Fricamping i Norge: Nomade­liv i Vesterålen | Din Fritid
Fricamping i Norge

Nomade­liv i Vesterålen

Når det gjelder vern av natur og mot oljeutvinning har Lofoten, Vesterålen og Senja blitt et eget begrep: LoVeSe. Områdene har unik natur og er fantastiske steder å besøke med bobil og campingvogn. Alle på hver sin måte riktignok. Lofoten og Senja har vi tidligere omtalt i Din Fritid, så nå er det Vesterålens tur.


Stave Campingplass

Selv lokale folk, eller kanskje særlig de lokale, strides om grensene mellom Lofoten og Vesterålen. Her skjærer vi elegant igjennom, og konsentrerer oss i denne artikkelen om yttersida av Vesterålen, altså Sortland og Andøya. Dette er midnattssolens land, med fri sikt ut over havet mot vest og nord. Særlig på Andenes er det fint å se solas gang ned mot horisonten, og sommerstid kan du gjerne være oppe til den stiger oppover igjen. Slike opplevelser er det merkelig mange som ikke unner seg fordi de er redde for å ødelegge nattesøvnen. Greit nok, men søvnen gir sjelden minner for livet, slik en natt under midnattssolen gjør.

Ambisiøst

Det kan virke fristende å rekke over alle tre i LoVeSe på én tur. Har man tid nok kan det være fint, men det kan også bli heseblesende. Jeg synes ofte det er fint å kjøre lange etapper for å komme frem til et område, og så flytte meg bare en time eller to hver dag. Da får man en fin nomadeopplevelse. Man flytter seg litt hver dag, og opplever nye steder uten at det blir stress. En runde langs yttersida av Vesterålen vil kreve minst en uke i et slikt tempo, gjerne to.

Man kan kjøre inn i området på flere måter. Den fergefrie forbindelsen går via E10 over Tjeldsundbrua og videre over Hinnøya langs Fv85 og Fv82. Alternativt kan man ta fergen til Melbu fra Fiskebøl i Lofoten. Dessuten går det ferge fra Gryllefjord på Senja til Andenes på nordspissen av Andøya. En rundtur med to av disse alternativene er en fin mulighet. Særlig hvis man har tid nok til å besøke de nevnte naboområdene i tillegg. Her er et lite utvalg fra alle stedene man kan besøke i Vesterålen, hentet fra boka Bobilguiden.


Hovden

Hovden

Hovden ligger i enden av veien som går ut på nordvestspissen av Bø i Vesterålen. Hit kommer du langs Fv915, forbi Nykvåg på motstående side.  

Å ønske og reise så langt man bare kan komme er et behov som mange har i seg. Ytterpunkter er tiltrekkende. Her er det da også et fantastisk flott sted man kommer til. Det er mulig å kjøre enda noen meter forbi plassen på bildet, ut til havna. Her kan man også stå med bobil, men det er vel så trivelig på gresset på bildet. Her er bobiler velkomne, og man står med utsikt til Norskehavet på den ene siden og Malnesfjorden på den andre. Majestetiske fjell skyter i været i flere retninger. En tur ut i havna, og gjerne rundt moloen ut på Buholmen, er nesten obligatorisk når man er her ute. Vil man gå enda lengre, går det sti langs sjøen rundt Malnesberget, som du ser deler av oppe til venstre på bildet. Tvers over veien for bobilplassen er det en kafé som er åpen om sommeren.


Nyksund

Nyksund

Nyksund er et idyllisk fiskevær lengst nord på Langøya, 10 km nord for Myre, og med Norskehavet like utenfor. Du kommer hit langs Fv821 og Fv938. Veien ut hit er til dels smal, men det er overraskende uproblematisk, selv for busser og store bobiler.

Det er ikke plass til bobiler i sentrum, men på de to parkeringene innenfor er det fint å stå. Herfra er det kort gangavstand til fiskeværet.

På begynnelsen av 1900-tallet var Nyksund et stort fiskevær, med opp til 1000 innbyggere i sesongen. Kort vei til gode fiskeplasser var viktig for bosetningen. I dag er det mest turisme her, men bygningene er stort sett holdt i god stand.

“Dronningruta” går over fjellet herfra til Stø. Det er en flott fjelltur, oppkalt etter dronning Sonja. Enkelte dager går det båtrute, slik at du kan gå Dronningruta den ene veien og ta ferge tilbake.


Stø Bobilcamp

Stø Bobilcamp

Stø Bobilcamp ligger lengst ut i havneområdet på Stø. Dette er så langt nord du kommer på Sortland, for her slutter veien. Mange kommer hit for å oppleve midnattssola og den spektakulære naturen. Bobilplassen er også åpen for campingvogner. Det er dusj og toalett her, og i sesongen serveres mat og drikke. Stø er en aktiv fiskehavn, med fiskemottak og en liten flåte av kystfiskere.

Bildet er tatt mot nordøst, og vi ser Andøya forsvinne enda videre mot nord. Hadde man kunnet skjelne detaljene ville man nok sett helt til neste sted i denne oversikten: Stave Camping.


Stave Camping

Stave Camping

Stave Camping ligger på vestsiden av Andøya, med panoramautsikt til havet og fjellene innenfor. Du kjører Fv976 langs vestsiden av Andøya, og ser de gule bygningene på lang avstand. Det er 20 km fra Andenes, og 27 km fra Øyra, der Fv976 tar av fra Fv82 på østsiden av Andøya.

Her er det store gressletter og god plass til alle. Du kan velge mellom plasser ved husene, med strøm og kort vei til alle fasiliteter, eller strandcamping vendt ut mot havet. Her får du følelsen av å være alene med naturen og utsikten. Plassen strekker seg over et stort område. Avdelingen for strandcamping er bare åpen om sommeren.

Stranden er et naturlig utfartssted for de som kommer hit. Her kan man bade hvis man tåler litt kaldt vann, jogge, lese, gå lange turer, eller rusle i solnedgangen og kjenne nasjonalromantikken bruse i blodet.

Andenes Camping

Andenes Camping (se hovedbildet) ligger bare to kilometer utenfor Andenes sentrum. Fv82 går like forbi, og det er enkelt å finne fram. Her står du helt ute ved stranden med panoramautsikt mot havet utenfor. Her på nordspissen av Andøya har du fritt utsyn til midnattssola til langt utpå morgenen. Slike opplevelser lever man lenge på. Campingplassen samarbeider tett med Hvalsafari AS, som tilbyr båtturer for å se hval. Fra Andenes er det kort vei ut til kanten av kontinentalsokkelen, og området her er kanskje det aller beste stedet i Norge for å se hval. Ellers er det fine turområder og andre attraksjoner på Andøya.


Andenes Marina.

Andenes Marina

Andenes Marina ligger like nord for sentrum, ut mot fiskerihavna. Du kjører Fv82 gjennom sentrum og nesten ut til fergekaia til sambandet mot Gryppefjord på Senja. Her er det en liten plass som blir mye brukt til fricamping av bobilfolket. Det er ingen fasiliteter her, men heller ingen betaling. Det er kort vei til sentrum og flott beliggenhet, med utsikt til havet på begge sider.

Andenes er en levende fiskehavn, så det er litt industripreg her ute. Sentrum er stort med tanke på den avsides beliggenheten, og det er godt utvalg av butikker og serveringssteder. Det er også mulig å fricampe flere steder langs Fv976 mot Bleik.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden