: Polen: Krakow - uten tvil Polens vakreste by | Din Fritid

Polen: Krakow - uten tvil Polens vakreste by

Krakow er både innbydende, ren og byr på masser av spennende kulturopplevelser på en gang. Og så er det en by, man føler seg velkommen i. Det spares ikke på vennligheten fra lokalbefolkningen. I år 2000 var Krakow Europeisk Kulturhovedstad og det har også vært med på å sette sitt preg på den vakre byen.


Markedsplassen – et godt utgangspunkt

På den snart 800 år gamle markedsplassen Rynek Glowny kan man få lang tid til at gå, fordi man både kan velge å rusle rundt og nyte atmosfæren eller gå mer i dybden på hver attraksjon. Midt på markedsplassen står den vakre gamle Markedshallen Sukiennice fra ca. år 1300. Den er 100 meter lang og består av mange små boder. I gamle dager kom folk fra landet og solgte sine produkter. I dag selges det hovedsakelig suvenirer. Man finner bl.a. et godt utvalg av rav.


Det flotte rådhuset troner over plassen

Det flotte rådhuset (mot vest) troner flott over markedsplassen. Det er bare selve tårnene som er igjen av det opprinnelige rådhuset fra 1383. Krakow unngikk de store ødeleggelsene under 2. verdenskrig og det for markedsplassen også utrolig flott med mange gamle bygninger. Rett ved siden av rådhuset står den lille sjarmerende St. Aldaberts Kirke, som daterer seg helt tilbake til år 1.000.


Gå ikke glipp av Mariakirken

Utenfra er Mariakirken Kosciol Mariacki egentlig ikke noe spesielt i forhold til så mange andre kirker, men innvendig er den til gjengjeld helt ubeskrivelig. Storheten er overveldende og nok et godt bevis på kirkenes formuer i området. Hele kirkerommet er imponerende, men det er alteret som er verdenskjent. Det er Europas største alter fra Middelalderen. Hvis man kommer kl. 12 eller kl. 18 kan man se de store alterfløyene bli åpnet eller lukket.


Hvil føttene – lei en hestevogn

På markedsplassen er der adskillige hestevogner, som tilbyr guidede rundturer i den gamle bydelen. Man kan velge å prute på prisen, men man kommer langt med 2-300 kr. for en halv time. Det er for øvrig også en veldig romantisk tur, hvis man er i det humøret.


Collegium Maius – Polens eldste universitet

Collegium Maius er absolutt verdt et besøk. Fra gaten er det en liten beskjeden port inn på den vakre velbevarte gårdsplassen. I dag rommer bygningene universitetets eget museum, flere av Kopernikus´ instrumenter og en annen morsom liten sak – en globus fra 1510 med Amerika på. Collegium Maius vitner om det åndsliv, som alltid har hatt høy prioritet i Krakow.


Bymuren og byportene

Man kan spore menneskelige aktiviteter helt tilbake til steinalderen, men det er fra omkring år 1000 at byen markerer seg på Europakartet. Først som Piasternes kongerikes hovedstad. Senere i 1257 fikk byen kjøpstadsrettigheter og samtidig omgitt av en bymur. Bymuren er nå erstattet av et grønt belte med turstier hele veien rundt byen. Det er ca. fire km og området egner seg godt for en kveldstur eller en joggetur, hvis man føler for det.

Den mest velbevarte byporten, son vender mot øst. Herfra er det ca. 100 meter til markedsplassen


Wavel – Krakows skattkammer

Elven Wisla skjærer seg gjennom Krakow og ved dens bredder ligger den 25 meter høye kalksteinsklippen Wavel med domkirken, de kongelige gravene og Sigismundtårnet. Her kan man bruke en hel dag. Start tidlig om morgenen, da billettkøen kan være lang.
Dragens hule ved foten av slottet minner oss om legendene angående byens etablering. Dragen skuer stadig ut over Wisla og selges i dag i store mengder som suvenir.


Båttur på Wisla

Ved foten av Wavel kan man hoppe om bord på en av de båtene, som tilbyr turer på elven. Turene har forskjellige lengder og på de lengre turene kan man også spise om bord.


Kazimierz – overraskende spennende

Til fots kan man komme fram til Kazimierz på ca. et kvarter fra markedsplassen. Det er verdt hele turen for den jødiske bydelen er en usedvanlig opplevelse.

Kazimierz ble grunnlagt i 1335. Kvarteret har sitt helt eget liv og har bl.a. vært kulisse til mange scener i Steven Spielbergs Oscarbelønte film Schindlers Liste.

I det jødiske kvarteret finner man også noen av byen beste restauranter.


Nytt og gammelt møtes

Det er også spennende butikker i Kazimierz. Bl.a. bokhandlere. Bydelen er ikke så velfrisert som den gamle bydelen og mange steder vil man oppleve at falleferdige bygninger står kloss opp til noe helt nytt. Ta deg god tid til Kazimierz.


Remu´h Synagogen

Remu´h Synagogen kan stadig besøkes og på den stemningsfylte gravplassen er det mange eksempler på jødiske gravsteiner fra 1400-1700 tallet. Den mest kjente er rabbi Remu´hs grav.
Menn må være forberedt på å ta på en kalott under besøket.


Spar energi til kveldsbesøket

Når mørket faller på endres hele atmosfæren på markedsplassen. Alle er ute. Alle er glade. Samtlige kafeer og fortausrestauranter fylles opp av glade og opplevelseslystne turister og fastboende. Det hele blandes med nonner og munker, som stille tasser over markedsplassen, mens hestene pruster og venter på sin neste tur.

Det er spisesteder i alle prisklasser og med forskjellige temaer. Prøv evt. polske spesialiteter – det minner om gammeldags husmannskost, så man blir helt sikker mett. Prisnivået er omtrent som hjemme.


Krakow by night

Krakow har ¾ million innbyggere, så det er en by, som aldri sover, men nattelivet foregår stille og behersket. Har man ikke lyst på en fest, kan en kveldstur anbefales, fordi alle de gamle vakre bygningene er opplyst og det er et flott syn.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden