: Polen: Masser av utfluktsmuligheter fra Krakow | Din Fritid

Polen: Masser av utfluktsmuligheter fra Krakow

Man kan få lang tid til å gå i Krakow. Byen i seg selv er en ubeskrivelig opplevelse, men hele omegnen har også utrolig mye å by på. I denne artikkelen kan du lese om fjellbyen Zakopane, båttur på Dunajec elven, Auschwitz og saltgruven Wieliczka.


Utflukt til Zakopane

Fra Krakow kan man dra på heldagsutflukt til den sydlige delen av Polen. Ved foten av Tatrafjellene ligger hovedbyen Zakopane. Hovedgaten bærer mye preg av de mange turistene, som kommer til byen. Man kan imidlertid finne et par ting som er karakteristiske for området. Bl.a. den morsomme osten Oscypek, som ligner små håndgranater og smaker veldig godt.

Har man tid kan det anbefales å kjøre opp i fjellene og nyte den vakre naturen.


Den morsomme osten Oscypek – uttales Osypæk

Osten fås i mange forskjellige utgaver. Man kan spise den som den er eller f.eks. steke den i pannen.


Seiltur på Dunejec

På samme dag som man besøker Zakopane, kan man også få tid til en båttur på Dunejec elven. Langt ute på landet i Przystan Flisacka finner man påstigningsstedet for elveseilasen. Båtturen foregår i såkalte tømmerflåter, men de minner mer om små flatbunnete båter med sitteplasser. Man seiler ca. 15 km på to timer og store deler av turen er i området, der Dunajec elven utgjør grensen mellom Polen og Slovakia.


Imponerende polsk natur

Den 274 km lange elven er mest kjent for Dunajec kløften, der klippene reiser seg helt opp til 300 meter over oss. Det hele er en del av Pieniny nasjonalparken, der fjellene hovedsakelig består av kalkstein. Det høyeste punktet er nesten 1.000 moh. Noen steder er det litt helling på elven og da blir det litt fart i båtene, men det minner på ingen måte om elverafting.


Flotte guider uten ord

Det er to guider i hver båt. De padler oss gjennom diverse strømmer og styrer båten, men det krever egentlig ikke så mye, fordi man driver med strømmen. Man kan godt forsøke seg litt på en dialog, men de to herrene i vår båt hadde ikke mye å si, men smilet var på plass.


Auschwitz – den verdenskjente porten

Det er helt forståelig, hvis man ikke har lyst til å besøke Auschwitz. Det er likevel en stor opplevelse selv om det symboliserer noe utrolig trist og grusomt.
Auschwitz ligger ved byen Oswiecim vest for Krakow. Det var tidligere en kaserne, men bygningene ble på begynnelsen av 1940-tallet bygget om til fengsel etter hvert som tyskerne anholdt fler og fler polakker. Først i 1942 ble Auschwitz en dødsleir. Flere brakker er åpne for publikum og tallene taler sitt udiskutable og tydelige språk. Auschwitz er et uhyggelig sted, der man får historiens realiteter helt inn under huden. Gamle fotos, plansjer og private ting fra de døde beviser alle grusomhetene.

Du får kuldegysninger på ryggen, når du går gjennom den verdenskjente porten.


Barakkene med private eiendeler

Med guide går man gjennom flere av de barakkene, som fangene bodde i. Her finner man plansjer med foto og masser av informasjon, men man får også se store rom med private eiendeler fra de døde.
Det anslås at antallet fanger i Auschwitz oppgikk til 1,3 millioner. Hvorav 230.000 var barn. De, som ikke ble sendt direkte til gasskamrene, havnet i arbeidsleir og levde under helt umenneskelige forhold, som mange av dem bukket under for. Der er bare ganske få eksempler på folk, som gjorde opprør. De hadde ikke en sjanse.


Birkenau – en desidert dødsleir

Birkenau var den største av de mer enn 40 leirene, som utgjorde hele Auschwitz komplekset. Det åpnet som en filial av Auschwitz i mars 1942 og tjente primært som et senter for utryddelsen av jødene. De fleste, formodentlig rundt 90 % - av ofrene for konsentrasjonsleiren Auschwitz døde i Birkenau. Det betyr rundt en million mennesker. Mer enn ni av ti var jøder. En stor del av de drøyt 70 tusen polakkene, som ble drept i Auschwitz omkom i Birkenau.

I januar 1945 gjorde tyskerne alt for å slette så mange beviser som mulig på deres menneskelige utryddelser i Auschwitz. Det lykkes heldigvis ikke.

Det kan anbefales å ta resten av dagen fri, når man har besøkt Auschwitz.


Wielisca – en stor opplevelse

13 km sydøst for Krakow finner man den 700 år gamle saltgruven og det er en stor opplevelse, selv om man bare ser ca. 4,5 km av de totalt 300 km underjordiske gangene som er der. Man starter med å gå ned i 64 meters dybde. Har man vondt for å gå kan man også kjøre med heis. Herfra oppleves tre nivåer før man ender 135 meter under jorden.


Underjordiske kanaler

Man går i de mange underjordiske gangene, men de er brede og opplyste, så det er ikke vanskelig med mindre man lider sterkt av klaustrofobi. Flere steder er det rom med musikk og animasjon.


Paven og flere andre kjente i salt

Guiden forteller oss om historien og det barske livet som gruvearbeiderne levde. Det er skulpturer i salt bl.a. av Kopernikus og Johannes Paul D. II, som var polakk. Man ser også kunstige sjøer, en sportshall, et sanatorium, et postkontor og en del kirker.


Den mest imponerende kirke

Den største opplevelsen er helt klart Kinga kirken fra 1896. Kirken er opp til 12 meter høy og 55 meter lang. Her avholdes både gudstjenester, brylluper og konserter. Alt i denne kirken er laget av salt. Gulvet, alteret, lysekronene. Den er simpelthen utrolig imponerende.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden