: Portugal: Lisboa – hver bydel har sin sjarm og kjennetegn | Din Fritid

Portugal: Lisboa – hver bydel har sin sjarm og kjennetegn

Mange vil velge Lisboa som et feriemål og er man i Portugal bør man absolutt avse et par dager til å stifte bekjentskap med Portugals interessante hovedstad. De fleste vil også konstatere, at det er snakk om en by med utrolig mye å by på og et sted man til de grader får lyst å komme tilbake til.

Litt historie

Lisboa ligger nesten 350 mil fra Oslo. Skal man kjøre dit bør man beregne minst tre/fire dager. Selve Lisboa har ca. 600.000 innbyggere, men i hele området bor det 2,5 millioner innbyggere. Lisboa er en deilig blanding av fortid og nåtid. Fortiden byr på en dramatisk historie fra kolonitiden, som har etterlatt seg en perlerad av imponerende severdigheter. Nåtiden viser at hovedstaden er en moderne storby med et pulserende gateliv. Det hele gir den kuperte byen en masse spennende kontraster. I mange tilfelle snakkes det om før og etter jordskjelvet i 1755, som ødela den gyllne byen fylt av rikdommer. Først det katastrofale jordskjelvet og deretter en tsunami fra Tejoelven. Ødeleggelsene var uoverskuelige og 1/3 del av befolkningen omkom. Lisboa reiste seg igjen og ble til den kontrastfylte hovedstaden, som vi kan oppleve i dag.


Castelo de Sao Jorges – Lisboas eldste bygning

Castelo de Sao Jorges – Lisboas eldste bygning

Castelo de Sao Jorge er ikke bare en borg, men har også fungert som kongeslott. Det er Lisboas eldste byggverk og i dag kan man gå en tur i de gjenværende restaurerte borgmurene. Det er et historisk sted med en lang rekke med begivenheter. Nesten uansett hva som har skjedd i Lisboas historie har Castelo de Sao Jorge en del av den. F.eks. ga Dom Manuel 1. selveste Vasco da Gama audiens etter hans første reise til India. Borgen ble også utsatt for store ødeleggelser under jordskjelvet 1. november 1755, men er i dag et velbevart område med en liten park og en flott gammel bymur. Ved inngangen er det en stor statue av Dom Manuel 1., som er klar til å gi audiens til de besøkende.


Det er en fantastisk utsikt over hele byen

Fantastisk utsikt fra Castelo de Sao Jorges

Det er en fantastisk utsikt over hele byen. Man kan f.eks. sitte utenfor og nyte en lunsj på restauranten av samme navn. Vil man gå opp til Castelo de Sao Jorges er det en drøy stigning opp gjennom byens bratte gater. Man kan også velge å ta bussen eller den historiske trikken med nr. 28.


Et annet sted å starte sin rundtur i byen kan være en båttur på elven Tejo

En seiltur på Tejo elven

Et annet sted å starte sin rundtur i byen kan være en båttur på elven Tejo, som er en stor del av Lisboas beliggenhet. Fra bydelen Belem med Torre de Belem og monumentet over de oppdagelsesreisende til den gamle bydelen med Praca do Comercio – det gamle handelstorget og videre ut forbi Ponte 25 de Abril for endelig å komme til området Nasjonenes Park, som blev bygd i forbindelse med Verdensutstillingen EXPO 1998. Man seiler også under broen, som minner mye om Golden Gate Broen i San Francisco og i det hele tatt kalles Lisboa ofte for Little San Francisco. Og det med god grunn. Vannet, broen, de bratte smale gatene med trikker finnes også i San Francisco.

Torre de Balém

Torre de Santa Maria de Belém er et imponerende lite byggverk. Det fungerte både som fyrtårn og festning og skulle forsvare innseilingen til Lisboa. Fra 1580 til 1828 fungerte tårnet som statsfengsel. Det ble oppført 1515-21 av Francisco de Arruda i manuelistisk stil med seil, tauverk, ankere og svingete søyler. Det er utrolig flott og minner mest av alt om en sjakkbrikke utskåret med sans for de minste detaljene. I 1983 kom Torre de Belém med god grunn inn på UNESCOs Verdensarvliste.


Torre de Balém

Da Portugal var en mektig nasjon

 


Monumentet for de oppdagelsesreisende

Lisboa – de oppdagelsesreisendes by

Man kan ikke besøke Lisboa uten å komme inn på de oppdagelsesreisendes historie og kolonitiden, da Portugal var en mektig nasjon, som stort sett hadde delt verden med Spania. I enkelte perioder var Lisboa en mektigere handelsby enn Genova og Venezia. Det hele startet mer eller mindre i 1415, men toppet seg bl.a. med Vasco da Games oppdagelse av sjøveien til India i 1498.


Vindrosen en gave fra Syd-Afrika som takk for oppdagelsen av Kapp det gode Håp

Padrão dos Descobrimentos – Monumentet for de oppdagelsesreisende

Få hundre meter fra Torre de Belém troner det 60 meter høye monumentet for de oppdagelsesreisende mektig over elven Tejo. Øverst står prinsen Henrique o Navegador også kalt Henrik Sjøfareren, som startet hele imperieeventyret. Han var selv bare på havet en gang, men formådde likevel å lede mange av Portugals oppdagelser og fram for alt bane vei for at det hele også fortsatte etter hans død i 1460. I dag er det bare Madeira og Azorerne igjen. Vindrosen, som er på torget bakenfor monumentet, er 50 meter i diameter og er en gave fra Syd-Afrika som takk for oppdagelsen av Kapp det gode Håp.


Statuen av Henrique o Navegador - Henrik Sjøfareren måler ni meter

Eldgammel og veldig hemmelig oppskrift

 

Pasteis de Belém

En ting man ikke må gå glipp av, er å smake de fantastiske kakene pasteis de Belém, som bakes hver eneste dag på en eldgammel og veldig hemmelig oppskrift. På en helt vanlig dag selges 20.000 kaker fra det lille bakeriet fra 1837 i bydelen Belém. Det er en god idé å komme akkurat når de åpner, dersom man vil unngå lange køer. Kakene med den helt riktige og originale oppskriften kan kun smakes her. Deigen og kremen som kakene består av blir blandet hver morgen bak lukkede dører. Deretter blandes de forskjellige ingrediensene og det hele gjøres med håndkraft. Det er en del av kakenes image. Hver eneste kake har vært gjennom minst fem forskjellige personer før den spises. Det er et voldsomt stykke arbeid.


Jerónimos klosteret

Jerónimos klosteret

Rett ved siden av det populære kakehuset ligger Jerónimos klosteret, som siden det ble bygd har ligget helt ned mot Tejo elven. Klosteret kom på UNESCOs liste, som en del av verdens kulturarv i 1983 – og med god grunn. Det er enestående både ute og inne. Det består både av et kloster og en kirke. Klosteret er enestående vakkert og velbevart. Med sin fantastiske rikdom er det noe av det flotteste Portugal kan vise fram.


Vasco Da Gamas sarkofag

Vasco Da Gamas sarkofag

I kirken ble mange av de oppdagelsesreisende velsignet før de dro ut på verdenshavene. I dag kan man se Vasco Da Gamas sarkofag. Han døde i 1524. Man kan også se gravstedet for Portugals nasjonalpoet Camões, selv om man egentlig ikke vet hvor hans jordiske rester er. Portugiserne satte det opp 300 år etter hans død.


Nasjonenes park

Nasjonenes park – en moderne bydel

I 1998 avholdt Lisboa verdensutstilling og ut av det kom det en helt ny bydel, som i dag heter Nasjonenes Park. Her finner man, i tillegg til et kjempemessig kjøpesenter også et akvarium, som er det nest største i verden og det største i Europa. Det ble innviet i 1998 i forbindelse med EXPO 1998, som hadde vann som tema – også for å hylle Vasco da Gama, som hadde funnet sjøveien til India 500 år tidligere.


Havoteren Amalia

Havoteren Amalia

I den 5000m3 store vanntanken kan man oppleve haier og rokker. I tillegg til den store vanntanken er det flere mindre bassenger, som har de store havene som tema. Akvariets helt store attraksjon er havoteren Amalia.


Portugiserne pryder gatebildet med vennlighet og herlige innstilling til livet.

Chiado eller Rua Augusta – masser av shopping

Lisboa har alt innenfor shopping – store kjøpesentre med de kjente kjedene og mindre bydeler med hver sine særpregede butikker. Det er helt klart den sistnevnte, som er mest interessant. Hele Lisboas gamle bydel består av flere bydeler, der du kan handle. Gå en tur her på Rua Augusta eller en tur i bydelen Chiado, der man også finner litt mer alternative butikker. Det var her de store forfatterne som Camões og Fernando Pessoa også holdt til. Portugiserne pryder også gatebildet med sin vennlighet og herlige innstilling til livet. Man føler seg velkommen. Gi dem et smil. Du får helt sikkert et igjen.

Slik kommer du rundt – velg trikken

Ingen tvil om at Lisboa best oppleves til fots, men byen er utrolig kupert og man får raskt gått en del kilometer opp og ned. Husk å bruke de såkalte gateheisene, der kan du spare deg for en del trinn. Der er selvfølgelig også busser og drosjebiler, men det er helt klart trikken, som har mest sjarm. Den er en av byens største severdigheter.


En tur med trikk 28 går forbi mange av severdighetene i den gamle bydelen

En tur med trikk 28

Trikkene går utseendemessig helt tilbake til 1940-, 50- og 60-tallet. Mekanikken virker også etter gamle dagers prinsipper, men er imidlertid byttet ut med mer moderne motorer og ikke minst bremser. Man skal velge en tur med trikk 28, som går forbi mange av severdighetene i den gamle bydelen samtidig med, at man får en tur opp og ned i de smale gatene, der man får en fornemmelse av, hvor lite plass det i virkeligheten er. Det kan også anbefales å ta turen midt på dagen, fordi lokalbefolkningen også bruker trikken morgen og kveld og det kan gi lange køer.

En perfekt avslutning på dagen – Fado musikk

Etter både sightseeing og shopping, må man ikke glemme å smake på det portugisiske kjøkken, der fiskerettene selvfølgelig er stor del av ingrediensene. Maten er fantastisk og til rimelige priser. Når mørket faller på vrimler det med folk i Lisboas smale og bratte gater. Stemningen er god og understrekes av den helt spesielle Fado musikken, som man kan oppleve på flere spisesteder i den gamle bydelen f.eks. på Rua Barroca. Fado musikken er helt karakteristisk for Lisboa og den nytes sammen med en middag, hvor man spiser litt og så er det underholdning mellom rettene. Musikken oppsto på 1800 tallet og ble sunget i gater og smug. Musikken akkompagneres av gitar, fiolin og bassgitar og en sanger eller sangerinne med kraftig stemme. En perfekt måte å avslutte en god feriedag i Lisboa.


Anita Guerriero, Fado sangerinne

Anita Guerriero - Fado sangerinne

Fado sangerinnene /sangerne kan man ofte finne i baren utenfor restauranten og de stiller gjerne opp for en prat og et bilde. Her er det Anita Guerriero.

Husk museene

Lisboa har nesten 100 forskjellige museer med hver sin historie. Alle er gratis hver søndag til kl. 14. To museer NUDE og Museo do Colleccao Berardo er gratis hver dag. Lisboa er flisenes by og et annet spennende museum er Museu Nacional do Azulejo (det nasjonale kakkelmuseum).


Museu Nacional do Azulejo, det nasjonale kakkelmuseum

Bloggeren Shira Stieglitz er innholdsansvarlig for nettstedet Website Planet og hun kåret i 2019 Lisboa til verdens sjuende beste by for tilgang til internett (ekstern lenke). Kjekt å vite når du skal dele dine opplevelser med venner og familie.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden