Fjærland: Fjord møter bre | Din Fritid
Fjærland

Fjord møter bre

Med Jostedalsbreen i ryggen, byr det lille tettstedet Fjærland på opplevelser som gjenspeiler det dramatiske landskapet: Fjord, fjell og isbre som møtes.

Fjærland er en liten bygd med rundt 300 innbyggere som gjerne kalles brebygda. Det er kun ti kilometer fra fjorden til nærmeste isbre. Men nå kommer det stadig hyppigere varslinger fra klimaforskere om at hovedattraksjonen, isbreene, smelter. Det vil ta lang tid før de er helt borte, men de blir stadig vanskeligere tilgjengelig for oss som vil oppleve dem. Kanskje det er på tide med et besøk til den lille bygda for å oppleve isbreene?

Tidlig ute

Fjærland ble kjent som et turistmål på Vestlandet allerede for 150 år siden. Stedet har opp gjennom tiden vært lettest tilgjengelig med båt, og bilturister var tidligere avhengig av ferge for å dra dit. Siden 1986 har det vært fast veiforbindelse og bygda er lett å nå fra hovedveien gjennom Sogn og Fjordane.

Plasseringen ved Fjærlandsfjorden, som er en del av Sognefjorden, gir unike muligheter for turisme også ved fjorden. Her kan du fiske fra brygga eller bare se utover den flotte fjordarmen. Når sjøen ligger rolig og det er solskinn og skyfri himmel, speiler de massive fjellene seg i fjorden. Landskapet i Fjærland har blitt formet av breer gjennom flere istider de siste to-tre millioner årene.

Høye fjell og U-formede daler gir en flott ramme til store flate områder som er bygd opp av løsmasser fra breelvene. Fjærland ligger delvis i Jostedalsbreen nasjonalpark. Jostedalsbreen er den største breen på Fastlands-Europa. Naturreservatet Bøyaøyri er et våtmarksområde kjent for sitt fugletrekk hver vår og høst. Hele 90 ulike fuglearter er observert i området.

Bremuseum

To lokale firmaer tilbyr arrangerte og guidede turer i området. Enten du ønsker deg opp på en bre, eller en vandretur i bygda med unik utsikt til bre, fjord og fjell.


Været forandrer seg fort i brebygda Fjærland. Stedet gir uansett et flott utgangspunkt for opplevelser,

enten på Norsk Bremuseum eller oppe på selve breen. I det siste tilfellet bør du

benytte en guidet tur. Sentrum i Fjærland kalles Mundal, se faktaboksen om reisen fra Mundal, via Mondale til det Hvite Hus.


Foto: VisitNorway

Du kan også ta brebussen som har to daglige avganger på sommerstid beregnet for båtturister, men som også er tilgjengelig for alle. Fra juni til midt i september går turen først til bremuseet og så opp til Brevasshytta ved Bøyabreen.

Et tredje alternativ for å få kunnskap om isbreer er å besøke Norsk Bremuseum i bygda. Her finner du mye historie og kunnskap, en fantastisk flott panoramafilm, klimautstilling og kafé.

Bokby

Det sies at det finnes til sammen fire kilometer med bokhyller i Fjærland. Tusentalls av brukte bøker er til salgs i mange ulike lokaler. Bokby-prosjektet ble åpnet i 1996, og venterom, fjøs, fryseri og postlokale har blitt gjort om til bokutsalg. Du kan ikke unngå å se fulle bokhyller langs veien når du kommer til Fjærland.


Det er litt av et syn som møter oss i Fjærland: Flotte hvitdekte fjell som speiler seg i fjorden. Og bøker overalt. Det er ikke rart det også var et betydelig antall bobiler i den lille bygda.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden