: Frankrike: Camping i La Rochelle og Ile de Ré | Din Fritid

Frankrike: Camping i La Rochelle og Ile de Ré

Innerst i den stormomsuste Biscaya Bukten ligger La Rochelle og Ile de Ré. Camperne har for lengst oppdaget at disse perlene er verdt et besøk.

De gamle festningstårnene ved havnens innløp er La Rochelles kjennetegn

Byen har en lang fortid i den franske historien. Med sin beliggenhet bak øya Ile de Ré var og er den en viktig havneby. Grunnleggingen skjedde ved slutten av vikingtiden rundt år 1000. Religionskrigene i Renessansen førte til at byens innbyggere i stor stil bekjente seg til protestantismen, en kamel som det øvrige katolske Frankrike hadde problemer med å svelge. Det kom til en beleiring av byen, som innbyggerne i La Rochelle vant i første omgang. 55 år senere følte den franske kongen, Ludvig den 13., at La Rochelle var en torn i øyet hans.

Det var nå hans ministerpresident Kardinal Richelieu overtalte ham til nok en gang å beleire byen for å tvinge byens innbyggere over til den katolske troen. La Rochelle hadde søkt hjelp hos England, men uten hell, fordi Kardinal Richelieu hadde avskåret byens tilgang fra/til havet ved å bygge en 22 km lang demning rundt havnen og denne var også sterkt befestet med kanoner. Innbyggerne forhindret til gjengjeld de katolske skipene i å komme inn i havnen ved å bygge to tårn ved havnens innløp og de spente en tykk jernkjetting tvers over innløpet. Først da vaktene på murene døde av sult, overga byen seg.

Et typisk trekk i bybildet er arkadene, bak fasadene, der det skjuler seg fasjonable butikker

Byen fikk ingen nevneverdig skade under 2. verdenskrig, til tross for at den var vært for en stor tysk ubåtbase. Den tyske admiralen overga byen uten kamp. Man kan stadig få omvisning på basen, som for øvrig var midtpunkt i filmatiseringen av spenningsfilmen ”Das Boot”.

Den dag i dag er den gamle byen helt inntakt og tårnene ved havneinnløpet er blitt byens kjennetegn og en magnet for nåtidens nomader: turistene, deriblant et ikke ubetydelig antall campere.

Stormene suser ofte inn over byen, Biscaya er et beryktet arnested for lavtrykk, så innbyggerne kom ganske tidlig på å utstyre fortauene sine med tak. Det skjedde på den måten, at man simpelthen laget en løpegang under fasadene, der handelsfolk kunne innrede boder til varene sine. I dag kalles slikt fortsatt for arkader og disse eksisterer den dag i dag. Her kan man trygt gå i all slags vær og foreta innkjøpene sine. Mange fasjonable butikker beiler her til både innbyggernes og turistenes kredittkort.

På handletur i arkadene i Rue du Palais

Severdigheter

Det gamle rådhuset, Hotel de Ville, er en annen av de store severdighetene i byen. En flott trapp fører opp til inngangen fra det lille, men veldig vakre torget, som er omkranset av høye bygninger.
Tour de la Lanterne er et gammelt fyrtårn, flere steder finnes veldig flotte bindingsverkhus, også i flere etasjer. Den gamle markedshallen La Marché er fremdeles i drift og for øvrig en arkitektonisk bemerkelsesverdig bygning.
Hôtel de la Bourse er handelskammerets bygning i den indre gården bak arkadene.

Rue Chadrier, oppkalt etter en av byens forsvarere i Renessansen, og her finnes noen spennende bindingsverkshus bl.a. et av Frankrikes vakreste brasserier, Café de la Paix.

I Grand Rue des Merciers finnes flere bindingsverkshus fra det 16. og 17.århundre.
Andre svært gamle hus finnes i Rue de Minage og på Place du Marché.

Tunge pilarer bærer Hotel du Villes fasade

Ile de Ré

Golfstrømmen har en gunstig innflytelse på vanntemperaturen i Biscayabukten. Den solrike øya Ile de Ré har noen veldig fine sandstrender med rolig vann og delvis bak skjermende halvøyer. Det gjør øya til et attraktivt feriested for barnefamilier. Naturreservatene har bare adgang for gående og syklister. Det er mer enn 100 km sykkelsti på den flate øya. En tre km lang bro fører over til øya fra fastlandet, og her kreves det inn bompenger.
I lang tid blev øyas infrastruktur truet av ”vill camping”, som omfattet et ikke ubetydelig antall fastboende folk, som bosatte seg i skurlignende bygninger hele sommeren. Myndighetene er nå mye mer strikse og slår hardt ned på camping utenom de autoriserte campingplassene. Det er imidlertid stadig to områder, der man aksepterer fri camping: i Baleines og i Patache og disse brukes mest av bobiler.

Ærverdige gamle hjørner

Campingmuligheter

På Ile de Ré er det en god del campingplasser. Også på fastlandet er det forskjellige muligheter, og det er her de billigste ligger.

Vi foretrekker Camping Le Moulin, en Camping Municipal plass som tilhører landsbyen. Det er en ganske utmerket og billig løsning, hvis man ”bare” skal på besøk i byen og kanskje et par enkelte dager på stranden. Den kommunale plassen skal man imidlertid ikke stille for store krav til. Tariffen var i 2009 15,20 € for to personer inkl. strøm (8 Amp.). Det er plass til 50 enheter på grønt gress med asfaltveier langs sidene. Sesongen varer bare fra juni til august. Det er som regel studenter til å passe plassen, og de snakker både tysk og engelsk, og er høflige og hjelpsomme, som franskmenn som oftest er, men de er ikke så opptatt av å se etter om toalettene trenger litt ettersyn i løpet av dagen. Det er bussforbindelse, flere linjer, til La Rochelle (åtte km). Plassreservasjoner gjøres via borgermesterkontoret.

Camping de La Plage ligger rett ved stranden, men har også et mindre vannland på plassen, samt innendørs svømmebasseng. Det er en større strandplass med mulighet for utleie av sportsutstyr til stranden, minimarked, gatekjøkken og så er det forskjellige former for underholdning.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden