Lofoten: Å: Spydspissen | Din Fritid
Lofoten: Å

Spydspissen

Det å stå ytterst på Å, med mektige Lofoten i ryggen, og skue ut over havgapet hvor horisonten kun er brutt av noen få øyer, er et mål for mange.

Kommer du med fergen fra Bodø til Moskenes, som vi gjorde, så er fergeturen en grei måte å spare tid på når du skal til Å. I ettertid vil jeg heller anbefale å kjøre begge veier - det er så mye å oppleve i denne øykjeden at du garantert vil finne nye opplevelser og oppleve ulikt vær! Men det forutsetter at du har tid nok.


På parkeringsplassen ved veis ende var det stappfullt da vi ankom midt i juli.

Kolonnekjøring

Når fergen fra Bodø kommer til Moskenes setter de fleste kursen mot Å. Det blir en ganske lang kolonne hvor rekken med biler, bobiler og busser snegler seg av gårde den korte biten ut til Å, hvor veien ender. På parkeringsplassen ved veis ende var det stappfullt da vi ankom midt i juli. Rutebussen hadde et svare strev med å komme frem, og ingen parkeringsplasser var ledige. Dette er utvilsomt Lofotens mest trafikkerte sted i forhold til kapasiteten. Skal du hit i høysesongen med bobilen: Sørg for å unngå rushet etter fergeankomst, beregne god tid - og sørg for at humør og blodsukker er på topp!

Vår opplevelse av Å ble ganske så begrenset: Stedet er rett og slett for trangt til å passe for bobilturister i høysesongen. Sikt deg da heller inn mot Moskenes Camping eller bobilpassen Reine Molo.


Vilt & vakkert!

Fakta om Å

Å i Lofoten er et gammelt, tradisjonelt fiskevær - et av de best bevarte i Norge. Samtlige av de gamle trebygningene er fredet, og de fleste er innredet som utleie-rorbuer. Stedet ligger ved enden av E 10, og blir av mange karakterisert som det vakreste Lofoten.
Å har to museer: Lofoten Tørrfiskmuseum og Norsk Fiskeværsmuseum.
Lofoten ligger nord for polarsirkelen, og har både mørketid og midnattssol.
Utenfor Lofoten ligger verdens største dypvannskorallrev. Klimaet er betydelig varmere enn den nordlige beliggenheten tilsier, takket være Golfstrømmen. Moskstraumen (ekstern lenke, åpnes i separat vindu) er en av verdens sterkeste malstrømmer, og har vært beryktet i hundrevis av år.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden