Fricamping: Fricamping på Vest­landet | Din Fritid
Atlanterhavsveien svinger seg elegant fra holme til holme.
Fricamping

Fricamping på Vest­landet

Din Fritids medarbeider Magne Klann legger i disse dager siste hånd på boka Bobilguiden Vestlandet. Boka er straks klar, men frem til da kan du kose deg med sju høydepunkter.

Bobilguiden er en guidebok til steder du kan overnatte med bobil og campingvogn. Både fricamping, campingplasser og bobilplasser er med. Fine fricampingsteder kan som kjent være vanskelige å finne.

Listen over mine favoritter på Vestlandet ble på 26 steder. Det er dessverre for mange for tilmålt spalteplass i Din Fritid, men her er altså et lite utvalg, fra Suldalsheiene i sør til Smøla i nord. Boka er den siste av en serie på tre. Til sammen dekker de hele landet og inkluderer 1237 steder.

Hva som er et bra sted for fricamping varierer mye – som alt annet der smak og behag spiller inn. Noen kriterier går likevel igjen: Et rolig sted med flott utsikt der man kan nyte solnedgangen fra godstolen under markisen, gjerne i flott natur. Selv liker jeg nærhet til vann, gjerne noen fine fjell, kanskje fiskemuligheter, og noen stier der man kan rusle kveldstur.

Atlanterhavsveien

Atlanterhavsveien (se hovedbildet) svinger seg elegant fra holme til holme mellom Averøya i øst og fastlandet i vest, omtrent slik et menneske hopper fra stein til stein over en bekk. Den mest kjente delen er Storseisundbrua, som ser ut til å oppheve fysiske lover. Det er mange små steder å fricampe langs strekningen, og noen store. Plassen på bildet er den mest brukte for bobiler. Her står du litt beskyttet mot vinden, likevel med fin utsikt. Til høyre er parkeringsplassen for Håholmen Havstuer. På Håholmen er det restaurant, og om sommeren går vikingskipet Kvitserk i rute her. Parkeringsplassene på Skipstadholmen, Skarvøy og Strømsholmen kan også benyttes. Ved Atlanterhavsveien står du med fantastisk utsikt over havet utenfor. Det er en opplevelse å være her - både i godvær og skikkelig ruskevær. Om sommeren er sjansen god for stille vær og røde solnedganger, slik som på bildet.

GPS: 63.02084, 7.38224


Moavatnet

Moavatnet

Moavatnet er langt fra allfarvei. Den idylliske fricampen ligger langt inne i Suldalsheiene, 17 km fra Gullingen turistsenter. Kjør inn bomveien ved turistsenteret, fortsett forbi Sandsavatnet og opp gjennom skaret ved Kvitenuten. Herfra ser du ut over Moavatnet. På motsatt side av vannet ligger plassen på bildet. Det er mulig å kjøre enda flere kilometer innover, helt til Blåsjø. Vannene er regulert, og veiene er opprinnelig anleggsveier.

Moavatnet skal være et greit fiskevann, med fisk av forskjellig størrelse. Som på så mange lignende steder er det lettest å lure småfisk på kroken, men nattestid og i dårlig vær skal det være mulig å få storfisk også. Turmulighetene innover heia er ubegrensede. Vannet ligger på 680 moh, og det går turstier opp til Napen på 1350 moh (utenfor venstre bildekant).

GPS: 59.40028, 6.67139


Stavesundholmen

Stavesundholmen

Stavesundholmen ligger midt i mylderet av øyer utenfor Mongstad, nord for Bergen. Det er trange sund mellom øyene, og mange av dem er landfaste med bruer og moloer. Deriblant Stavesundholmen. Du kjører hit enten via Fv57 øst i øyriket eller via Fv565 på vestsiden. Veiene møtes her ute, og du kan kjøre en rundtur hvis du vil oppleve mest mulig av området. Det er flere fine steder å fricampe her. Kaia på bildet ligger i enden av en blindvei, og denne er ikke i kommersiell bruk. På plassen innenfor står du fritt og fint, med utsikt ut mot skjærgården og havet i vest. Skogen luner mot nord og øst.

GPS: 60.81782, 4.91239


Ulevåbotnen

Ulevåbotnen 

Når det er snøfritt i fjellet er det fint å kjøre veiene utenom Haukelitunnelen. Kommer du østfra er Ulevåbotnen det første stedet du kommer til langs gamleveien, som snirkler seg gjennom landskapet. Veien byr på lite trafikk og fantastisk frihetsfølelse. 

Plassen på bildet er en sjeldent fin idyll der du står helt inntil elva som renner ut i Ulevåvatnet. Her beiter sauer om sommeren, og det er mulig å prøve fiskelykken. Det går flere turstier i dalen. Vil du gå enda lengre, er det uendelig med muligheter innover i fjellet.

GPS: 59.84858, 7.06988


Herdalsvatnet

Herdalsvatnet 

Herdalsvatnet ligger i Herdalen, mellom Geirangerfjorden og Norddalsfjorden. Du kjører inn fra Norddal. Veien går på vestsiden av Herdalsvatnet, og like forbi vannet kan du ta en liten stikkvei ned mot elva. Vel nede ved Herdalselva er det en idyllisk, liten leirplass i enden av stikkveien. Her er det bålplass, en liten strand, grønt gress mellom trærne og spektakulær utsikt, slik du ser på bildet. Bedre sted for fricamping er det vanskelig å finne. 

Innerst i dalen ligger Herdalssetra. Her går det geiter og kyr på beite. Herfra går veien over i stier som man kan følge videre innover i dalen. Det er turalternativer i alle vanskelighetsgrader. Fjellet Torvløysa (til høyre på bildet) ligger 1850 moh. Turen hit betegnes som ekstra krevende, og ruta er bratt, smal og luftig. Heldigvis finnes det fine turmuligheter for den som heller vil holde seg nede i dalbunnen. 

GPS: 62.19873, 7.34173


Lamøya

Lamøya

Like etter at du kommer i land med ferga til Smøla, kjører du over Lamøya. Ta den lille veien til venstre ut til sjøen helt nord på øya. Avkjøringen er liten og lett å overse. Den er 4,6 km fra fergeleiet, rett før brua til Rossvolløya. Her er det ingen fasiliteter utover flott natur og nærhet til fjorden. Dette er et eldorado for kano- og kajakkpadling, med et mylder av små øyer som gir fine, trange passasjer og lite bølger selv når det er litt vind. 

GPS: 63.3089, 8.06488


Kavli

Kavli 

Kavli er en parkeringsplass innerst i Isfjorden, et lite stykke opp mot fjellene. Ta av fra Fv64 innerst i fjorden og følg Fv178 2 km, til du ser skilt til Måsvassbu til venstre. Veien opp til Kavli tar av til venstre igjen etter 700 m. Dette er en privat vei med betaling. Veien opp er en bratt grusvei. 

Her står du i skogen med fantastiske omgivelser. Det er bålplass og utedo her. Både sommer og vinter er dette utgangspunkt for toppturer til Kyrkjetaket og flere andre topper i nærheten. Bildet er tatt sørover, og de spisse toppene er Venjetindan, som strekker seg opptil 1852 moh. Romsdalshornet skimtes helt til høyre.

GPS: 62.5863, 7.83361  

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden