nord for Sælvig og få meter fra en kjempefin strand ved Staun Fjord. Plassen er velholdt og med grønne områder – både åpne og i skogen – man kan selv velge. Fasilitetene er fine – det er noe man spesielt legger merke til, når man bor i telt uten noe som helst. Den lille dagligvarehandelen har de mest nødvendige tingene og de sakene man som regel glemmer. Og så selvfølgelig ferske rundstykker om morgenen.

Straks vi ruller inn på campingplassen er det lekekamerater på gang.


Kveldskos foran teltet

De fleste dagene avsluttes med kveldskos foran teltet. Barna leker fram til sengetid, så det er muligheter til å sitte og slappe av – kanskje med en øl fra bryggeriet.


Solnedgang – sett fra campingplassen

I Sælvigbuktens camping bakkant ligger en stor skrent, som med litt god vilje kan bestiges. Herfra får en man fantastisk utsikt mot Jylland. Hvis man vil ha samme fine solnedgang, kan man også sette seg ned på stranden.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden