Bobil-Dag i byen: Trondheim: Norges første hovedstad | Din Fritid
Bobil-Dag i byen: Trondheim

Norges første hovedstad

Byen ble grunnlagt 997 år e. Kr. og har over tusen år med historie bak seg. Tilbudet av kultur, kunst, design, mat, aktiviteter og opplevelser gjør Trondheim til en levende by, vel verdt å besøke!


Kveldsstemning på Trondheim bobilparkering. Godt oppmerket og sentrumsnær parkering med plass til 80 bobiler, 50 plasser med strøm. I sommersesongen er det fullt hver dag så det krever litt tålmodighet for å finne ledig plass.

Med bobilen trygt parkert på Trondheim bobilparkering er byens opplevelser ikke mange skrittene unna. Trondheim, tidligere kalt Nidaros og Trondhjem, er den tredje største byen i Norge. En gåtur på rundt et kvarter tar deg inn til bysenteret, som ligger mellom Nidelva og Trondheimsfjorden.

Med så mye å se og oppleve er vårt førstevalg å besøke turistinformasjonen, som ligger sentralt til i Nordre gate.

Byvandring

Her tilbys det organisert byvandring, hvor du får høre om byens utvikling fra middelalderen og helt frem til vår egen teknologiske tidsalder. Buss-sightseeing er også et alternativ hvis du ikke er så god til bens.

Gjennom to timer får du se de viktigste attraksjonene i byen. Er du sulten eller tørst kan det velges mellom “kaffe-walk”, “bryggeri-walk”, “gourmet-walk” og “burger-walk”. Hvis du er glad i å fotografere er kanskje fotosafari med en lokal fotograf som gir deg tips om gode motiver i byen noe for deg.

Severdigheter

Claudia Bätcke er guide i byen og gleder seg over de mange turistene som kommer.

– De fleste som kommer hit ønsker mye av de samme severdighetene. Gjengangere er Nidarosdomen, Bakklandet, Ringve, som er Norges nasjonale museum for musikk og musikkinstrumenter, Ringve botaniske hage, Trøndelag Folkemuseum og Lade med Ladestien. Turistene ønsker også gjerne å ta en båttur på 15-20 minutter fra Ravnkloa til Munkholmen. Vi har også sykkelutleie, og tar du en tur til Bakklandet må du prøve sykkelheisen “Trampe”. Den drar deg og sykkelen opp den bratteste bakken, sier Bätcke med et smil.


Bakklandet ble bebygd på 1600-tallet, det ble behov for å bygge utenfor elveløpet til Nidelva og Bakklandet ble Trondheims første forstad. Opprinnelig var området fylt med handel, håndverk og industri. I dag er det et populært boområde med kafeer, restauranter og små butikker.


Rockheim er vårt nasjonale museum for populærmusikk. Artister og grupper med ekstraordinære karrierer i populærmusikken kan bli innlemmet i Rockheim Hall of Fame.


Munkholmen er en turistattraksjon i Tronheimsfjorden. En kort båttur fra Ravnkloa tar deg ut til den lille øya. Øya ble i vikingtiden brukt til offentlige henrettelser. Rundt 1660 ble Munkholmen omgjort til festning, senere er den brukt til fengsel. Under andre verdenskrig ble Munkholmen brukt som forsvarsverk av tyskerne. I dag et populært utfartssted med omvisning, kafe og en badeplass.

Trondheim har også verdens nordligste trikkelinje. Den går fra St. Olavs gate i sentrum til Lian i Bymarka.

Vis hensyn!

– Vi ser at noen parkerer bobilen sin ved Nidarosdomen på plasser som er reservert bevegelseshemmede og på parkering som er til busser. Det er ikke i orden, og skaper problemer for alle turistbussene.

Kjører du bobilen ut til Lade, hvor vi har Ladestien, er det flere parkeringer i det området. Der er det mulig parkere hvis en har lyst til å gå turer, ta et kafébesøk eller et bad. Ved Ringve er det også mulig for bobil å parkere, men det er ikke regulert for bobiler, sier Bätcke.


Hvert år kommer rundt 400 000 besøkende til Nidarosdomen. En travel sommerdag kan det være opptil 3000 besøkende. I sesongen arrangeres det vandring gjennom trange ganger, opp i smale trapper til sentraltårnet. Der kan en nyte 360 graders utsikt over Trondheim. Begrenset antall plasser og ikke egnet for personer med hjerteproblemer og klaustrofobi.

Fullt hver dag

Trondheim har tidligere hatt utfordringer med bobilparkeringen i byen. Noen av Din Fritids lesere har kanskje vært innom byen og den gamle bobilparkeringen på Øya? Parkeringen lå idyllisk til, men hadde ikke kapasitet eller fasiliteter til å ta imot alle bobilturistene som kom fra inn- og utland.

I 2017 måtte kommunen gjøre grep. Å finne sentrumsnære områder som var store nok til å ta imot det store antallet bobilturister var utfordrende. I tillegg må den vike for den planlagte utbyggingen av Trondheim Spektrum. Det parkeres fremdeles bobiler på den gamle parkeringsplassen på Øya, som nå er avgiftsbelagt tilsvarende Midtbyen, men det anbefales å benytte bobilparkeringen i Maskingata 2 på Nyhavna.

Midt imellom Solsiden og Lademoen fikk kommunen leid et område på 5000m2 av BaneNor Eiendom. Her ble det etablert en parkering for 50 bobiler.

– Da bobilparkeringen åpnet var det 50 plasser, men i 2018 utvidet vi til 80, hvorav rundt 50 av plassene har strøm. Fra juni til september er det fullt hver dag, og i august i fjor hadde vi 1832 bobiler innom parkeringen, forteller Ketil Granheim til Din Fritid. Han er ansvarlig for kontroll og håndheving i Trondheim Parkering AS.

Åpen hele året

Bobilparkeringen er helårsåpen. Det er tilgang til strøm året rundt, men vannet vil være avstengt i vinterhalvåret. Parkering skal skje på oppmerkede områder. Hvis bobilen er lengre enn oppmerket plass, kan den stilles slik at den går over i neste felt. Du betaler allikevel kun for én plass.

– Vi har ikke opplevd noe “villparkering” i byen, men vi ser at noen bobiler står på avgiftsparkering i sentrum. Det er gratis om natta, men på dagtid er det maks 3 timer og avgift, sier Granheim.

– Dagens bobilparkering på Nyhavna er midlertidig. Det skal bygges et konferansehotell på området. Planleggingsarbeidet rundt dette er i gang, men det kan fort ta to år eller mer før utbyggingen kommer i gang. Vi jobber parallelt med å finne nye områder til sentrumsnær bobilparkering, forteller Granheim.

Savner utsikt

Knut Erik Gjerstad fra Oppdal er på sitt fjerde besøk på bobilparkeringen i Trondheim. Han har også brukt parkeringen på vinterstid.


Knut Erik Gjerstad fra Oppdal har besøkt bobilparkeringen i Trondheim flere ganger. Han trives med den sentrumsnære beliggenheten, men kunne tenke seg en plass med litt mer grønt og utsikt.

– Det var ikke brøytet over alt på plassen, men jeg fikk plass. Denne gang er jeg på sykehusbesøk og for å fikse noe på motorsykkelen, som jeg alltid har med meg på bobilen sommerstid. På vinteren har jeg tilhenger med ATV. Bobilen min er lang, 8,82 meter, så det er praktisk å ha noe å kjøre med når den står parkert, forteller Knut Erik til Din Fritid.

Familien fra Oppdal har hatt bobil i flere år, og har Møre som favorittområde for bobilturer. Storsand Gård Camping nær E6 ca. 17 km nord for Trondheim er også en av favorittene.

– Vi havnet i dette bobillivet ved en tilfeldighet, men nå er vi hekta, kona og jeg. Bobilparkeringen her er ren og fin og ikke minst sentrumsnær. Vi opplever en del støy fra veien på den ene siden og fra toget på den andre. Det er ikke det triveligste området å sitte utenfor bobilen på. Jeg savner litt utsikt og grønt, men det er kort vei til sentrum, sier Gjerstad, som også trekker frem mangelen på toaletter på området.

Kort vei

– Jeg synes det er fint her. Det er sentrumsnært og kort vei til butikker, kafeer og restauranter. Det er ikke dusj og toaletter her, men det har vi jo i bilen, sier Siri Flåten fra Sandnessjøen.


Siri Flåten fra Sandnessjøen har nettopp hentet familiens nye bobil. Alt utstyret er ikke helt på plass ennå så da får en klare seg uten stoler når finværet nytes på bobilparkeringen.

– Akkurat nå har vi hentet oss en ny bobil og er på vei hjemover. Dette er den andre bobilen vi har. Tidligere hadde vi en hytte som vi solgte, og vi er veldig fornøyde med bobillivet. Så langt er det bare i ferieuker og helger at vi får brukt bobilen, forteller Flåten.

– Toget går rett forbi her ved parkeringen, og det er en del trafikk på veien utenfor, men jeg sover godt, så for meg er det ikke noe problem, sier Flåten, som gjerne vil slå et slag for Sandnessjøen og Norges vakreste kystområde, Helgelandskysten.

– Vi fikk ny bobilparkering ved småbåthavna hjemme i Sandnessjøen i fjor, så det er bare å styre bobilen 500 km nordover og komme på besøk, sier Flåten engasjert.

HVA SKJER…

Olavfestdagene: 28. juli-3. august, olavsfestdagene.no

Trøndersk matfestival: 1.-3.august, oimat.no

Bryggerifestivalen: 1.-3.august, oimat.no

Pstereofestivalen: 15.-17.august, pstereo.no

Trondheim Maraton: 7.september, trondheimmaraton.no

Trondheim Kammermusikkfestival: 23.-29.september, kamfest.no

UKA: 3.-7.oktober, uka.no

Julemarkedet: 6.-18.deesmber,  julemarkedet-trondheim.no

TRONDHEIM BOBILPARKERING

80 plasser

50 plasser med strøm

Tømmestasjon og vannuttak

Kun strøm vinterstid

Kr. 260,- pr. døgn

Maks P-tid er 5 døgn

Plassen er kun for bobiler. Campingvogner, kombicamp, telt o.l. henvises til campingplasser.

Betaling kan gjøres på automat, Smartpark eller Easypark (Easypark har et påslag på parkeringsavgiften)

Maskinistgata 2 Nyhavna, 7042 Trondheim

GPS 63.438288, 10.420371

TRONDHEIM TURISTKONTOR

Mandag – lørdag 09-18, utvidede åpningstider i høysesong.

Nordre gate 11, 7011 Trondheim

Tlf. 73807660


Claudia Bätcke på turistkontoret gleder seg over alle turistene som kommer til byen. De tradisjonelle prospektkortene selger godt ennå, selv i disse facebook- og instagramtider sier hun.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden