: Bosnia-Hercegovina: Camping i Jajce – en eldgammel kongeby | Din Fritid

Bosnia-Hercegovina: Camping i Jajce – en eldgammel kongeby

Det er (ennå) ikke mange skandinaviske campere, som har hørt om byen Jajce, som ligger i den nordlige delen av Føderasjonen Bosnia-Hercegovina (BiH), en av de nye Balkanske statene, som er åpnet for turister fra EU-landene. Campere og landet har de siste årene tatt et tigersprang inn i den vestlige kulturens krav om moderne turisme. Således finnes det allerede gode campingplasser i de byene der severdighetene ligger som perler på en snor.

Jajce er en gammel bosnisk kongeby

En gammel kongeby

Jajce er en gammel bosnisk kongeby, vakkert beliggende i en dal hvorfra det er tre vesentlige utganger, men ellers omkranset av fjell. I nyere tid har Jajce spilt en stor rolle. I 1943 grunnla Tito staten Jugoslavia, som imidlertid gikk til grunne ved borgerkrigen 1992-95. Byen led stor skade under denne og kampene for å bemektige seg trafikknutepunktet var voldsomme. Byen er i dag stort sett gjenoppbygget, bl.a. med et nytt sentrum med gågater innenfor bymuren. Kirker så vel som moskeer er gjenoppbygd og både ortodokse kristne og muslimer lever igjen sammen i all fordragelighet. Byen har som helhet et moderne preg med alle de forretningstyper, som også er vanlige i EU-landene. Minibanker forefinnes flere steder i sentrum.

Midt i byen renner to elver, Pliva og Vrbas sammen i et mektig fossefall. Naturfenomenet er samtidig byens største severdighet, selv om det får sterk konkurranse av det idylliske området med de osmanske vannmøllene.

Utsikt over dalene

Over byen troner den veldige gamle kongeborgen, hvorfra man har en fantastisk utsikt over dalene. Kongeborgens murer strekker seg ut til de forskjellige byportene og har til sammen dannet en veldig festning, som sprer seg over store deler av byen. Den vakre beliggenheten i naturen krones i særdeleshet av den nærliggende sjøen Plivsko Jezero. Ved campingplassen ses de særpregede vannmøllene, som stammer fra osmansk tid, som er et yndet utfluktsmål for pikniks og kaffesammenkomster i det grønne.

Bosnia-Hercegovina er dekket av store skoger, strie elver og grønne jorder

Slår Napoleonsruten i skjønnhet

Syd for Banja Luka kommer du via E 661 inn i en veldig vakker dal, som saktens kan måle seg med Napoleonsruten i Frankrike. Bratte kløfter med vann i bunnen og høye fjell langs veien veksler med blide, grønne høydedrag. BiH er dekket av store skoger, strie elver og grønne jorder. Denne fine strekningen gjennom Vrbasdalen er veldig vakker, så nyt den. Ta en pause, når det er mulighet til det. Det er dessverre ikke mange p-plasser eller rasteplasser langs veien.

Pass, sykeforsikring, husdyr

Det er lett å komme inn i BiH. Som EU borger skal du bare vise passet. Forsikringskort er obligatorisk, teoretisk er det krav om det grønne forsikringskortet, men det spørres sjelden etter det.

Det er (ennå) ikke mange skandinaviske campere, som har hørt om byen Jajce

Miner, bomber og krigsskader…

Rykter om at veiene er fylt av miner og andre farlige gjenstander har aldri hatt rot i virkeligheten. Under borgerkrigen ble det bare lagt ut miner på stier. Men hovedferdselsårene var fritatt for denne taktikken. Du kan altså ferdes trygt i hele landet.

I Jajce er det fortsatt enkelte hus med kulehull. Når disse ikke er reparert, så er det fordi eierforholdene til husene ikke er avklart og man reparerer jo ikke et hus, når man ikke vet hvem eieren er. Heller ikke i BiH.

Camping “Plivsko jezero” ligger rett ved Plivsko Jezero sjøen

Camping

Camping “Plivsko jezero” er en flott campingplass rett ved sjøen Plivsko Jezero: www.jajcetours.com/engindexautocamp.php

Campingplassen er velregulert med slett terreng, men oppdelingen i tomter tas ikke særlig høytidelig. Plassen ligger fem km fra Jajce´s sentrum og det er skiltet fra hovedvei M5. De sanitære installasjonene er upåklagelige og velfungerende. Det er strømpåler med 220 V med regelmessige mellomrom. Restaurant med både internasjonale og lokale retter finnes på plassen. Husdyr aksepteres.

Rykter om at veiene i Bosnia i Hercegovina er fylt med miner og andre farlige gjenstander er ikke korrekte

Severdigheter og aktiviteter

Moskeen, kongeborgen, fossefallene, museet for Jugoslavias opprettelse, utfluktsområde ved fossene ved Plivsko Jezero (Plivosjøen) ved campingplassen, den underjordiske kirken, den gamle kirken fra det tredje århundre.
Les mer her: www.jajcetours.com/imgs/Jajce.pdf

Det er muligheter for aktiviteter (kanoer, rafting, klatring) på/ved elver og sjøer gjennom firmaet Eko Pliva: www.plivatourism.ba

Det finnes gode campingplasser i de byene der severdighetene ligger som perler på en snor

Tilreise

GPS’en kan bare brukes på hovedveiene i Bosnia, slik at det må tilrådes at man tar med seg et godt kart hjemmefra. Kjøp kart med størst mulig målestokk, som i skrivende stund er 1:200.000
Reisetid: Det må beregnes min. tre-fire dager, fordi veien gjennom Bosnia er veldig svingete og det er dessuten store ringveisystemer i Maribor (Slovenia) og Zagreb (Kroatia), som kan ta tid. I tillegg må det beregnes ventetid på grenseovergangen mellom Kroatia og Bosnia.

Det kan være lange køer med lastebiler. Her skal du ikke stille deg bakerst i køen. Det er tillatt for personbiler å kjøre utenom køen. Man kan nemlig ikke se bakfra, at det er åpne bommer ved grenseovergangen.
Veiene er gode i BiH, det er forholdsvis nytt asfaltdekke på alle hoved- og regionveier, heriblant byenes gater. Hvis man holder seg borte fra gamle byers sentrum er det ingen problemer med 2,5 m brede ekvipasjer/bobiler.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden