: 2001: Ekspedisjon Polarsirkelen | Din Fritid

2001: Ekspedisjon Polarsirkelen

Vinteren 2001 kjørte de to danske caravanister den lange turen fra den finsk-russiske grensen i øst til Norskehavet i vest. Hele veien så nær opptil Polarsirkelen som mulig, og hele veien i en campingvogn, i løpet av en kald vinter med ned til 34 minusgrader.

Forberedelsene

Forberedelsene startet så langt tilbake som høsten 2000, da det i første rekke gikk ut på å finne en vogn som kunne klare en skandinavisk vinter. Det var ikke noen tvil om at det måtte være en vogn produsert i Norden, og valget falt til slutt på svenske Kabe Briljant XL, som er godt isolert og har et svært godt varmeanlegg. Som trekkbil og følgebil ble valgt to Jeep Grand Cherokee. Fordelen med å kjøre i to biler var at da kunne den ene benyttes til å trekke den andre løs, dersom vi skulle kjøre fast, eller også kjøre etter hjelp, hvis man ikke kunne løse problemet på egenhånd. Vi hadde ikke mye ekstrautstyr med, for målet var også å gjennomføre turen som «vanlige» caravanister. Bilene, som var danske, ble utstyrt med motorvarmer da de ellers ikke ville tåle de lave nattetemperaturene. Motorvarmer er generelt ikke noe som er nødvendig for en dansk vinter, men så langt mot nord er dette standardutstyr på bilene. Vi opplevde også et vel fungerende nett av tilkoblingssystemer. Det var strømpåler over alt.

Vi starter egentligt i Finland

Selve ruten langs Polarsirkelen er ca. 1.600 km, men vi skulle jo også fram til startstedet og hjem fra målet, slik at det i alt ble kjørt ca. 4.500 km. Vi startet i København og fra Stockholm seilte vi med Silja Line til Turku/Åbo i Finland. Vi kjørte deretter til Helsinki for å ta bilnattoget til Rovaniemi. Neste morgen ankom vi godt uthvilt julenissens by og herfra var det ikke langt til selve startstedet, den finsk/russiske grensen øst for byen Salla.

Et nytt kull med unger

Herfra kjørte vi i store trekk kun vestover, gjennom Finlands snøkledde skoger, der vi blant annet møtte en hundespannfører, som nettopp hadde fått et nytt kull med unger. Og sannelig var ikke selve julenissen på plass i Rovaniemi. Vi hilste på en trett barnevennlig mann, som nå skulle slappe litt av, innen man igjen gikk løs på pakkene for årets jul. Jo, det ble også tid til opplevelser underveis. I Finland krysset vi Polarsirkelen 3 ganger.

Samenes vintermarked i Jokkmokk

Vi tok en lengere pause i Jokkmokk for vi hadde planlagt turen slik at vi var der i forbindelse med samenes imponerende vintermarked. For 396. gang på rad. På markedets annen dag satte vi første kulderekord for turen med minus 32 grader. Det er svært kalt for en danske…..

Tid til å sette opp vårt Isabella Universal telt

I Jokkmokk ble det også tid til å sette opp vårt Isabella Universal telt. Det var ikke så enkelt i det kalde været, men da det først sto der, var det deilig med en varmestue foran campingvognen. Det kunne merkes. Campingvognen har et Alde Compact 3000 varmeanlegg, som sammen med el-patronen leverte mer enn nok varme. Gulvvarmen er en særdeles god ting, fordi den gir en meget jevn varme opp gjennom campingvognen. Når du er varm på bena, fryser du sjelden på resten av kroppen. Det var ofte ca. 50 graders forskjell på temperaturen ute og inne. Vi lot sirkulasjonspumpen gå hele tiden for å unngå kondens. Det hjalp. Selv om natten, når vi lå 4 personer i vognen og sov, var det ikke den minste antydning til kondens neste morgen. Det er imponerende.

Målet

Målet for turen er som sagt Norskehavet vest for Mo i Rana. Vi avslutter helt ute på Hilstad Camping i Kilboghamn bare 3 km syd for det siste landfaste Polarsirkelpunkt i Norge. Polarsirkelen ble krysset totalt 7 ganger på selve turen. Turen var vellykket og det blir feiret med champagne. Vår drøm har gått i oppfyllelse. Nå har vi bare den lange veien hjem, langs E6 til Oslo, der vi skal ta båten tilbake til København. På Dovrefjell satte vi kulderekord for hele turen, minus 34 grader. Det er det som kalles vintercamping.

Mot de øde fjellene

Vi fortsatte mot vest og nærmet oss den norske grensen og de høye fjell. Nå skulle det bli spennende hvordan det ville gå over Saltfjellet, som var vår eneste fjellovergang på selve ruten. Været var nesten det eneste, som kunne gå oss i mot. Campingvognen og bilen fungerte optimalt, og det var høy stemning i leiren. Hellet er med oss. Vi våkner opp til en av de vakreste dagene på turen. Helt frostklar blå himmel troner over ubeskrivelige snekledte fjell. Hvilken natur. Det er en fryd for øyet og balsam for sjelen å la seg transportere gjennom dette imponerende vinterlandskap, som er en stor kontrast til de mange kilometer gjennom skog, skog og atter skog i Finland og Sverige. Det er ikke mye snø i Norge og veien (E6) er nesten snø- og isfri. Polarsirkel Centeret er stengt om vinteren, men vi stopper likevel og strekker på bena, og nyter naturen på nært hold.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden