: Pizza: Lekker mat med mange variasjoner | Din Fritid

Pizza: Lekker mat med mange variasjoner

Pizza er enkelt, godt og ikke minst en favoritt blant de yngste. Selv om det tar litt tid er det enkelt å lage pizza, og smaksette med det du liker best.

Pizza kommer opprinnelig fra Italia med tynn bunn, men er blitt videreutviklet i USA med tykkere bunn og mer fyll og har derfra spredd seg til resten av verden.

De fleste pizzakjedene her i landet serverer den amerikanske versjonen, og det er ofte den som også blir brukt når vi lager pizza hjemme.

I den italienske pizzatradisjonen bruker man en tynn brødleiv, og retten blir stekt på kort tid (ca. 2 minutter) ved høy temperatur (450°C), noe som gir en sprø skorpe. Tradisjonelt brukte man det man hadde i huset til å ha på pizzaen, for eksempel en tomat, noen oliven og litt ost. Italienere som var flyttet til USA innførte retten der, men de gjorde også noen endringer. Pizzabunnen ble tykkere og mykere, og de økte mengden av fyll og antallet ingredienser i fyllet. I stedet for å ha osten under resten av fyllet ble det vanlig med et tykt lag med ost over resten. Mens den italienske pizzaen må spises fersk, kan en fryse ned amerikanske pizzaer for senere å varme dem opp i igjen i en stekeovn.

Når du lager pizza hjemme eller på tur lages den oftest med tykk bunn, og masse fyll med kjøttdeig, skinke eller pølse som hovedingrediens. Men det finnes ingen regler for hva man kan ha på pizza, og du trenger faktisk ikke å engang å lage pizzadeig for å spise pizza.

Perfekt for vogn eller bobilen.

Pizzadeig

Det er utrolig enkelt å lage sin egen pizzadeig.

Dette trenger du:
3 dl lunkent vann, 1 pk. Gjær, 2 ss olje, 1 ts salt, ca. 7 dl hvetemel

Slik gjør du:
Rør gjæren ut i vannet og tilsett olje, mel og salt. Elt deigen godt sammen og la den heve til dobbel størrelse.

Pizza med kjøttboller, raskt og enkelt. Foto: Morten Brun, opplysningskontoret for kjøtt

Pizza med kjøttboller

Denne pizzaen kan du lage superenkelt, eller du kan legge litt mer jobb i den og lage pizzadeig og kjøttboller selv.

Dette trenger du:
1 glass pizzasaus, 1 stk. ferdig pizzabunn eller lag din egen. 1 pk. kjøttboller eller lag selv. Oppskrift under. 4 dl revet hvitost.

Slik gjør du:
Kjevle deigen ut på et stekebrett og fordel tomatsausen utover. Du kan gjerne lage små porsjonspizzaer. Da får du 6-8 stykker av en deig. Dryss på revet ost og legg kjøttboller og ønsket fyll på toppen. Her har vi brukt mais, paprika og frisk basilikum.

Stek på 225 °C i ca. 20 minutter.

Pizza laget med baguett, Pariserpizza. Foto: Morten Brun, opplysningskontoret for kjøtt

Pariserpizza

Dette er kvikk varianten av pizza. Enkelt rett og slett. Alt du trenger er en baguett, kjøttsaus og litt ost. Inn i ovnen og pizzaen er ferdig.

Dette trenger du:
200 g kjøttdeig, 1 ss olje, 1 stk. liten rød paprika i biter, 1 glass rød pastasaus, 4 stk. baguett, 2 stk. tomat, 4 dl revet hvitost, 2 ts tørket oregano.

Slik gjør du:
Rens og hakk paprikaen. Brun kjøttdeigen i varm panne. Senk varmen, og ha paprikaen og tomatsausen i stekepanna. La kjøttsausen småkoke i ca. 5 minutter. Del baguetten i to på langs og smør fyllet utover.

Legg på tynne skiver tomat og dryss på osten. Stekes på 225°C i 10-15 minutter.

Pizza med polarbrød, eller pitabrød. Foto: Astrid Hals, opplysningskontoret for kjøtt

Polarpizza

Her bruker vi polarbrød som pizzabunn. Sett fantasien i sving og lag gøyale pizzaer. Egner seg godt i tursekken.

Dette trenger du:
6 stk. grill-, wiener- eller ostepølse, 12 stk. polarbrød, 1 glass pizzasaus, 1 pk. revet mozzarella, Ingredienser etter valg: Oliven, paprika, maiskorn, tomat, blåmuggost, sjampinjong, løk, oregano, jalapeno, chili, ruccula.

Slik gjør du:
Legg polarbrød på en plate med bakepapir.
Smør 1 ss pizzasaus på hvert polarbrød, strø over ost. Velg pølse og tilbehør etter eget ønske. Stek på midterste rille i 10-15 minutter eller til osten er gyllen.
Egner seg ypperlig til turmat.

PS! Pitabrød kan også brukes som pizzabunn.

Med litt fersk mozzarella og et par oliven til pølsa, blir det en spennende “voksen” pizza.

Pizza er populært blant de yngste. Foto: Astrid Hals, opplysningskontoret for kjøtt

Tomat- og mozzarellapizza

Barn elsker pizza. Hjemmelaget pizza er lett og hyggelig å lage sammen med barna. Du kan ha på akkurat de råvarene du ønsker. Hjemmelaget pizza er sunnere enn den som kjøpes i butikken.

For å få en grovere bunn kan hvetemelet byttes ut med fin sammalt hvete.

Dette trenger du:
Tomatsaus: 1 boks hakkede hermetiske tomater, 1 båt finhakket hvitløk, 1 ss olje, 1 ts salt, ½ ts pepper.

Fyll: 400 g kjøttdeig, 2 ss margarin eller olje til steking, 4 stk. tomat , delt i skiver, 125 g mozzarella, 4 ss hakket frisk basilikum, 1 ts salt.

Slik gjør du:
Lag deigen etter oppskriften. Lag tomatsausen ved å ha tomater, olje og finhakket hvitløk i en kjele på middels varme. Gi den et oppkok og la det småkoke til væsken er kokt inn til det halve. Smak til med salt og pepper. Stek kjøttdeigen sammen med margarin/olje i en stekepanne på høy varme. Forvarm stekeovnen til 220 °C. Del deigen i fire emner. Kjevl ut så tynt som mulig. Legg dem på en stekeplate og ha på tomatsaus, kjøttdeig, mozzarella, tomatene og hakket basilikum. Stekes 8-10 minutter til bunnen er gyllen.

Pizzasnurrer, enkelt å ta med på tur. Foto: Astrid Hals, opplysningskontoret for kjøtt

Pizza for turen: Pizzasnurrer

En sunnere variant av kanelbollen – en slags “rulle-pizza”. Ikke akkurat en full middagsrett, men super lunsj og turmat. Lag en stor porsjon når du først er i gang, og putt halvparten i fryseren.

Dette trenger du:
4 personer
400 g kjøttdeig eller karbonadedeig, 4 ss olje, 1 stk. hakket løk, 2 båt finhakket hvitløk, 1 boks hakkede hermetiske tomater, 2 ss tomatpuré, pepper, 1 ts salt, 1 ss frisk basilikum, ca. 1 dl vann, 5 dl revet mozzarella eller Jarlsberg.

Slik gjør du:
Lag pizzadeig. Lag kjøttsaus: Brun kjøttdeigen i oljen på sterk varme i to omganger. Ha all kjøttdeigen tilbake i stekepanna. Tilsett løk, hvitløk, tomater, tomatpuré, salt, pepper og vann. La sausen småkoke i ca. 10 minutter til den blir ekstra tykk. Dryss over basilikum.

Kjevle deigen på et stekebrett til en avlang firkant, ca. 30x50 cm. Smør kjøttsausen utover og rull sammen deigen til en pølse.

Skjær den i ca. 1,5 cm tykke skiver og legg dem på et stekebrett kledt med bakepapir.

Dryss på ost og eventuelt litt ekstra fyll, f.eks. paprika og ananas. Etterhev pizzasnurrene i ca. 10 minutter.

Stek på 225 °C i ca. 15 minutter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tags: 

På forsiden