Fricamping i Rogaland: Hav, fjord og fjell | Din Fritid
Fricamping i Rogaland

Hav, fjord og fjell

I Rogaland kan du få nesten alt norsk natur har å by på. Hva er vel villere enn Lysefjorden? Eller Nordsjøen sett fra en strand på Jæren? Forfatter av Bobilguiden, Magne Klann, presenterer her noen av høydepunktene for Din Fritids lesere.

I arbeidet med Bobilguiden Vestlandet, som er den siste av tre bøker, har jeg besøkt utrolig mange flotte plasser med bobil. I arbeidet med guidebøkene har jeg vært på rundt 1000 overnattingssteder for bobil og campingvogn – i hele Norge. Her er et utvalg fricampingsteder fra Norges sydvestre hjørne:

Sogndalstrand

Vi starter ved kysten, lengst sør på grensen mot Vest-Agder. Sogndalstrand er et trivelig, lite sted ut mot Nordsjøen. Du kommer hit fra Fv44 ved å ta av i Hauge i Dalane. Det er skiltet til Sogndalstrand helt fra Fv44. På fine sommerdager er det mange besøkende, og det kan være trangt om plassen. Med bobil kan du stå i havna på flere steder. Det er best plass lengst ut mot den ytre moloen.


Sognadalstrand

Kysten her er ganske åpen og eksponert for havet, men i Sogndalstrand er det noen små holmer ute i bukta. På dager med frisk vind merker du været her ute. Kanskje gynger bilen i vinden så det føles som å være i båt.

Det er fine turstier i heia med utgangspunkt i havna. Det er også fine servicefasiliteter, med både dusj og toaletter nord i havna. Her ligger også Sogndalstrand Amfi, der spelet “Klokkene i Vammelsund” ble spilt i mange år. Hver sommer avholdes konserter og teaterforestillinger her.  Sentrum av Sogndalstrand er ikke egnet for bobiler, men det er et hyggelig sted å gå, og det er hotell, café og restaurant her.

På vei nordover langs kysten, stopper vi der Jærstrendene begynner. På veien kjører man forbi Trollpikken, en fjellformasjon som ganske nylig har fått stor popularitet. Steinen ble kappet av sommeren 2017, og ble umiddelbart kjent over hele verden.

Ogna

Ogna er en fantastisk flott fricamp like ved de flotte sandstrendene Ognasanden og Brusand. Ognaelva renner ut her, og det går stier ned mot sjøen og langs strendene. Du kommer hit langs Fv44 Nordsjøvegen. Ta av ved skilt til «Nordsjø turvegen parkering». Her er det også skilt til badeplass og turområde. Veien går under toglinja, så vær oppmerksom på at her er det bare 2,9 meter fri høyde. Ta første avkjøring til venstre etter undergangen og følg veien til du ser en smal grusvei ta av til høyre.


Ogna

I fortsettelsen av veien går det sti ned til vannet. Her kan du gå kilometervis langs stier som slynger seg i vegetasjonen ovenfor strendene, eller du kan gå nede på sanden. En rolig rusletur her i solnedgangen er balsam for sjelen, og er nærmest obligatorisk for kjærester på tur - uavhengig av alder.

Madland havn

Madland havn er en fin plass for fricamping. Her er det mulig å stå flere steder, både der bilen nærmest på bildet står, og nede i selve havnen. Pass på at du ikke står i veien for båtutsett og andre brukere. Du kommer hit ved å ta en liten avstikker fra Fv44, Nordsjøvegen. Avkjøringen er skiltet til Madland havn. Det er toalett der veien deler seg like før selve havna, ellers er det ingen tilrettelegging. Utsikten mot havet utenfor og landskapet rundt er eventyrlig. Her kan man nyte stillheten på fine dager, eller kanskje kjenne litt på villskapen fra havet under en høstlig kuling. Det skal være gode fiskemuligheter med stang fra moloen. På fine sommerdager er dette et drømmested for den som vil se sola forsvinne i havet.


Madland Havn

Vi forlater havgapet, og tar turen inn mot noen av landets mest besøkte turistattraksjoner. Ved Lysefjorden ligger både Lysebotn, med en av landets mest spektakulære veistrekninger, Kjeragbolten, og Preikestolen. Midt i en av hårnålsvingene opp fra Lysebotn er det faktisk en fin, liten fricamp. På toppen, forbi Ørneredet, ligger det en med litt større plass, men den må du vente på Bobilguiden Vestlandet for å lese om.

Lysevegen

Litt over midtveis opp fra Lysebotn til Ørneredet er det en liten plass som egner seg fint til fricamping. Her er det en liten dam og en benk. Akkurat nok til at det er et ganske hyggelig sted. Og selvsagt best av alt: en helt fantastisk utsikt over Lysefjorden og Lysebotn.


Lysevegen

Man står ganske nær veien, men det er lite trafikk om kvelden og natten. Det går ingen stier som egner seg for kveldsturer herfra. I så fall er veien eneste mulighet, og den er ikke så trivelig å gå langs.

Skrøylå

Skrøylå er en lite besøkt idyll med fantastisk utsikt over Lysefjorden. Mens tusenvis av mennesker går til Preikestolen på motsatt side av fjorden, er man nesten alene på tur i heia rundt Skrøylå.

Veien hit er svingete og smal, særlig de siste hårnålsvingene opp til parkeringsplassen, men burde være grei også for store bobiler så lenge det ikke er snø på veien.


Skrøylå parkering

Det er benk og bord ytterst på plassen, der utsikten er finest. Her er det ikke lov å parkere. Man står likevel fint lenger inn, i rolige omgivelser og med flott utsikt. Det går turstier innover i heia og opp på de opptil 750 moh høye toppene i nærheten. Sollifjellet ligger 2,6 km unna. Herfra er det flott utsikt over Lysefjorden. 

Fra Lysefjorden gjør vi et byks nordover, og ankommer med det en fricamp av en svært så vill og øde karakter. Den ligger på grensen mellom Rogaland og Hordaland.

Nedra Sandvatnet

Nedra Sandvatnet ligger i fantastisk fjellterreng mellom Sauda og Røldal. Dette er fricamping av aller beste sort! Kjør Fv520 til Kringletjørn. Ta av på anleggsveien på nordsida av riksveien, mot Nedre vatnet. Avkjøringen kan bare brukes vestfra - kommer du fra Røldal, må du kjøre forbi og snu på en snuplass like bortenfor. Anleggsveien er bratt og svingete, men godt kjørbar på sommerføre.


Nedra Sandvatnet

Vannet på bildet har ikke noe navn, men dette er det første fine stoppestedet du kommer til. Du kan også kjøre litt videre. Ta veien til høyre mot Kroktjørna, eller fortsett til demningen ved Nedra Sandsvatnet, slik kartet viser. Det er flere merkede turstier i området. På nordsiden av Øvra Sandvatnet ligger en selvbetjent turisthytte.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden