: Sverige: Sesong for krepselag | Din Fritid

Sverige: Sesong for krepselag

Akkurat nå starter sesongen for krepselag – Sveriges morsomste sommertradisjon. De siste årene har mange fått opp øynene for en av Sveriges eldste mattradisjoner med dens kombinasjon av friske kreps, snaps, papirhatter og svenske drikkeviser.

For veldig mange svensker er det årlige krepselaget – eller kräftskiva, som det heter på svensk – en av årets høydepunkter, og hver svenske setter hvert år til livs en halv kilo kreps – totalt 4,5 tonn i året. Men, man behøver slett ikke bo i Sverige for å få den helt spesielle opplevelsen, det er å delta på et krepselag.

Krepsen kokes i en lake av vann, salt og dill, men spises kalde. Som tilbehør kan det serveres brød, knekkebrød og ost. Ved siden av maten er det en helt sentral del av tradisjonen ved krepselagene, at man drikker snaps og synger drikkeviser under måltidet.

- Sangene pleier å være med på å skape en fantastisk stemning på krepselaget. Hver deltager spiser
mellom 10 og 20 kreps, og skal det gå riktig for seg, skal det faktisk være en snaps til hver krepseklo, man spiser – så det kan bli svært så ”hyggelig” på en deilig sensommerkveld, når det er pyntet med papirlykter, og deltagerne får på seg fargerike hatter og smekker, forteller Anna Kron Boysen fra VisitSweden.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden